
Grzelczak Fogel i Partnerzy Spółka Partnerska Radców Prawnych
Kancelaria Prawna GFP Legal to nowoczesna kancelaria prawna świadcząca kompleksowe usługi doradztwa prawnego dla krajowych i zagranicznych podmiotów gospodarczych. Kancelaria oferuje pomoc m.in. w zakresie prawa żywnościowego, farmaceutycznego i kosmetycznego, własności intelektualnej i ochrony danych osobowych. Kancelaria świadczy również obsługę korporacyjną spółek, posiada doświadczenie w prowadzeniu procesów sądowych dotyczących odpowiedzialności kadry managerskiej, w tym członków zarządu.
Jednym z kluczowych obszarów naszej specjalizacji jest doradztwo podmiotom z branży spożywczej. Doradzamy w kwestiach oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, znakowania żywności oraz w sprawach przepisów regulujących wprowadzanie do obrotu, produkcję i dystrybucję poszczególnych rodzajów produktów spożywczych. Pomagamy konstruować umowy dystrybucyjne, marketingowe i franczyzowe oraz regulacje i polityki wewnętrzne, minimalizujące ryzyko w zakresie compliance. Oferujemy wsparcie w procesie oceny materiałów reklamowych i promocyjnych. Zapewniamy również zastępstwo prawne w postępowaniach przed organami kontroli oraz przed sądami administracyjnymi.
Pomoc prawną świadczymy zarówno w języku polskim jak i angielskim.
Słowa kluczowe: prawo żywnościowe, doradztwo prawne, obsługa prawna,
-
25.04.2025
W styczniu 2025 r. opublikowano pakiet rozporządzeń dotyczących kwestii oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności. Wprowadzenie ww. aktów prawnych było konsekwencją wcześniejszych zmian, to jest ustanowienia wspólnych ram unijnych dotyczących rejestracji i ochrony oznaczeń.Czytaj więcej -
23.08.2024
Strefa Managera: Zmiany w „dyrektywach śniadaniowych”
W dniu 14 maja 2024 r. przyjęto dyrektywę zmieniającą tzw. dyrektywy śniadaniowe, a więc dyrektywy odnoszące się do produktów spożywanych typowo podczas tego posiłku, w tym miodu, dżemów, soków czy mleka
-
23.08.2024
Zmiany w „dyrektywach śniadaniowych” - Abstrakt artykułu
W dniu 14 maja 2024 r. przyjęto dyrektywę zmieniającą tzw. dyrektywy śniadaniowe, a więc dyrektywy odnoszące się do produktów spożywanych typowo podczas tego posiłku, w tym miodu, dżemów, soków czy mleka
-
22.03.2024
VII edycja eFORUM - najważniejsze zmiany i planowane nowelizacje
Podczas wiosennego eFORUM głównym tematem będą najnowsze oraz przyszłe zmiany w prawie żywnościowym. Nie zabraknie również panelu eksperckiego z zagranicznymi prelegentami
-
08.11.2023
VI edycja eFORUM Prawa żywnościowego
Już 23 listopada rusza kolejna edycja spotkań z ekspertami prawa żywnościowego. Co tym razem przygotowali?
-
27.10.2023
Strefa Managera: Zmiany dotyczące oznakowania produktów branży winiarskiej wynikające z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2021/2117
Już niedługo producenci z sektora winiarskiego będą musieli zmierzyć się z dodatkowymi obowiązkami dotyczącymi znakowania win i innych produktów sektora wina
-
27.10.2023
Zmiany dotyczące oznakowania produktów branży winiarskiej wynikające z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2021/2117 - Abstrakt artykułu
Już w dniu 8 grudnia 2023 r. rozpocznie się stosowanie przepisów rozporządzenia 2021/2117, które wprowadza zmiany z oznakowaniu wielu produktów z branży winiarskiej
-
04.03.2022
Strefa Managera: Organizacja akcji promocyjnych w świetle RODO
W dzisiejszych czasach wszechobecnej konkurencji firmy prześcigają się w sposobach na zdobycie nowych klientów. Branża spożywcza nie jest tu wyjątkiem. Jednym z instrumentów po który najczęściej sięga się aby zdobyć i utrzymać lojalność klientów jest organizacja różnego rodzaju akcji promocyjnych.
-
04.03.2022
Organizacja akcji promocyjnych w świetle RODO - Abstrakt artykułu
W dzisiejszych czasach wszechobecnej konkurencji firmy prześcigają się w sposobach na zdobycie nowych klientów. Branża spożywcza nie jest tu wyjątkiem. Jednym z instrumentów po który najczęściej sięga się aby zdobyć i utrzymać lojalność klientów jest organizacja różnego rodzaju akcji promocyjnych.
-
26.10.2021
Strefa Managera: Utwory, znaki towarowe i wzory przemysłowe czyli o wykorzystaniu praw własności intelektualnej i przemysłowej w branży spożywczej
W związku z coraz większą konkurencją na rynku spożywczym wielu producentów i dystrybutorów żywności pragnie zabezpieczyć swoje prawa przed ewentualnymi nieuczciwymi działaniami konkurencji. Chodzi w szczególności o próby skopiowania receptury, wyglądu, sposobu prezentacji lub reklamy żywności. Jakie instrumenty prawne można wykorzystać aby zabezpieczyć swoje interesy?
-
26.10.2021
Utwory, znaki towarowe i wzory przemysłowe czyli o wykorzystaniu praw własności intelektualnej i przemysłowej w branży spożywczej - Abstrakt artykułu
W związku z coraz większą konkurencją na rynku spożywczym wielu producentów i dystrybutorów żywności pragnie zabezpieczyć swoje prawa przed ewentualnymi nieuczciwymi działaniami konkurencji. Jakie instrumenty prawne można wykorzystać aby zabezpieczyć swoje interesy?
-
06.08.2021
Oznaczenia geograficzne napojów spirytusowych - Abstrakt artykułu
W dzisiejszych czasach konsumenci coraz większą wagę przykładają do jakości nabywanych produktów. Często poszukują produktów tradycyjnych, wyprodukowanych lokalnie w ściśle określonych regionach, z którymi kojarzona jest ich wysoka jakość. Dużym ułatwieniem dla konsumenta w wyborze wysokojakościowych produktów jest weryfikacja oznaczeń geograficznych.
-
06.08.2021
Strefa Managera: Oznaczenia geograficzne napojów spirytusowych
W dzisiejszych czasach konsumenci coraz większą wagę przykładają do jakości nabywanych produktów. Często poszukują produktów tradycyjnych, wyprodukowanych lokalnie w ściśle określonych regionach, z którymi kojarzona jest ich wysoka jakość. Dużym ułatwieniem dla konsumenta w wyborze wysokojakościowych produktów jest weryfikacja oznaczeń geograficznych.
-
07.05.2021
Strefa Managera: Zmiany w oznaczaniu i etykietowaniu napojów spirytusowych
Już 25 maja 2021 r. podmioty działające na rynku napojów wysokoprocentowych czekają duże zmiany. W tym dniu bowiem zacznie być stosowane rozporządzenie 2019/787 w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych.
-
07.05.2021
Zmiany w oznaczaniu i etykietowaniu napojów spirytusowych - Abstrakt artykułu
Już 25 maja 2021 r. podmioty działające na rynku napojów wysokoprocentowych czekają duże zmiany. W tym dniu bowiem zacznie być stosowane rozporządzenie 2019/787 w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych.
-
13.04.2021
Wprowadzenie do obrotu nowej żywności
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Ewa Kuczyńska - kancelaria prawna GFP Legal
-
12.02.2021
Strefa Managera: Wino z własnych winogron – obowiązki i ułatwienia dla małych producentów win
Rosnąca popularność polskich win sprawiła, że coraz więcej osób rozważa założenie własnych winnic. Przed podjęciem decyzji o założeniu winnicy i rozpoczęciu produkcji wina warto zapoznać się z wymogami nałożonymi na winiarzy przez polskie przepisy. Mimo że mali producenci mogą liczyć na wiele ułatwień, to formalności których należy dopełnić jest dość dużo.
-
12.02.2021
Wino z własnych winogron – obowiązki i ułatwienia dla małych producentów win - Abstrakt artykułu
Rosnąca popularność polskich win sprawiła, że coraz więcej osób rozważa założenie własnych winnic. Przed podjęciem decyzji o założeniu winnicy i rozpoczęciu produkcji wina warto zapoznać się z wymogami nałożonymi na winiarzy przez polskie przepisy. Mimo że mali producenci mogą liczyć na wiele ułatwień, to formalności których należy dopełnić jest dość dużo.
-
03.02.2021
Jak nadążyć za zmianami w prawie żywnościowym – Pierwsze e-Forum Prawa Żywnościowego. Zmiany i perspektywy – Q1 2021
Końcówka 2020 roku to ogromne wyzwanie dla managerów branży spożywczej z powodu niebagatelnej liczby nowelizacji prawa żywnościowego. A wszystkie pojawiające się modyfikacje powinny być przestrzegane przez branżę spożywczą. Stąd narodził się pomysł zorganizowania Pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego.
-
29.12.2020
Jak założyć cydrownię? Wyzwania stojące przed producentami cydru - Abstrakt artykułu
Polska jest jednym z największych producentów jabłek w Unii Europejskiej. Odpowiednie warunki klimatyczne do uprawy jabłek, dają nam szansę na wyrób cydru na dużą skalę. Na przeszkodzie stoją jednak przepisy, które w znaczny sposób ograniczają produkcję.
-
29.12.2020
Strefa Managera: Jak założyć cydrownię? Wyzwania stojące przed producentami cydru
Polska jest jednym z największych producentów jabłek w Unii Europejskiej. Odpowiednie warunki klimatyczne do uprawy jabłek, dają nam szansę na wyrób cydru na dużą skalę. Na przeszkodzie stoją jednak przepisy, które w znaczny sposób ograniczają produkcję.
-
19.10.2020
Strefa Managera: Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością
Żywność, na etapie produkcji, przetwarzania, przechowywania, przygotowywania oraz podawania, ma kontakt z wieloma materiałami i wyrobami. Przykładowo, można tu wymienić kontenery do transportu żywności, maszyny i urządzenia do jej przetwarzania, materiały opakowaniowe i opakowania do żywności, naczynia stołowe i kuchenne. Tego typu materiały i wyroby określa się mianem materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM).
-
19.10.2020
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością - Abstrakt artykułu
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (FCM) powinny być wystarczająco obojętne, aby ich składniki nie miały negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów ani nie oddziaływały na jakość żywności. Dla zapewnienia bezpieczeństwa w zakresie FCM przepisy UE wprowadzają szereg wymogów prawnych, którym muszą się podporządkować podmioty działające na rynku spożywczym. Część z nich ma zakres ogólny i stosuje się do wszystkich FCM, a cześć odnosi się tylko do określonych materiałów i substancji.
-
14.09.2020
Sytuacja na rynku wina w związku z wybuchem pandemii COVID – 19 i środki zaradcze przyjęte przez Komisję Europejską - Abstrakt artykułu
Wybuch pandemii koronawirusa negatywnie wpłynął na całą branżę gastronomiczną. Szczególnie jednak dotknął rynek win. Przykładem środków zaradczych przyjętych w tym zakresie może być przyjęte przez Komisję Europejską Rozporządzenie Wykonawcze nr 2020/975.
-
14.09.2020
Strefa Managera: Sytuacja na rynku wina w związku z wybuchem pandemii COVID – 19 i środki zaradcze przyjęte przez Komisję Europejską
Wybuch pandemii koronawirusa negatywnie wpłynął na całą branżę gastronomiczną. Szczególnie jednak dotknął rynek win. Przykładem środków zaradczych przyjętych w tym zakresie może być przyjęte przez Komisję Europejską Rozporządzenie Wykonawcze nr 2020/975.
-
22.07.2020
KE przyjęła rozp. wyk. dot. wprowadzenia na rynek naparu z liści kawy Coffea arabica L. i/lub Coffea canephora jako tradycyjnej żywności z Państwa trzeciego
Wniosek o wprowadzenie na rynek naparu z liści Coffea arabica L. i/lub Coffea canephora złożyło przedsiębiorstwo AM Breweries. Wnioskodawca udokumentował historię bezpiecznego stosowania naparu z liści kawy Coffea arabica L. i/lub Coffea canephora jako żywności w Afryce, Azji i Ameryce Północnej.