Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport FoodFakty Summit 2021 - Światowy Dzień Żywności FAO

Raport FoodFakty Summit 2021 - Światowy Dzień Żywności FAO

16 października z inicjatywy FAO obchodzimy Światowy Dzień Żywności. W tym roku hasło przewodnie brzmi – „Nasze Działania Naszą Przyszłością” i takie hasło towarzyszy również naszej inicjatywie – FoodFakty Summit.

W obliczu obecnych i przyszłych wyzwań ludzkości funkcjonujące systemy rolno-spożywcze cechuje wiele słabych stron. Do 2050 r. nasza planeta będzie musiała wyżywić 10 mld ludzi, co spowoduje jeszcze większą presję skierowaną na zasoby naturalne, środowisko i klimat, zmiany muszą zostać wprowadzone i to w trybie pilnym. Produkcja żywności na obecnym poziomie wolumenu i jej nieodpowiedzialna konsumpcja powoduje degradację i zniszczenie środowiska, przyczyniając się do wymierania gatunków oraz generując miliardowe straty za utracone i zmarnowane zasoby. Podczas gdy miliony ludzi na całym świecie cierpią z powodu głodu, każdego dnia marnowane są ogromne ilości żywności, a wraz z nią cenne zasoby wykorzystywane do jej produkcji. Aż 10% światowej emisji gazów cieplarnianych jest związana z produkcją żywności, która nie jest potem spożywana.

Nie sposób dostarczyć bezpiecznie żywność bez opakowania, które są w bardzo dużym stopniu odpowiedzialne za odpady środowiskowe. Szacuje się, że branża spożywcza jest największym odbiorcą opakowań. Ostatnie dwa lata przewrotnie dzięki pandemii to ogromny rozwój branży opakowaniowej związany ze zmianą zwyczajów zakupowych, ale również nowe wyzwania, do których należy się przygotować jak najszybciej. Jednym z nich jest projekt nowego systemu gospodarki odpadami opakowaniowymi. Niedawno opublikowany projekt ustawy, który realizować powinien cele środowiskowe, w ocenie przedstawicieli branży spożywczej wymaga przygotowania projektu ustawy od nowa, z uwzględnieniem postulatów i uwag wszystkich uczestników systemu.

Rok 2021 to niestety kolejne kryzysy bezpieczeństwa żywności. Niepodważalnie negatywną „gwiazdą” wszystkich rankingów w minionych miesiącach był tlenek etylenu, skala wycofań produktów jest porażająca. Mimo ogromnego postępu technologii, metod upraw rolniczych i hodowli zwierząt, problem niepożądanych pozostałości w żywności pozostaje i narasta.

Te wszystkie wyzwania, nadchodzące zmiany, potrzeba dostosowania i ujednolicenia podejścia wiąże się z licznymi zmianami w przepisach prawa żywnościowego. Obecny rok przyniósł ich setki. Branża spożywcza musi być z nimi na bieżąco. Zapoznanie się z taką ilością przepisów to jedno, a ich interpretacja i prawidłowe stosowanie to drugie, wyboru jednak nie ma.

Spis treści:

  • Światowy Dzień Żywności – Nasze Działania Naszą Przyszłością
  • Projekt nowego systemu gospodarki odpadami opakowaniowymi – wielkie rozczarowanie
  • Stowarzyszenie Natureef apeluje o holistyczne podejście do wdrażania założeń europejskiego Zielonego Ładu
  • FreshInPac: ważne odpowiedzi i nowe pytania
  • Analiza zagrożeń wywołanych obecnością pozostałości pestycydów w okresie 01.01.2021 – 23.09.2021 na podstawie RASFF
  • Aspekty jakościowe w oznaczaniu pozostałości środków ochrony roślin
  • Mykotoksyny – narastające zagrożenia w paszach
  • (Nie) zdrowe warzywa i owoce – czy powinniśmy obawiać się pozostałości środków ochrony roślin?
  • Kontrola kluczowych parametrów w procesie produkcji żywności
  • Metale ciężkie w żywności i wodzie
  • Utwory, znaki towarowe i wzory przemysłowe czyli o wykorzystaniu praw własności intelektualnej i przemysłowej w branży spożywczej
  • Jak sprzedawać żywność na platformach e-commerce?

Serdecznie dziękujemy za udział i zaangażowanie w FoodFakty Summit 2021

Patronowi Wydarzenia - IJHARS

oraz Partnerom i Instytucjom

 

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 21.10.2021

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.