Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Aspekty prawne zastosowania zimnej plazmy w technologii żywności - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Procesy i Technologie, Składniki Żywności

Rosnące oczekiwania konsumentów napędzają innowacyjność przemysłu spożywczego. Producenci zmuszeni są do poszukiwania coraz to nowszych rozwiązań. W ostatnim czasie wiele uwagi poświęca się nowym, niekonwencjonalnym technologiom przetwarzania i utrwalania żywności. Jedną z nich jest technologia zimnej plazmy (CP), która daje bardzo obiecujące możliwości zastosowania w nietermicznym utrwalaniu żywności. Liczne badania pokazują bowiem, że technologia zimnej plazmy (CP) może być bardzo skuteczna jako alternatywne narzędzie do redukcji zanieczyszczenia mikrobiologicznego żywności oraz przedłużenia okresu przydatności do spożycia, szczególnie świeżych i nieprzetworzonych środków spożywczych. Oprócz utrwalania żywności, zimna plazma może być stosowana w przemyśle spożywczym również w innych celach. Zanim jednak wykorzystanie technologii CP w produkcji żywności osiągnie skalę przemysłową, z punktu widzenia prawa żywnościowego konieczne jest potwierdzenie oraz zapewnienie, że proces ten nie wpływa negatywnie na bezpieczeństwo żywności, a przez to żywność utrwalana czy przetwarzana za pomocą zimnej plazmy nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów.

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: ASPEKTY PRAWNE ZASTOSOWANIA ZIMNEJ PLAZMY W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Zestawienia dostawców dla przemysłu spożywczego
  • A wkrótce dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Mikrobiologia żywności Nowości rynkowe Prawo żywnościowe Procesy i Technologie

Autor: Iga Henc

Iga Henc

Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D.Szostek sp.j.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn