Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wymogi prawne dla biodegradowalnych opakowań - Abstrakt artykułu

Kategoria: Opakowania, Prawo Żywnościowe

Opakowania biodegradowalne, czyli ulegające rozkładowi ze złożonych związków organicznych na proste nieorganiczne, są coraz częściej stosowane w sektorze spożywczym. Co więcej trend ich wykorzystywania doskonale wpisuje się w nową unijną strategię Zielonego Ładu i dążenia do ograniczania powstawania odpadów opakowaniowych, które zalegają w środowisku po użyciu opakowań. W unijnym oraz polskim prawie istnieją regulacje określające czym jest biodegradowalność oraz kiedy można stosować ekooznaczenia w tym zakresie. Więcej o tych wymogach oraz o wpływie dyrektywy plastikowej na stosowanie biodegradowalnych opakowań w niniejszym tekście. 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: WYMOGI PRAWNE DLA BIODEGRADOWALNYCH OPAKOWAŃ

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Zestawienia dostawców dla przemysłu spożywczego
  • A wkrótce dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Certyfikacja Eko Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Patryk Kalinowski

Patryk Kalinowski

Patryk Kalinowski, Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D.Szostek sp.j.  

Przeczytaj także

  • 12.03.2021

    Deklaracja „Bez dodatków konserwantów” - Abstrakt artykułu

    Rozwijający się coraz bardziej trend związany ze zdrową, jak najmniej przetworzoną żywnością nakłada na producentów pewną presję w tworzeniu udoskonaleń swoich receptur. Konsumenci bowiem coraz częściej sięgają po produkty „naturalne”, takie które nie zawierają w swoim składzie dodatków do żywności.

    Czytaj więcej
  • 01.02.2021

    Trend „clean label” - Abstrakt artykułu

    W branży spożywczej większość z nas miała już okazję spotkać się z potocznie używanym określeniem „clean label” (pol. „czysta etykieta”). Termin ten odnosi się do przejrzystej etykiety produktu spożywczego zawierającego jak najprostszy i łatwo zrozumiały przez konsumenta skład, bez dodatków do żywności ukrytych pod numerami „E”. Trend z tym związany, spowodowany jest z wciąż zwiększającą się świadomością konsumenta w odniesieniu do jakości żywności. 

    Czytaj więcej
  • 19.10.2020

    Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością - Abstrakt artykułu

    Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (FCM) powinny być wystarczająco obojętne, aby ich składniki nie miały negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów ani nie oddziaływały na jakość żywności. Dla zapewnienia bezpieczeństwa w zakresie FCM przepisy UE wprowadzają szereg wymogów prawnych, którym muszą się podporządkować podmioty działające na rynku spożywczym. Część z nich ma zakres ogólny i stosuje się do wszystkich FCM, a cześć odnosi  się tylko do określonych materiałów i substancji. 

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn