Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Monitoring Środowiskowy - jako element zarządzania bezpieczeństwem żywności

Monitoring Środowiskowy - jako element zarządzania bezpieczeństwem żywności

Monitoring Środowiskowy - jako element zarządzania bezpieczeństwem żywności

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne to cały czas największe wyzwanie producentów żywności. Ich skutkiem są choroby milionów ludzi na całym świecie, z których wiele tysięcy może umrzeć na skutek zatrucia. Epidemie, których ogniskiem jest żywność, niszczą zaufanie konsumentów do produktu, narażają producenta na ogromne koszty i wycofywania. Czy musimy bazować wyłącznie na badaniach produktu gotowego? Oczywiście nie, ale niezbędna jest wiedza o zastosowaniu odpowiednich technik.

Monitoring środowiska produkcyjnego to jeszcze cały czas niedoceniane w Polsce narzędzie zarzadzania bezpieczeństwem żywności. Daje ono szansę na podejście prewencyjne, a nie tylko końcową weryfikację produktu.
Skuteczne i właściwe pobieranie próbek środowiskowych, pełne zrozumienie wyników tego monitoringu jest kluczowe w łagodzeniu skutków zanieczyszczenia/skażenia żywności. Monitoring obejmuje surowce, procesy, środowisko przetwarzania, a co najważniejsze daje informacje dużo wcześniej niż badanie produktu gotowego.

Dobrze „zaprojektowany” program monitorowania środowiska produkcyjnego, jako element Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), jest niezwykle efektywnym narzędziem służącym do zapobiegania wystąpieniu zanieczyszczeń mikrobiologicznych produktu, a tym samym zmniejszającym ryzyko jego wycofania z obrotu.

Oddajemy Państwu FF NAWIGATOR, który w połączeniu z eFORUM (dostępnym on-line dla członków Strefy Managera) stanowi ogromną porcję wiedzy, która mamy nadzieję przyczyni się do zmniejszenia ryzyka występowania zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz innych zanieczyszczeń krzyżowych, w tym alergennych.

Podejmowana tematyka:

  • Monitoring środowiska produkcyjnego złotym środkiem przeciw ekspansji drobnoustrojów
  • Pobierania próbek środowiskowych – punkty krytyczne i na co zwrócić szczególną uwagę?
  • Nowe, proste rozwiązanie do oznaczania bakterii heterotroficznych metodą płytkową (HPC)
  • Środki do dezynfekcji – zagrożeniem w procesie produkcyjnym
  • Regulacje prawne dotyczące mycia żywności
  • Analiza wybranych danych dotyczących powiadomień w RASFF z powodu patogenów

FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM WSPIERAJĄCYM ORAZ PARTNEROM MERYTORYCZNYM TEGO WYDANIA:

Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu ff NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl

SearchConsole_Nav

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 07.12.2021

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.