Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kontrola jakości i badania opakowań do kontaktu z żywnością

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W artykule przedstawiono podstawowe zasady badań opakowań z tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością. Niniejszy artykuł prezentuje stan prawny na koniec lutego 2020r.

Przeprowadzanie badań opakowań z tworzyw sztucznych opiera się na Rozporządzeniu (UE) nr 10/2011 dnia 14 stycznia 2011r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, normach serii PN-EN 1186, PN-EN 13130 oraz procedurach i metodach badawczych opracowanych w laboratoriach. Rozporządzenie (UE) nr 10/2011 stanowi obecnie podstawowy dokument dotyczący tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością. Załącznik III zawiera wykaz płynów modelowych żywności i tabelę przyporządkowania rodzaju płynu modelowego do rodzaju żywności. Najłagodniejszym płynem modelowym jest 10% etanol. W niektórych przypadkach stosuje się wodę destylowaną, izooktan i 95% etanol. Na podstawie tabeli I można dokonać przyporządkowania żywności do właściwego płynu modelowego.

(...)

PEŁEN TEKST DOSTĘPNY W RAPORCIE FOODFAKTY: NOWE WYZWANIA DLA BRANŻY SPOŻYWCZEJ - RECYKLING OPAKOWAŃ I REFORMULACJA PRODUKTÓW ORAZ PESTYCYDY A BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

Autor: J.S. Hamilton

J.S. Hamilton

Adam Fotek

Pracownik J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Specjalizacja w dziedzinie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością. Posiada wiedzę i doświadczenie w zakresie przepisów prawa europejskiego i polskiego oraz metod badawczych na temat opakowań do żywności. Autor i współautor publikacji oraz wdrożeń metod badań materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Uczestnik projektów badawczo-rozwojowych finansowanych przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Trener i doradca w zakresie materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością. W latach 2005-2013 pracownik Centralnego Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Opakowań.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn