Światowy Dzień Żywności 2022 - Wydanie Specjalne

ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCI 2022 - wydanie specjalne z okazji obchodów Światowego Dnia Żywności FAO
Branża spożywcza jak nigdy dotąd daje wyraz swojego zaangażowania w utrzymanie stabilności systemów ekonomicznych i zapewnienie wyżywienia ogółu społeczeństwa. Dodatkowo do swoich zwyczajowych wyzwań dotyczących jakości i bezpieczeństwa dochodzą te wszystkie związane z obecnym kryzysem. Łańcuchy dostaw i przepływu żywności pomiędzy regionami są zakłócone, dramatycznie rośnie ryzyko głodu na obszarach krajów słabo rozwiniętych, a producenci mierzą się z realnym ryzykiem utraty płynności finansowej.
Światowy Dzień Żywności w tym roku to nie jest zwykła okazja do świętowania, to okazja do refleksji i zweryfikowania obecnych systemów żywności, tak w Europie, jak i na całym świecie przez gremia na poziomie rządów krajów, EU, ale również regionów.
My jednak na poziomie projektu FoodFakty postrzegamy swój wkład w stabilizację i rozwój branży poprzez nieustanne dostarczanie możliwie najszerszej wiedzy, inspiracji w wygodnej dla managerów branży formie i w możliwie jak najszerszym zakresie. Mamy nadzieję, że przekrojowe podejście do najistotniejszych obszarów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zawsze dodaje wartości i zwiększa efektywność działania firm.
Okolicznościowe wydanie FoodFakty NAWIGATORA z okazji FoodFakty Summit 2022 to nasz wkład obchody Światowego Dnia Żywności zainagurowanego przez FAO.
PODEJMOWANA TEMATYKA:
- Środowiskowe oznakowania na opakowaniach - przegląd krajowy i wybranych rynków europejskich (Magda Biernat-Kopczyńska, REKOPOL)
- Źródła finansowania dla sektora rolno-spożywczego, czyli gdzie szukać pieniędzy na innowacyjne projekty? (Grzegorz Rebkowiec, Crido)
- 7 cech cyfrowej fabryki (Adrian Bogacz, CSB)
- Czy testy immunologiczne mogą ograniczyć zanieczyszczenia mykotoksynami w żywności? (Magdalena Krzywiec, Prognosis Biotech)
- Monitoring obecności antybiotyków w mleku (Maria Chaczyńska, NOACK Polen)
- Parametry odżywcze w produktach spożywczych. Oznaczanie zawartości tłuszczu – czy hydrolizować próbkę przed ekstrakcją? (BÜCHI Labortechnik AG)
- Analiza występowania alergenów w systemie RASFF w okresie styczeń-sierpień 2022 (Joanna Markwas, FoodFakty)
- Metody wykrywania alergenów w żywności (Andrzej Skrobiszewski, R&D Hub Sp. z o.o)
- 15 wskazówek, jak ograniczyć marnowanie żywności. Wszyscy mamy swój udział w oszczędzaniu żywności (FoodFakty)
- Obesogeny – zanieczyszczenia żywności, które mogą przyczyniać się do epidemii otyłości (Paulina Średnicka, Michał Wójcicki, Paulina Emanowicz, IBPRS)
- Opracowanie innowacyjnej metody obliczania śladu węglowego dla podstawowego
koszyka produktów żywnościowych – projekt
FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM WSPIERAJĄCYM FoodFakty Summit 2022:
Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu FoodFakty NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl
SearchConsole_Nav
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 29.09.2022
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto