Kontrola jakości i badania opakowań do kontaktu z żywnością
W artykule przedstawiono podstawowe zasady badań opakowań z tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością. Niniejszy artykuł prezentuje stan prawny na koniec lutego 2020r.
Przeprowadzanie badań opakowań z tworzyw sztucznych opiera się na Rozporządzeniu (UE) nr 10/2011 dnia 14 stycznia 2011r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, normach serii PN-EN 1186, PN-EN 13130 oraz procedurach i metodach badawczych opracowanych w laboratoriach. Rozporządzenie (UE) nr 10/2011 stanowi obecnie podstawowy dokument dotyczący tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością. Załącznik III zawiera wykaz płynów modelowych żywności i tabelę przyporządkowania rodzaju płynu modelowego do rodzaju żywności. Najłagodniejszym płynem modelowym jest 10% etanol. W niektórych przypadkach stosuje się wodę destylowaną, izooktan i 95% etanol. Na podstawie tabeli I można dokonać przyporządkowania żywności do właściwego płynu modelowego.
(...)
PEŁEN TEKST DOSTĘPNY W RAPORCIE FOODFAKTY: NOWE WYZWANIA DLA BRANŻY SPOŻYWCZEJ - RECYKLING OPAKOWAŃ I REFORMULACJA PRODUKTÓW ORAZ PESTYCYDY A BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Przeczytaj także
-
26.03.2020
Opakowania żywności – krótkie podsumowanie przepisów i nadchodzących zmian
Wprowadzając do obrotu żywność opakowaną wprowadzamy zarówno środek spożywczy, jak też jego opakowanie. Opakowanie, z punktu widzenia przepisów prawa żywnościowego, stanowi tzw. materiał przeznaczony do kontaktu z żywnością (z ang. FCM – food contact material) i podlega pod wymogi tych przepisów
-
26.03.2020
Ecodesign opakowań – jak projektować żeby recyklingować?
Ekoprojektowanie opakowań jest wymieniane przez Plastics Recyclers Europe jako jedno z trzech najistotniejszych środków, umożliwiających osiągnięcie celów Unii Europejskiej w zakresie recyklingu i gospodarki odpadami, zawartych w pakiecie zmian dyrektyw Circular Economy Package, które weszły w życie w lipcu 2018 r.
-
18.02.2020
Znakowanie żywności w kontekście podawania informacji dotyczących alergenów
Teoretycznie rzecz biorąc zasady oznakowania alergenów w produktach spożywczych są znane od kilku lat, niemniej jednak statystyki pokazujące ilość wycofywanych produktów z rynku wskazują, że jest to cały czas temat, który należy monitorować.