System zapewniania jakości zaprawiania roślin i nasion i zaprawionego materiału siewnego ESTA - WEBINARIUM bezpłatne
Kategoria: Systemy jakości, 26.06.2025
J.S. Hamilton Poland to wiodąca grupa badawczo-kontrolna w Europie Środkowo-Wschodniej. Łączymy nowoczesne analizy laboratoryjne z usługami rzeczoznawczo-kontrolnymi, inspekcyjnymi, doradczymi i szkoleniowymi. Naszą działalnością codziennie wspieramy producentów, dystrybutorów, importerów i eksporterów w zapewnieniu zgodności z wymaganiami prawa i oczekiwaniami konsumentów.
Główne obszary naszej działalności:
• akredytowane badania żywności, suplementów diety, kosmetyków, chemii gospodarczej, farmaceutyków, opakowań, zabawek i produktów nieżywnościowych, paliw, próbek środowiskowych (wody, ścieków, odpadów, gleb itp.),
• opracowywanie dokumentacji środowiskowej,
• testy konsumenckie produktów,
• certyfikacja i badania techniczne oraz ocena zgodności wyrobów i systemów jakości,
• usługi rzeczoznawczo-kontrolne i spedycja,
• fumigacje i usługi DDD,
• kontrole techniczne oraz nadzór nad terminowością wysyłek,
• usługi doradcze,
• szkolenia.
Jesteśmy unikatową w skali światowej firmą, która w kompleksowy sposób łączy badania analityczne wykonywane we własnych laboratoriach z usługami rzeczoznawczymi, kontrolnymi oraz doradczymi. W różnych jednostkach laboratoryjnych J.S. Hamilton Poland każdego dnia wykonujemy setki oznaczeń, aby zidentyfikować zagrożenia bezpieczeństwa żywności oraz jej jakość w aspekcie parametrów mikrobiologicznych, organoleptycznych i fizykochemicznych. Badania te są centralną częścią naszej działalności jako kompleksowo działającego partnera dla wielu gałęzi szeroko pojętego sektora spożywczego.
Słowa kluczowe: badania żywności analiza mikrobiologiczna akredytowane laboratorium jakość testy konsumenckie certyfikacja suplementy środowisko szkolenia opakowania kosmetyki paliwa inspekcje fumigacje
Kategoria: Systemy jakości, 26.06.2025
Kategoria: Mikrobiologia żywności, 01.07.2025
Kategoria: Normy i standardy, 03.07.2025
Kategoria: Systemy jakości, 03.07.2025
Kategoria: Prawo żywnościowe, 04.07.2025
Kategoria: Higiena i Haccp, 04.07.2025
Kategoria: Szkolenie panelu sensorycznego, 07.07.2025
Kategoria: Prawo żywnościowe, 07.07.2025
Kategoria: Systemy jakości, 08.07.2025
W trakcie przechowywania artykułów spożywczych mogą zachodzić w nich zmiany, wywierające wpływ na jakość, a także mogące stanowić zagrożenie dla wartości funkcjonalnej produktów, ich akceptacji przez konsumentów, a niejednokrotnie również ludzkiego zdrowia.
Termin „dioksyny” jest powszechnie używany zarówno do polichlorowanych dibenzo-para-dioksyn (PCDD) jak i polichlorowanych dibenzofuranów (PCDF). Skróty PCDD i PCDF pochodzą od angielskich nazw - PolyChlorinated DibenzoparaDioxins i PolyChlorinated DibenzoFurans. Stanowią grupę kongenerów (związków chemicznych o podobnej strukturze chemicznej), różniących się położeniem oraz ilością atomów chloru w cząsteczce.
Mamy przyjemność poinformować iż, firma J.S.Hamilton Poland Sp. z o.o. została zatwierdzona jako oficjalny dostawca szkoleń IFS Approved Trainer Provider w zakresie wymagań i audytora wersji 7 standardu IFS .
W artykule przedstawiono podstawowe zasady badań opakowań z tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością. Niniejszy artykuł prezentuje stan prawny na koniec lutego 2020r.
Teoretycznie rzecz biorąc zasady oznakowania alergenów w produktach spożywczych są znane od kilku lat, niemniej jednak statystyki pokazujące ilość wycofywanych produktów z rynku wskazują, że jest to cały czas temat, który należy monitorować.
Grupa J.S. Hamilton poinformowała o podpisaniu umowy transakcji dotyczącej nabycia większościowego pakietu udziałów w polskim podmiocie UO - Technologia Sp. z o.o. z siedzibą w Słomczynie. Intencją Hamiltona jest stworzenie na bazie połączonych biznesów „Centrum Kompetencji Pestycydowych”, gdzie funkcje laboratoryjne, handlowo – marketingowe oraz inne związane z tą działalnością biznesową zostaną scentralizowane
Akryloamid jest organicznym związkiem chemicznym powstającym w niektórych środkach spożywczych podczas obróbki w temperaturze co najmniej 120 st.C. Produkty te zawierają przede wszystkim cukry i aminokwasy...