Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport FoodFakty: Nowe wyzwania dla branży spożywczej - recykling opakowań i reformulacja produktów oraz pestycydy a bezpieczeństwo żywności

Raport FoodFakty: Nowe wyzwania dla branży spożywczej - recykling opakowań i reformulacja produktów oraz pestycydy a bezpieczeństwo żywności

Szanowni Państwo,

Zapraszamy do zapozania się z raportem przygotowanym przez zespół FoodFakty przy współpracy z Partnerem głównym firmą REKOPOL oraz Partnerami J.S. Hamilton, Logopak, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, Centrum Prawa Żywnościowego, IGIFOOD Consulting, Lloyds Register, Laboratorium Smaku i Zapachu, a także Partnerem Instytucjonalnym: Polską Izbą Opakowań.

To już trzeci kompleksowy raport, który dla Państwa przygotowaliśmy. W raporcie poruszyliśmy kwestie związane z nowymi wyzwaniami dla branży, takimi jak recykling opakowań i reformulacja produktów. W raporcie znajduje się także dodatek przygotowany przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin dotyczący stosowania pestycydów a bezpieczeństwa żywności.

Kolejne raporty już w opracowaniu, serdecznie zapraszamy wszystkich do aktywnego współtworzenia treści.

 

Spis treści:

Perspektywa I

  • Polska Izba Opakowań o rynku w Polsce
  • Ecodesign opakowań – jak projektować żeby recyklingować?
  • Opakowania żywności – krótkie podsumowanie przepisów i nadchodzących zmian
  • Kontrola jakości i badania opakowań do kontaktu z żywnością
  • Opakowania aktywne i inteligentne
  • Przegląd nowoczesnych materiałów opakowaniowych do kontaktu z żywnością
  • Etykietowanie produktów: jak oszczędzać pieniądze wdrażając ekologiczne rozwiązania
  • Standard BRC packaging materials 6 – bezpieczne opakowania i globalny zasięg
  • Certyfikacja opakowań

Perspektywa II

  • Aspekt prawny „clean label”
  • „Czysta etykieta” – wyzwania i zagrożenia
  • „Superfood” na etykiecie i w reklamie – podstawy prawne
  • Stosowania treści marketingowej
  • Branża dodatków do żywności - przegląd

Dodatek specjalny PSOR

  • Pestycydy w produkcji żywności – jak ugryźć ten temat?
  • Włączamy rozsądek w dyskusji o bezpieczeństwie żywności
  • Pozostałości przekroczone – i co dalej?

 


UWAGA - GWARANCJA FOODFAKTY

Foodfakty nie pobierają i nie będą pobierać żadnych opłat za pobranie materiałów ogólnie dostępnych dla czytelników na portalu oraz za rejestrację konta czytelnika. Jeśli materiały są możliwe do pobrania przez zalogowanego czytelnika lub poprzez kwestionariusz to na pewno nie łaczą się z tym żadne opłaty ani przyszłe zobowiązania. Jeśli materiały są odpłatne, to są jednoznacznie oznaczone oraz podana jest cena, a udostępnienie materiału następuje wyłacznie po wcześniejszej zapłacie, kóra jest potwierdzeniem zlecenia.

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 25.03.2020

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.