Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością - Abstrakt artykułu

Kategoria: Opakowania, Prawo Żywnościowe

Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (FCM) powinny być wystarczająco obojętne, aby ich składniki nie miały negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów ani nie oddziaływały na jakość żywności. Dla zapewnienia bezpieczeństwa w zakresie FCM przepisy UE wprowadzają szereg wymogów prawnych, którym muszą się podporządkować podmioty działające na rynku spożywczym. Część z nich ma zakres ogólny i stosuje się do wszystkich FCM, a cześć odnosi  się tylko do określonych materiałów i substancji. 

Zasadnicze wymogi dotyczące wszystkich materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością określają przepisy rozporządzenia (WE) 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym odnośnie zasad dobrych praktyk produkcyjnych (GMP) i wymaganej polityki informacyjnej.

Oprócz przepisów ogólnych, niektóre FCM – materiały ceramiczne, folia z celulozy regenerowanej, tworzywa sztuczne (w tym pochodzące z recyklingu) oraz aktywne i inteligentne materiały – są objęte szczegółowymi aktami prawnymi UE. Obowiązują także określone zasady dotyczące substancji wyjściowych używanych do wytwarzania FCM. 

Zgodność z przepisami w zakresie FCM kontrolowana jest przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Podmioty działające na rynku FCM mogą rozpocząć w Polsce działalność  po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów prowadzonego przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. Organy inspekcji sanitarnej w ramach bieżącego nadzoru mają prawo weryfikować dokumentację prowadzoną przez producentów FCM, kontrolować i wizytować zakłady, oraz pobierać próbki w celu przeprowadzenia badań laboratoryjnych (organoleptycznych oraz testów migracji). 

 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: MATERIAŁY PRZEZNACZONE DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz obszar: Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Bartosz Fogel

Bartosz Fogel

Radca prawny – Partner

Bartosz jest radcą prawnym z ponad 10-letnim doświadczeniem zawodowym specjalizującym się w prawie żywnościowym, farmaceutycznym i gospodarczym, prawie kontraktów oraz IT.

Wśród klientów korzystających z usług Bartosza są przede wszystkim zakłady produkcyjne oraz podmioty związane z branżą spożywczą. Bartosz publikuje artykuły w fachowych czasopismach, prowadzi obsługę korporacyjną spółek, jest również doświadczonym prawnikiem procesowym.

Bartosz ukończył Uniwersytet Wrocławski, dalsze wykształcenie zdobywał na Uniwersytecie Lapońskim w Rovaniemi oraz na studiach doktoranckich na Uniwersytecie Wrocławskim.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn