Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Końcówka 2020 roku to ogromne wyzwanie dla managerów branży spożywczej z powodu niebagatelnej liczby nowelizacji prawa żywnościowego. W grudniu zarejestrowaliśmy w systemie FoodFakty Lex Scan zmiany aż 131 aktów prawnych, z czego 102 to akty prawa unijnego, a 29 to lokalne przepisy. Zmiany te wynikały przede wszystkim z konieczności usankcjonowania warunków wymiany handlowej z Wielką Brytanią, co stanowi konsekwencję jej wyjścia ze struktur Unii Europejskiej. W samym grudniu 2020 roku uchwalono 30 aktów regulujących nową sytuację na rynku produktów spożywczych związaną z Brexit’em.
W Polsce natomiast było to 29 aktów, wśród których na szczególną uwagę zasługuje ogłoszenie jednolitego tekstu ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która stanowi kluczowy akt na gruncie stosowania prawa żywnościowego.
Styczeń 2021 roku z kolei upłynął pod znakiem ogłaszania jednolitych tekstów aktów mających szczególne znacznie w prawie żywnościowym, wśród których wymienić należy m.in. ustawę o Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, ustawę o produktach biobójczych, ustawę o nawozach i nawożeniu, ustawę o nasiennictwie. Na uwagę zasługuje także uchwalenie ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich, która reguluje sposób prowadzenia hodowli bydła, świń, owiec, kóz i koni, jak również w obecnym stanie prawnym uwzględnia także alpaki i jedwabniki morwowe.
Natomiast w prawie Unii Europejskiej, obok dopuszczenia do obrotu kolejnych substancji jako nowej żywności, wyróżnić można dopuszczenie kilka rodzajów genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy i soi. W styczniu 2021 łącznie uchwalono 65 nowelizacji w prawie żywnościowym, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym.
Tak ogromna ilość zmian w przepisach prawnych może być przytłaczająca i niemożliwa do ogarnięcia przez jedną osobę, na której spoczywa szeroki zakres obowiązków, nie tylko w obszarze prawa żywnościowego. A wszystkie pojawiające się modyfikacje powinny być przestrzegane przez branżę spożywczą.
Stąd narodził się pomysł zorganizowania Pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego, podczas którego najlepsi eksperci w kraju odniosą się do zmian w prawie żywnościowym z ostatnich miesięcy. Forma online e-Forum da również możliwość zadania pytań na czacie, na które zaproszeni eksperci będą odpowiadać w sesji podsumowującej. Z definicji zakładamy, że nie uda się omówić wszystkich zmian w takiej formule, ale wybrane zagadnienia stanowią jedne z największych wyzwań dla producentów i handlowców. Mamy nadzieję, że spotkają się z Państwa uznaniem.
Program Pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego Strefy Managera FoodFakty przedstawia się następująco:
Wskazanie skali zmian, ilości w podziale na branże, w podziale na obszary zastosowań
Magdalena Wolska – Strefa Managera FoodFakty
Najważniejsze zmiany w prawie obowiązującym w Polsce
Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska – Wspólnik – Centrum Prawa Żywnościowego
Nadchodzące zmiany w prawie żywnościowym. Jak i kiedy przygotować firmę?
Izabela Tańska – Doradca ds. Prawa Żywnościowego, CEO, IGI Food Consulting
Klasyfikacja, definicje, pułapki dla producentów
Ewa Kuczyńska – Radca Prawny – GFP LEGAL
Nowa rzeczywistość dla eksporterów i importerów żywności
dr Agnieszka Sztoldman – adwokat – TaylorWessing
Przeciwdziałanie, przyczyny i skutki
dr Joanna Uchańska – Partner - Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy
Najnowsze orzecznictwo oraz kierunki zmian
Magdalena Wawrzyniak – Radca prawny, wspólnik w Kancelarii Food & Pharma Legal
Najważniejsze elementy, na które trzeba zwrócić uwagę
dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska – Wspólnik – Centrum Prawa Żywnościowego
Czyli co warto wiedzieć o NutriScore
Joanna Olszak – Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGI Food Consulting
Webinarium odbędzie się 23 lutego 2021 roku w godzinach 12-14 na platformie Strefy Managera FoodFakty. Wydarzenie skierowane jest do osób z branży spożywczej, które są odpowiedzialne za kwestie związane z prawem żywnościowym. Warunkiem uczestnictwa jest rejestracja poprzez kwestionariusz (link). Udział jest bezpłatny. Webinarium jest ogólnodostępne do wyczerpania limitu miejsc. W pierwszej kolejności uczestnictwo będzie potwierdzane osobom z przedsiębiorstw produkcyjnych rejestrujących się na e-maile firmowe.
Szczegóły i zapisy tutaj: https://foodfakty.pl/pierwsze-e-forum-prawa-zywnosciowego-zmiany-i-perspektywy-q1-2021