Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Monitoring Środowiskowy - jako element zarządzania bezpieczeństwem żywności
Zanieczyszczenia mikrobiologiczne to cały czas największe wyzwanie producentów żywności. Ich skutkiem są choroby milionów ludzi na całym świecie, z których wiele tysięcy może umrzeć na skutek zatrucia. Epidemie, których ogniskiem jest żywność, niszczą zaufanie konsumentów do produktu, narażają producenta na ogromne koszty i wycofywania. Czy musimy bazować wyłącznie na badaniach produktu gotowego? Oczywiście nie, ale niezbędna jest wiedza o zastosowaniu odpowiednich technik.
Monitoring środowiska produkcyjnego to jeszcze cały czas niedoceniane w Polsce narzędzie zarzadzania bezpieczeństwem żywności. Daje ono szansę na podejście prewencyjne, a nie tylko końcową weryfikację produktu.
Skuteczne i właściwe pobieranie próbek środowiskowych, pełne zrozumienie wyników tego monitoringu jest kluczowe w łagodzeniu skutków zanieczyszczenia/skażenia żywności. Monitoring obejmuje surowce, procesy, środowisko przetwarzania, a co najważniejsze daje informacje dużo wcześniej niż badanie produktu gotowego.
Dobrze „zaprojektowany” program monitorowania środowiska produkcyjnego, jako element Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), jest niezwykle efektywnym narzędziem służącym do zapobiegania wystąpieniu zanieczyszczeń mikrobiologicznych produktu, a tym samym zmniejszającym ryzyko jego wycofania z obrotu.
Oddajemy Państwu FF NAWIGATOR, który w połączeniu z eFORUM (dostępnym on-line dla członków Strefy Managera) stanowi ogromną porcję wiedzy, która mamy nadzieję przyczyni się do zmniejszenia ryzyka występowania zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz innych zanieczyszczeń krzyżowych, w tym alergennych.
Podejmowana tematyka:
FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM WSPIERAJĄCYM ORAZ PARTNEROM MERYTORYCZNYM TEGO WYDANIA:
Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu ff NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl
SearchConsole_Nav
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 07.12.2021
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto