Pierwsze e-Forum Prawa Żywnościowego - Zmiany i perspektywy – Q1 2021
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Ostatnie kilka miesięcy to kilkaset zmian i nowych przepisów prawnych. Tylko w grudniu zarejestrowaliśmy w systemie FoodFakty Lex Scan zmiany w ponad 100 aktach prawnych. Jednym z powodów było wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, które wywołało niemałe zamieszanie, także w prawie żywnościowym. Skutkiem było uchwaleniem 30 aktów regulujących nową sytuację na rynku produktów spożywczych. Innym powodem było dopuszczenie do obrotu kolejnych substancji jako nowej żywności, a w Polsce chociażby ogłoszono m.in. jednolity tekst ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Zapoznanie się z taką ilością przepisów jest praktycznie niemożliwe, szczególnie dla osób, które są odpowiedzialne za szeroki zakres obowiązków, a takimi z pewnością są managerowie w branży spożywczej.
Stąd narodził się nasz pomysł zorganizowania Pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego z udziałem najlepszych ekspertów w kraju. Podczas e-forum zostaną podsumowane nowelizacje w prawie z ostatnich miesięcy.
Za cel stawiamy sobie dostarczenie managerom branży spożywczej syntezy najważniejszych zmian prawnych z ostatnich miesięcy w formie szybkich, eksperckich referatów z możliwością zadawania pytań na chacie i odpowiedzi w sesji zamykającej e-Forum.
Wydarzenie skierowane do
Managerów z branży spożywczej, którzy są odpowiedzialni za podejmowanie decyzji w obszarze jakości, bezpieczeństwa i zgodności produktów.
Program
Powitanie/wstęp
Janusz Olejnik - FoodFakty – założyciel – CEO
Ogólny przegląd zmian w prawie żywnościowym za okres grudzień/styczeń/luty
Wskazanie skali zmian, ilości w podziale na branże, w podziale na obszary zastosowań
Magdalena Wolska – Strefa Managera FoodFakty
Z kraju – Na co z pewnością każdy manager musi zwrócić uwagę
Najważniejsze zmiany w prawie obowiązującym w Polsce
Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska – Wspólnik – Centrum Prawa Żywnościowego
Ze świata – Bruksela (KE, PE), Waszyngton (FDA, USDA)
Nadchodzące zmiany w prawie żywnościowym. Jak i kiedy przygotować firmę?
Izabela Tańska – Doradca ds. Prawa Żywnościowego, CEO, IGI Food Consulting
Wprowadzanie żywności do obrotu, w tym nowej żywności po raz pierwszy do UE
Klasyfikacja, definicje, pułapki dla producentów
Ewa Kuczyńska – Radca Prawny – GFP LEGAL
Konsekwencje Brexit'u dla branży spożywczej
Nowa rzeczywistość dla eksporterów i importerów żywności
dr Agnieszka Sztoldman – Adwokat – TaylorWessing
Kontrola żywności i... kryzys wizerunkowy na rynku
Przeciwdziałanie, przyczyny i skutki
dr Joanna Uchańska – Partner - Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy
Stosowanie CBD w środkach spożywczych, w tym suplementach diety
Najnowsze orzecznictwo oraz kierunki zmian
Magdalena Wawrzyniak – Radca prawny, wspólnik w Kancelarii Food & Pharma Legal
Podatek cukrowy w praktyce
Najważniejsze elementy, na które trzeba zwrócić uwagę
dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska – Wspólnik – Centrum Prawa Żywnościowego
Zmiany na froncie opakowań
Czyli co warto wiedzieć o NutriScore
Joanna Olszak – Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGI Food Consulting
Sesja Q&A
Warunki uczestnictwa
Nagrania dostępne wyłącznie dla użytkowników Strefy Managera
Dostępne w abonamencie Strefy Managera