10 DSZ - Audytor wewnętrzny systemu HACCP wg ISO 22000.
Data: 24.02.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestników do pełnienia roli auditora wewnętrznego systemu HACCP. Ponadto na
szkoleniu zostaną przekazanie informacje dotyczące praktycznych umiejętności w zakresie przygotowania, realizacji i
zamknięcia procesu audytowego.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do audytorów wewnętrznych oraz do kandydatów na audytorów wewnętrznych w organizacji,
pełnomocników ds. Zapewnienia Jakości, członków zakładowych zespołów ds. bezpieczeństwa żywności, technologów
żywności, innych osób chcących przeprowadzać audyty wewnętrzne systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg
normy ISO 22000.
Program
1. Omówienie wymagań normy ISO 22000:2018:
• Kontekst organizacji:
✓ Kontekst organizacji a czynniki wewnętrzne, zewnętrzne.
• Przywództwo:
✓ Przywództwo i zaangażowanie najwyższego Kierownictwa,
✓ Polityka bezpieczeństwa żywności.
• Planowanie:
✓ Działania uwzględniające ryzyka i szanse,
✓ Cele FSMS.
• Wsparcie :
✓ Zasoby,
✓ Kompetencje,
✓ Świadomość,
✓ Komunikacja wewnętrzna i zewnętrzna,
✓ Udokumentowana informacja.
• Działanie:
✓ Programy wstępne (PRP),
✓ Identyfikowalność,
✓ Postępowanie w sytuacjach awaryjnych,
✓ Nadzór nad zagrożeniami (system HACCP),
✓ Aktualizacja i weryfikacja programów wstępnych PRP i systemu HACCP,
✓ Nadzór nad niezgodnościami wyrobu i procesów,
• Ocena wyników systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności:
✓ Monitorowanie, pomiary, analiza i ocena,
✓ Audyty wewnętrzne,
✓ Przegląd zarządzania.
• Doskonalenie:
✓ Niezgodności i działania naprawcze,
✓ Ciągłe doskonalenie,
✓ Aktualizacja FSMS,
2. Wprowadzenie do audytowania:
• Definicja audytu,
• Rodzaje audytów,
• Postawy i zachowania audytora,
• Zasady i proces audytowania wg normy ISO 19011.
3. Metody i techniki wykonywania audytów wewnętrznych:
• Przygotowanie audytu,
• Istota, model i warunki skutecznego komunikowania się,
• Rodzaje pytań audytowych,
• Badania audytowe,
• Formułowanie niezgodności,
• Dokumentowanie wyników audytu.
4. Działania poaudytowe:
• Korekcje,
• Działania korygujące,
• Rekomendacje do doskonalenia.
5. Egzamin.
6. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
W przypadku dodatkowych pytań po szkoleniu prosimy o kontakt z naszym Trenerem, który odpowie na Państwa pytania
dotyczące tematyki szkolenia do 2 tygodniu po wydarzeniu. Po tym terminie konsultacje będą traktowane jako usługa płatna.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12499&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_DSZ&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/Program-10-DSZ-Audytor-wewnetrzny-systemu-HACCP-wg-ISO-22000_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły