Monitoring Środowiskowy i Postęp w Zarządzaniu Bezpieczeństwem Żywności

MONITORING ŚRODOWISKOWY I POSTĘP W ZARZĄDZANIU BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI
Monitoring środowiskowy jako narzędzie zarządzania ryzykiem bezpieczeństwa żywności wraca na łamy FoodFakty NAWIGATORA oraz eFORUM FoodFakty już po raz drugi. Pierwszy powód to istotność tego podejścia i jego efektywność, a drugi obszerność merytoryczna, która po prostu nie zmieściła się w pierwszej edycji.
Monitoring środowiskowy to przede wszystkim działania na wczesnych etapach procesu produkcji, co ma na celu możliwość wdrożenia działań prewencyjnych i ostatecznie uzyskanie bezpiecznego produktu końcowego. Po drugie działania ukierunkowane są na najgroźniejsze zagrożenia, jakimi są patogeny, dając szansę działań jeszcze przed spożyciem produktu przez konsumenta.
Oddajemy Państwu FoodFakty NAWIGATOR - opracowanie, które wraz eFORUM FoodFakty - Monitoring Środowiskowy i Postęp w Zarządzaniu Bezpieczeństwem Żywności przyczyni się do pogłebienia wiedzy, bo to właśnie wyrywkowa i niedostępna dla wielu wiedza o metodach monitoringu z pewnością w dużym stopniu wpływa na niepełne i często nieskuteczne jego stosowanie. Dlatego właśnie zdecydowaliśmy się ponownie wyjść z taką propozycją naszych działań edukacyjnych.
PODEJMOWANA TEMATYKA:
- Colilert®-18 a podłoże chromogenne (CCA) – Znaczenie dokładności (IDEXX)
- Colilert®-18 a podłoże chromogenne (CCA) – Znaczenie wiarygodności (IDEXX)
- Podsumowanie występowania bakterii Escherichia coli od stycznia do października 2022 r. (Joanna Markwas, FoodFakty)
- Neogen™ Molecular Detection Assay 2 – Salmonella compared to other pathogen detection methods(NEOGEN/Neogen)
- Biofilm jako zagrożenie w zakładach produkcji i przetwarzania żywności (dr n. tech. Anna Ławniczek-Wałczyk, prof. dr hab. n. med. Rafał L. Górny, CIOP)
- Nowa metoda GeneDisc® dla zakładów drobiarskich, do jednoczesnego wykrywania Campylobacter i Salmonella (Pall Corporation)
- Podsumowanie występowania bakterii z rodzaju Salmonella od stycznia do października 2022 r. (Joanna Markwas, FoodFakty)
- Podsumowanie występowania bakterii z rodzaju Listeria monocytogenes od stycznia do października 2022 r. (Joanna Markwas, FoodFakty)
- Główne źródła występowania Listeria monocytogenes w świetle najnowszych doniesień (Barbara Krupska, Intertek)
- Badania analityczne ELISA jako kluczowy etap w procesie zarządzania alergenami w zakładach produkcyjnych (Magdalena Krzywiec, Prognosis Biotech)
FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM WSPIERAJĄCYM ORAZ PARTNEROM MERYTORYCZNYM TEGO WYDANIA oraz eFORUM:
Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu FoodFakty NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl
SearchConsole_Nav
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 13.12.2022
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto