Strategie Plant-based 2022

STRATEGIE PLANT-BASED
Produkty powszechnie nazywane plant-based to już od dawna nie jest moda, to już nie jest nawet trend, obecnie to już zdecydowanie segment rynku i to ten, który rośnie najszybciej. Im większy będzie ten segment, tym większe wyzwania spotkają producentów ze względu na praktycznie każdy obszar, począwszy od dostępu do surowców, formulacji, zwiększania skali, zastosowanych technologii i urządzeń kończąc na klasycznych aspektach bezpieczeństwa żywności.
Rynek zamienników białka zwierzęcego w Polsce to już ponad 500 pozycji. Nowe metody produkcji żywności plant-based muszą się rozwijać, aby dopasować się do preferencji konsumentów w zakresie smaku, konsystencji, wyglądu, zapachu, wartości odżywczych.
Jak przedstawia się najbliższa przyszłość kategorii plant-based?
Oddajemy Państwu FoodFakty NAWIGATOR - opracowanie, które wraz eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based przyczyni się nie tylko do zwiększenia wiedzy, ale rozpocznie debatę nad kluczowymi aspektami potrzeb branży, w tym regulacjami prawnymi, które pozwolą na możliwość świadomego i bezpiecznego biznesowo rozwoju tej kategorii.
PODEJMOWANA TEMATYKA:
- Perspektywy rozwoju rynku roślinnych alternatyw (Marcin Tischner, ProVeg)
- Przyszłość należy do białka roślinnego (Adrian Sikora, Flottweg)
- Oceany możliwości (Brenntag)
- Roślinne alternatywy dla mięsa i owoców morza. Detektywi odkrywają białka roślinne (BÜCHI Labortechnik AG)
- Ryzyka bezpieczeństwa żywności dla produktów z kategorii plant-based (Dorota Nowak-Mordoń, Intertek)
- W co można przekształcić makuchy wykorzystując mikroorganizmy? Roślinne alternatywy nabiału w zgodzie z ideą zero waste (Łukasz Łopusiewicz, ZUT)
- Preparaty białek ziemniaka i ich potencjalne wykorzystanie (prof. Anna Pęksa, UP we Wrocławiu)
- Fermentacja precyzyjna – trendem w sektorze plant-based (FoodFakty)
- Co rośnie szybciej: aktywność fizyczna Polaków i Polek czy świadomość na temat diety roślinnej (Katarzyna Sałata, RoślinnieJemy)
- Surowce, dodatki i technologie stosowane w produkcji żywności plant-based – przegląd (FoodFakty)
- Dostawcy surowców, dodatków funkcjonalnych do żywności, technologii, procesów i analityki dla sektora plant-based – tabela
FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM WSPIERAJĄCYM ORAZ PARTNEROM MERYTORYCZNYM TEGO WYDANIA oraz eFORUM:
Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu FoodFakty NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl
SearchConsole_Nav
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 19.09.2022
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto