Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Innowacje żywnościowe jako know-how i ich ochrona /cz. III/ - Abstrakt artykułu

Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe, Procesy i Technologie, Składniki Żywności

Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społecznym i ekonomicznym. Z tego powodu jest ona przedmiotem szczegółowych regulacji administracyjnoprawnych dotyczących głównie jej jakości i bezpieczeństwa. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how. Te trzy instrumenty ochrony innowacji żywieniowych przedstawione zostaną w cyklu trzech kolejnych publikacji. Dziś temat ochrony innowacji żywnościowych jako tajemnicy przedsiębiorstwa.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:

- jakie innowacje żywnościowe mogą stać się prawnie chronionym know-how?

- które informacje podlegają ochronie jako tajemnica przedsiębiorstwa w prawie polskim?

- jakie są obowiązki przedsiębiorcy dążącego do ochrony niejawnego know-how?

- jaki jest katalog roszczeń w razie naruszenia tajemnicy przedsiębiorstwa?

- jak wygląda ochrona know-how w postępowaniu sądowym i regulacyjnym?

Przeczytaj pozostałe części z cyklu "Ochrona innowacji w sektorze żywności":

- część I: Ochrona patentowa żywności, która dostępna jest pod adresem: https://foodfakty.pl/ochrona-patentowa-zywnosci-abstrakt-artykulu 

część II: Wyłączność danych naukowych dotyczących nowej żywności, która dostępna jest pod adresem: https://foodfakty.pl/wylacznosc-danych-naukowych-dotyczacych-nowej-zywnosci-abstrakt-artykulu 

 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: INNOWACJE ŻYWNOŚCIOWE JAKO KNOW-HOW I ICH OCHRONA

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Badania żywności Dodatki i składniki Nowości rynkowe Prawo żywnościowe Procesy i Technologie

Autor: Żaneta Zemła-Pacud

Żaneta Zemła-Pacud

Radca prawny, Of counsel w kancelarii Traple Konarski Podrecki i Wspólnicy, gdzie zajmuje się obszarem Life Science. Dr nauk prawnych, autorka monografii „Ochrona patentowa produktów leczniczych” oraz licznych publikacji z zakresu prawa własności przemysłowej i innowacji life science, m.in. współautorka Komentarza do Ustawy – prawo własności przemysłowej. Specjalizuje się w prawie farmaceutycznym, ochronie własności przemysłowej, w tym – ochronie danych regulacyjnych i ochronie know-how. Doradza polskim i zagranicznym przedsiębiorstwom w zakresie strategii ochrony innowacji, opiniuje sprawy IP i life science o zasięgu międzynarodowym. Prowadzi wykłady, spotkania informacyjne i szkolenia dla sektora biznesu, rzeczników patentowych i sędziów. Jako ekspert współpracuje z UPRP oraz WIPO. Jest uczestnikiem międzynarodowych projektów naukowych, m.in. członkiem-założycielem interdyscyplinarnej sieci naukowej IP in Agriculture. Jest adiunktem w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk, gdzie kieruje projektem badawczym Regulatory Data Protection in European IP Law, oraz stypendystką Instytutu Innowacji i Konkurencji im. Maxa Plancka w Monachium oraz Centrum Międzynarodowych Studiów Własności Intelektualnej w Strasburgu.
Kontakt: zaneta.pacud@traple.pl
https://www.linkedin.com/in/żaneta-zemła-pacud-a13869146/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn