Żywność ekologiczna – zasady produkcji oraz wymogi dotyczące wprowadzania do obrotu.
Kategoria: Prawo żywnościowe, 03.12.2024
J.S. Hamilton stanowi grupę firm zlokalizowanych w krajach Europy Środkowo-Wschodniej świadczących szeroki wachlarz wyspecjalizowanych usług dla przemysłu, handlu, transportu, dystrybucji i składowania. Główne obszary działalności to:
J.S. Hamilton jest unikatową na skalę światową firmą, która w kompleksowy sposób łączy badania analityczne wykonywane we własnych laboratoriach z usługami rzeczoznawczymi, kontrolnymi oraz doradczymi. W różnych jednostkach laboratoryjnych firmy J.S. Hamilton każdego dnia wykonywane są setki oznaczeń, aby zidentyfikować zagrożenia bezpieczeństwa żywności oraz jej jakość w aspekcie parametrów mikrobiologicznych, organoleptycznych i fizykochemicznych. Badania te są centralną częścią działalności, jako kompleksowo działającego Partnera dla wielu gałęzi szeroko pojętego sektora spożywczego.
Słowa kluczowe:
Kategoria: Prawo żywnościowe, 03.12.2024
Kategoria: Higiena i Haccp, 04.12.2024
Kategoria: Ogólne, 04.12.2024
Kategoria: Audytor wewnętrzny, 05.12.2024
Kategoria: Prawo żywnościowe, 05.12.2024
Kategoria: Ogólne, 05.12.2024
Kategoria: Systemy jakości, 06.12.2024
Kategoria: Mikrobiologia żywności, 06.12.2024
Kategoria: Prawo żywnościowe, 06.12.2024
Kategoria: Higiena i Haccp, 10.12.2024
W trakcie przechowywania artykułów spożywczych mogą zachodzić w nich zmiany, wywierające wpływ na jakość, a także mogące stanowić zagrożenie dla wartości funkcjonalnej produktów, ich akceptacji przez konsumentów, a niejednokrotnie również ludzkiego zdrowia.
Termin „dioksyny” jest powszechnie używany zarówno do polichlorowanych dibenzo-para-dioksyn (PCDD) jak i polichlorowanych dibenzofuranów (PCDF). Skróty PCDD i PCDF pochodzą od angielskich nazw - PolyChlorinated DibenzoparaDioxins i PolyChlorinated DibenzoFurans. Stanowią grupę kongenerów (związków chemicznych o podobnej strukturze chemicznej), różniących się położeniem oraz ilością atomów chloru w cząsteczce.
Mamy przyjemność poinformować iż, firma J.S.Hamilton Poland Sp. z o.o. została zatwierdzona jako oficjalny dostawca szkoleń IFS Approved Trainer Provider w zakresie wymagań i audytora wersji 7 standardu IFS .
W artykule przedstawiono podstawowe zasady badań opakowań z tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością. Niniejszy artykuł prezentuje stan prawny na koniec lutego 2020r.
Teoretycznie rzecz biorąc zasady oznakowania alergenów w produktach spożywczych są znane od kilku lat, niemniej jednak statystyki pokazujące ilość wycofywanych produktów z rynku wskazują, że jest to cały czas temat, który należy monitorować.
Grupa J.S. Hamilton poinformowała o podpisaniu umowy transakcji dotyczącej nabycia większościowego pakietu udziałów w polskim podmiocie UO - Technologia Sp. z o.o. z siedzibą w Słomczynie. Intencją Hamiltona jest stworzenie na bazie połączonych biznesów „Centrum Kompetencji Pestycydowych”, gdzie funkcje laboratoryjne, handlowo – marketingowe oraz inne związane z tą działalnością biznesową zostaną scentralizowane
Akryloamid jest organicznym związkiem chemicznym powstającym w niektórych środkach spożywczych podczas obróbki w temperaturze co najmniej 120 st.C. Produkty te zawierają przede wszystkim cukry i aminokwasy...