W związku z coraz większą konkurencją na rynku spożywczym wielu producentów i dystrybutorów żywności pragnie zabezpieczyć swoje prawa przed ewentualnymi nieuczciwymi działaniami konkurencji. Chodzi w szczególności o próby skopiowania receptury, wyglądu, sposobu prezentacji lub reklamy żywności. Często takie działania są podejmowane w celu wykorzystania dobrej renomy określonej żywności lub jej producenta. Jakie instrumenty prawne można wykorzystać aby zabezpieczyć swoje interesy?
Pierwszym możliwym do wykorzystania instrumentem jest ochrona utworów na gruncie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Przepisy chronią w szczególności majątkowe prawa autorskie, a więc prawa do korzystania z utworów i rozporządzania nimi jak również prawo do wynagrodzenia za korzystanie z nich przez osoby trzecie. Prawa te istnieją od chwili powstania utworu. Oprócz objęcia wytworów działalności człowieka ochroną przez prawo autorskie, przepisy przewidują również ochronę zapewnioną przez przepisy prawa własności przemysłowej (dalej: PrWłPrzem). W tym zakresie możemy potencjalnie zastosować przepisy dotyczące patentów, wzorów przemysłowych, wzorów użytkowych czy znaków towarowych. W niniejszym artykule zostaną omówione wzory przemysłowe i znaki towarowe. W przeciwieństwie do praw autorskich, w przypadku praw własności przemysłowej udzielenie ochrony zależy od dokonania rejestracji we właściwym urzędzie (w Polsce jest to Urząd Patentowy) oraz dokonania opłaty.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:
-czy smak może zostać uznany za utwór?
- czy niewidoczne z zewnątrz nadzienie może przesądzać o posiadaniu przez wzór przemysłowy (lód) cechy nowości?
- czy da się zarejestrować gest solenia mięsa jako znak towarowy?
Odpowiedzi m.in. na te pytania znajdziecie Państwo w pełnej wersji artykułu dostępnej w Strefie Managera.
Interesuje Cię problamtyka ochrona własności inetelktualnej w branży spożywczej? Chcesz dowieddzieć się więcej na ten temat? Zapisz się na drugie eFORUM Prawa Żywnościowego, w trakcie którego autorka tekstu Pani Mecenas Ewa Kuczyńska w swoim wystąpieniu na żywo roziwnie temat ochrony właśności intelektualnej w prawie żywnościoweym.
https://foodfakty.pl/drugie-eforum-prawa-zywnosciowego-zmiany-i-perspektywy
STREFA MANAGERA: UTWORY, ZNAKI TOWAROWE I WZORY PRZEMYSŁOWE CZYLI O WYKORZYSTANIU PRAW WŁASNOŚCI INTELEKTUALNEJ I PRZEMYSŁOWEJ W BRANŻY SPOŻYWCZEJ
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Radca prawny
Ewa jest radcą prawnym z ponad 6‑letnim doświadczeniem zawodowym specjalizującym się w doradztwie z zakresu prawa żywnościowego, w tym prawa alkoholowego.
Ponadto Ewa doradza klientom w kwestiach związanych z ochroną danych osobowych i nowych technologii, specjalizuje się w prawie kontraktów oraz prawie gospodarczym. Ewa posiada znaczące doświadczenie w prowadzeniu sporów sądowych.
Ewa ukończyła Uniwersytet Wrocławski, Université Nice Sophia Antipolis i Université Toulouse I Capitole. Obecnie uczęszcza na studia podyplomowe „Inspektor Ochrony Danych” na Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach.