Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Systemy certyfikacji żywności - rolnictwo ekologiczne oraz produkty regionalne i tradycyjne - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W Unii Europejskiej funkcjonuje wiele systemów certyfikacji żywności. Ich celem jest zagwarantowanie wyższego standardu produktów, które zostały określone odpowiednimi normami, specyficznymi dla danego systemu certyfikacji. Takie produkty muszą zatem spełniać nie tylko wymogi określone w przepisach np. Ogólnego Prawa Żywnościowego w zakresie m.in. bezpieczeństwa, ale także szereg innych wymagań, których pozostałe produkty żywnościowe spełniać nie muszą. Dotyczyć to może metod produkcji i wytwarzania, użytych substancji, pochodzenia produktu lub jego składników. Do najpopularniejszych systemów certyfikacji należą produkty rolnictwa ekologicznego oraz produkty regionalne i tradycyjne. Wśród pozostałych systemów gwarantujących jakość produktów wskazać można np. system gwarantowanej jakości żywności QAFP, integrowanej produkcji roślin IPR, system wołowiny wysokiej jakości QMP oraz system „Jakość i Tradycja”. 

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:

- czym jest rolnictwo ekologiczne 

- jakie produkty mogą być wpisane do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych, Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności 

- czym charakteryzują się poszczególne systemy certyfikacji jakości żywności

- jak wygląda procedura rejestracji. 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: SYSTEMY CERTYFIKACJI ŻYWNOŚCI - ROLNICTWO EKOLOGICZNE ORAZ PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • A wkrótce dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz obszar: Certyfikacja Eko Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn