Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowoczesne narzędzia do kontroli jakości mięsa metodą PCR

Choć przepisy dotyczące znakowania produktów spożywczych są jasno określone, przypadki fałszowania składu mięsa wciąż występują na całym świecie. Źródłem problemu bywa m.in. niedostateczne czyszczenie urządzeń produkcyjnych czy zaniedbania sanitarne w zakładach przetwórczych. Nawet minimalne ilości niedeklarowanego mięsa – np. wieprzowiny, koniny czy wołowiny – mogą wywoływać kontrowersje społeczne, religijne i zdrowotne.

Fałszowanie mięsa w produktach spożywczych – skala problemu i statystyki

Mięso od lat znajduje się w czołówce najczęściej konsumowanych produktów spożywczych (FAO, 2023). Wzrost kosztów i niestabilność rynku żywności sprzyjają nadużyciom. W świetle definicji Komisji Europejskiej, żywnościowe oszustwo polega na celowym wprowadzeniu tańszych składników w miejsce oryginalnych – wyłącznie w celu osiągnięcia zysku. Badania z 2022 roku wskazały, że błędne etykietowanie stanowiło 20,7% wszystkich przypadków oszustw, sztuczne wzbogacanie – 17,2%, a podmiana składników – 16,4%. Produkty mięsne szczególnie często padały ofiarą takich praktyk. W krajach takich jak RPA, Malezja, Włochy, Rosja, USA, Kanada i Chiny, aż 78% badanych produktów mięsnych zawierało błędne informacje o składzie. To pokazuje, jak istotna jest przejrzystość i kontrola w zakresie deklaracji producentów.

Identyfikacja mięsa metodami DNA – dlaczego warto stosować techniki molekularne?

Do wykrywania pochodzenia mięsa wykorzystuje się metody oparte na analizie białek lub materiału genetycznego. W produktach poddanych obróbce termicznej techniki molekularne, oparte na DNA, wykazują większą niezawodność. W praktyce stosuje się m.in.: PCR specyficzny dla gatunku, analizę RFLP, real-time PCR czy kodowanie DNA. Najwyższą dokładność i możliwość ilościowej oceny oferuje metoda PCR w czasie rzeczywistym, która pozwala stwierdzić, czy zafałszowanie było przypadkowe, czy zamierzone. Jednocześnie na dokładność wpływają czynniki takie jak typ tkanki, zastosowany marker oraz stopień przetworzenia próbki.

Real-time PCR w wykrywaniu fałszerstw mięsa – skuteczna metoda kontroli jakości

Metoda real-time PCR pozwala na szybkie, czułe i dokładne wykrywanie obecności różnych gatunków mięsa – zarówno w produktach surowych, jak i przetworzonych. Jej zastosowanie obejmuje:

sprawdzanie zgodności deklaracji składu z rzeczywistością (np. wykrycie kurczaka w produktach oznaczonych jako indycze),
identyfikację niedeklarowanych dodatków (np. wieprzowiny w produktach wołowych),
weryfikację zgodności z normami religijnymi – np. potwierdzenie braku wieprzowiny w wyrobach halal,
analizę produktów deklarowanych jako wegetariańskie lub wegańskie pod kątem obecności mięsa.
 

Laboratoria J.S. Hamilton oferują możliwość identyfikacji gatunków mięsa oraz ich ilościowego oznaczenia z wykorzystaniem techniki real-time PCR.

Szczegóły oferty dostępne są na stronie internetowej firmy - https://hamilton.com.pl/ 
W razie dodatkowych pytań – eksperci J.S. Hamilton służą wsparciem.

 

Słowa kluczowe: identyfikacja mięsa analiza DNA real time PCR fałszowanie żywności badanie mięsa

Autor: Anna Warzecha

Anna Warzecha

Kierownik Pracowni Biologii Molekularnej w J.S. Hamilton Poland, gdzie odpowiada za opracowywanie, wdrażanie oraz nadzór nad badaniami molekularnymi – zarówno metodą PCR, jak i technikami immunoenzymatycznymi (ELISA) – w zakresie analiz żywności oraz pasz. Z wykształcenia chemik i biotechnolog, absolwentka Uniwersytetu Śląskiego. Na co dzień łączy naukową precyzję z praktycznym podejściem do jakości i bezpieczeństwa produktów.

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.