Ochrona patentowa żywności /cz. I/ - Abstrakt artykułu
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Procesy i Technologie
25.05.2021
Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społeczny i ekonomicznym. Z tego powodu jest ona przedmiotem szczegółowych regulacji administracyjnoprawnych dotyczących głównie jej jakości i bezpieczeństwa. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how. Te trzy instrumenty ochrony innowacji żywieniowych przedstawione zostaną w cyklu trzech kolejnych publikacji. Dziś temat patentów na innowacyjną żywność.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:
- jaka żywność może stanowić przedmiot ochrony patentowej?
- co podlega ochronie patentowej?
- czy można patentować rośliny jadalne i kiedy?
- czym różnią się patenty na żywność od ochrony wiedzy tradycyjnej?
Przeczytaj pozostałe części z cyklu "Ochrona innowacji w sektorze żywności":
- część II: wyłączność danych naukowych dotyczących nowej żywności, która dostępna jest pod adresem: https://foodfakty.pl/wylacznosc-danych-naukowych-dotyczacych-nowej-zywnosci-abstrakt-artykulu
- część III: Innowacje żywnościowe jako know-how i ich ochrona, która dostępna jest pod adresem:https://foodfakty.pl/innowacje-zywnosciowe-jako-know-how-i-ich-ochrona-abstrakt-artykulu
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: OCHRONA PATENTOWA ŻYWNOŚCI
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Wybierz obszar:
Bezpieczeństwo żywności
Certyfikacja
Nowości rynkowe
Prawo żywnościowe
Autor: Żaneta Zemła-Pacud
Radca prawny, Of counsel w kancelarii Traple Konarski Podrecki i Wspólnicy, gdzie zajmuje się obszarem Life Science. Dr nauk prawnych, autorka monografii „Ochrona patentowa produktów leczniczych” oraz licznych publikacji z zakresu prawa własności przemysłowej i innowacji life science, m.in. współautorka Komentarza do Ustawy – prawo własności przemysłowej. Specjalizuje się w prawie farmaceutycznym, ochronie własności przemysłowej, w tym – ochronie danych regulacyjnych i ochronie know-how. Doradza polskim i zagranicznym przedsiębiorstwom w zakresie strategii ochrony innowacji, opiniuje sprawy IP i life science o zasięgu międzynarodowym. Prowadzi wykłady, spotkania informacyjne i szkolenia dla sektora biznesu, rzeczników patentowych i sędziów. Jako ekspert współpracuje z UPRP oraz WIPO. Jest uczestnikiem międzynarodowych projektów naukowych, m.in. członkiem-założycielem interdyscyplinarnej sieci naukowej IP in Agriculture. Jest adiunktem w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk, gdzie kieruje projektem badawczym Regulatory Data Protection in European IP Law, oraz stypendystką Instytutu Innowacji i Konkurencji im. Maxa Plancka w Monachium oraz Centrum Międzynarodowych Studiów Własności Intelektualnej w Strasburgu.
Kontakt: zaneta.pacud@traple.pl
https://www.linkedin.com/in/żaneta-zemła-pacud-a13869146/
Przeczytaj także
-
14.05.2021
Postępy prac legislacyjnych dotyczących nowej ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi
Czytaj więcej
-
30.04.2021
W Unii Europejskiej funkcjonuje wiele systemów weryfikacji żywności. Ich celem jest zagwarantowanie wyższego standardu produktów, które zostały określone odpowiednimi normami, specyficznymi dla danego systemu certyfikacji. Do najpopularniejszych z nich należą produkty rolnictwa ekologicznego oraz produkty regionalne i tradycyjne.
Czytaj więcej
-
18.02.2021
Rosnące oczekiwania konsumentów napędzają innowacyjność przemysłu spożywczego. Producenci zmuszeni są do poszukiwania coraz to nowszych rozwiązań. W ostatnim czasie wiele uwagi poświęca się nowym, niekonwencjonalnym technologiom przetwarzania i utrwalania żywności. Jedną z nich jest technologia zimnej plazmy (CP), która daje bardzo obiecujące możliwości zastosowania w nietermicznym utrwalaniu żywności.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: