Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością - Abstrakt artykułu

Kategoria: Opakowania , Prawo Żywnościowe

Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (FCM) powinny być wystarczająco obojętne, aby ich składniki nie miały negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów ani nie oddziaływały na jakość żywności. Dla zapewnienia bezpieczeństwa w zakresie FCM przepisy UE wprowadzają szereg wymogów prawnych, którym muszą się podporządkować podmioty działające na rynku spożywczym. Część z nich ma zakres ogólny i stosuje się do wszystkich FCM, a cześć odnosi  się tylko do określonych materiałów i substancji. 

Zasadnicze wymogi dotyczące wszystkich materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością określają przepisy rozporządzenia (WE) 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym odnośnie zasad dobrych praktyk produkcyjnych (GMP) i wymaganej polityki informacyjnej.

Oprócz przepisów ogólnych, niektóre FCM – materiały ceramiczne, folia z celulozy regenerowanej, tworzywa sztuczne (w tym pochodzące z recyklingu) oraz aktywne i inteligentne materiały – są objęte szczegółowymi aktami prawnymi UE. Obowiązują także określone zasady dotyczące substancji wyjściowych używanych do wytwarzania FCM. 

Zgodność z przepisami w zakresie FCM kontrolowana jest przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Podmioty działające na rynku FCM mogą rozpocząć w Polsce działalność  po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów prowadzonego przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. Organy inspekcji sanitarnej w ramach bieżącego nadzoru mają prawo weryfikować dokumentację prowadzoną przez producentów FCM, kontrolować i wizytować zakłady, oraz pobierać próbki w celu przeprowadzenia badań laboratoryjnych (organoleptycznych oraz testów migracji). 

 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: MATERIAŁY PRZEZNACZONE DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz temat: Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Bartosz Fogel

Bartosz Fogel

Radca prawny – Partner

Bartosz jest radcą prawnym z ponad 10-letnim doświadczeniem zawodowym specjalizującym się w prawie żywnościowym, farmaceutycznym i gospodarczym, prawie kontraktów oraz IT.

Wśród klientów korzystających z usług Bartosza są przede wszystkim zakłady produkcyjne oraz podmioty związane z branżą spożywczą. Bartosz publikuje artykuły w fachowych czasopismach, prowadzi obsługę korporacyjną spółek, jest również doświadczonym prawnikiem procesowym.

Bartosz ukończył Uniwersytet Wrocławski, dalsze wykształcenie zdobywał na Uniwersytecie Lapońskim w Rovaniemi oraz na studiach doktoranckich na Uniwersytecie Wrocławskim.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.