Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zanieczyszczenia chemiczne w żywności – ukryte zagrożenie dla zdrowia konsumentów

Chemiczne zanieczyszczenia żywności stanowią istotne, choć często niedostrzegane ryzyko dla zdrowia ludzi. Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na jakość kupowanej żywności — unika dodatków, wybiera produkty ekologiczne lub o prostym składzie. Mimo to wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy, że niepożądane substancje mogą pojawić się w żywności na różnych etapach jej produkcji i dystrybucji.

Główne źródła zanieczyszczeń

Do żywności mogą przedostawać się różnorodne zanieczyszczenia pochodzące z:

  • środowiska, np. metale ciężkie (ołów, kadm, rtęć), dioksyny, PCB, pestycydy;
  • procesów technologicznych, m.in. akryloamid powstający podczas obróbki termicznej;
  • materiałów opakowaniowych, np. bisfenol A (BPA), ftalany przenikające z tworzyw sztucznych;
  • procesów naturalnych, np. mykotoksyny produkowane przez grzyby (aflatoksyny, ochratoksyna A) obecne m.in. w zbożach, orzechach i suszonych owocach.

Wpływ na zdrowie

Wiele zanieczyszczeń chemicznych wykazuje działanie toksyczne już w bardzo niskich stężeniach oraz zdolność do kumulowania się w tkankach. Przykładowe skutki zdrowotne to:

  • dioksyny i PCB – działanie kancerogenne, zaburzenia hormonalne i immunologiczne;
  • aflatoksyny – silne właściwości rakotwórcze, szczególnie w klimacie ciepłym i wilgotnym;
  • akryloamid – potencjalne działanie rakotwórcze (klasyfikacja IARC: grupa 2A);
  • ftalany – wpływ na układ hormonalny i funkcje rozrodcze.

Ramy prawne i kontrola

Unia Europejska ustanowiła konkretne regulacje prawne w zakresie obecności zanieczyszczeń w żywności. Kluczowe dokumenty to m.in.:

  • Rozporządzenie (UE) nr 2023/915 – określające limity zanieczyszczeń chemicznych,
  • Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 – dotyczące pozostałości pestycydów.

Przepisy te stanowią podstawę dla działań kontrolnych prowadzonych zarówno przez instytucje państwowe (np. PIS, IJHARS), jak i samych producentów.

Metody analityczne i rola laboratoriów

Identyfikacja zanieczyszczeń chemicznych wymaga stosowania wysokospecjalistycznych metod analitycznych, takich jak:

  • GC-MS/MS (chromatografia gazowa z tandemową spektrometrią mas) – analiza pozostałości pestycydów,
  • HPLC (wysokosprawna chromatografia cieczowa) – oznaczanie mykotoksyn,
  • ICP-MS (spektrometria mas z plazmą wzbudzaną indukcyjnie) – wykrywanie metali ciężkich i pierwiastków śladowych.

Kluczowym aspektem jest również akredytacja laboratoriów (m.in. zgodność z normą PN-EN ISO/IEC 17025), która potwierdza kompetencje techniczne i zgodność z wymogami systemów jakości.

Monitorowanie jako element systemowego podejścia

Obecność chemicznych zanieczyszczeń w żywności to problem systemowy, wymagający ciągłego nadzoru, regularnych analiz oraz edukacji wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego. Dzięki postępowi w zakresie metod badawczych oraz odpowiednim przepisom prawnym możliwe jest skuteczne ograniczanie ryzyka związanego z zanieczyszczeniami.

W J.S. Hamilton Poland realizujemy kompleksowe badania w kierunku obecności zanieczyszczeń chemicznych w żywności, paszach oraz materiałach opakowaniowych. Stosujemy zwalidowane metody o wysokiej czułości, spełniające wymogi krajowe i unijne.

Słowa kluczowe: chemiczne zanieczyszczenia żywności bezpieczeństwo metale ciężkie

Autor: Karol Jabłoński | J.S. Hamilton Poland

Karol Jabłoński | J.S. Hamilton Poland

Absolwent towaroznawstwa na Akademii Morskiej w Gdyni. Ekspert na stanowisku kierownika pracowni analiz dioksyn J.S. Hamilton Poland gdzie opracowuje, wdraża i nadzoruje badania dioksyn w zakresie analiz żywności i produktów paszowych. Z firmą związany od 2018 roku. Pasjonat automatyzacji, programowania oraz rozwiązań opartych o AI.

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.