Mikrobiologia Żywności Szanse i ryzyka dla producentów

MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI SZANSE I RYZYKA DLA PRODUCENTÓW
Mikrobiologia, a raczej problemy z nią związane są niezmiennie odpowiedzialne za większość wycofań produktów z rynku. A to właśnie wycofania stanowią największe ryzyko utraty zysków dla producentów. Polskie produkty niestety na rynkach europejskich są postrzegane jako potencjalnie ryzykowne pod kątem występowania salmonelli i listerii, i niestety są ku temu podstawy.
Tylko wiedza i świadomość na każdym etapie produkcji i dystrybucji może zmienić tą sytuację, dlatego firmy dostarczające sprzęt, komponenty czy usługi w obszarze badań, utrzymania higieny mają na rynku niejako drugie zadanie, dostarczanie wiedzy. Takie zadanie daje również szansę, docierając z wiedzą do jak największej populacji firm, tym torują sobie drogę do sprzedaży podstawowej oferty.
Ale mikrobiologia to również szansa dla producentów, produktów no i samych konsumentów. Produkty fermentowane, z dodatkiem szczepów probiotycznych, ale też coraz popularniejszych postbiotyków nabierają nowe parametry bezpieczeństwa, zwiększają wartość odżywczą i zdrowotną produktów oraz, co coraz ważniejsze, przedłużają trwałość produktów.
Oddajemy Państwu FoodFakty NAWIGATOR, blisko 100 stronicowe opracowanie, które wraz eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa stanowi ogromną porcję wiedzy, która mamy nadzieję przyczyni się do zmniejszenia ryzyka występowania zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz innych zanieczyszczeń krzyżowych, w tym alergennych.
PODEJMOWANA TEMATYKA:
- Challenge tests – badania obciążeniowe (ALS)
- Detekcja bakterii Salmonella spp. z użyciem techniki real-time PCR – postęp w analizie żywności (dr inż. Katarzyna Dybka-Stępień, dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska, prof. uczelni, dr inż. Anna Otlewska, ITFiM, Politechnika Łódzka)
- Prawidłowe pobranie i oznaczenie Listeria monocytogenes/species w przemyśle spożywczym (Michał Wojciechowski, BIOING)
- Częstotliwość i metody badań mikrobiologicznych oraz interpretacja wyników w odniesieniu do Rozp. Kom. (WE) 2073/2005 i późniejszych zmian (Barbara Krupska, Intertek)
- Nowe gatunki Listeria – problemem w przemyśle spożywczym (dr inż. Barbara Szymczak, ZUT w Szczecinie)
- Technologia HPP, czyli innowacyjna metoda kontroli bezpieczeństwa żywności już obecna w Polsce (Jakub Bone, HPP Services Poland)
- E. coli produkujące toksynę Shiga (STEC) (Aleksandra Walińska, J.S. HAMILTON)
- Bezpieczeństwo mikrobiologiczne – podstawowy warunek sukcesu rynkowego w branży spożywczej (Martyna Bonio, SGS Polska)
- Bakteriofagi w walce z Salmonella spp. (dr inż. Magdalena Efenberger-Szmechtyk, ITFiM, Politechnika Łódzka)
- Przegląd RASFF pod kątem zagrożeń mikrobiologicznych w 2021 – synteza danych (Elżbieta Trzos-Błądek, FoodFakty)
- Przeciwdrobnoustrojowe właściwości bakterii fermentacji mlekowej i możliwości ich zastosowania w produkcji żywności (dr hab. Dorota Zielińska, prof. SGGW, mgr Marcelina Karbowiak, SGGW w Warszawie)
FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM WSPIERAJĄCYM ORAZ PARTNEROM MERYTORYCZNYM TEGO WYDANIA oraz eFORUM:
Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu FoodFakty NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl
SearchConsole_Nav
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 22.03.2022
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto