Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI SZANSE I RYZYKA DLA PRODUCENTÓW
Mikrobiologia, a raczej problemy z nią związane są niezmiennie odpowiedzialne za większość wycofań produktów z rynku. A to właśnie wycofania stanowią największe ryzyko utraty zysków dla producentów. Polskie produkty niestety na rynkach europejskich są postrzegane jako potencjalnie ryzykowne pod kątem występowania salmonelli i listerii, i niestety są ku temu podstawy.
Tylko wiedza i świadomość na każdym etapie produkcji i dystrybucji może zmienić tą sytuację, dlatego firmy dostarczające sprzęt, komponenty czy usługi w obszarze badań, utrzymania higieny mają na rynku niejako drugie zadanie, dostarczanie wiedzy. Takie zadanie daje również szansę, docierając z wiedzą do jak największej populacji firm, tym torują sobie drogę do sprzedaży podstawowej oferty.
Ale mikrobiologia to również szansa dla producentów, produktów no i samych konsumentów. Produkty fermentowane, z dodatkiem szczepów probiotycznych, ale też coraz popularniejszych postbiotyków nabierają nowe parametry bezpieczeństwa, zwiększają wartość odżywczą i zdrowotną produktów oraz, co coraz ważniejsze, przedłużają trwałość produktów.
Oddajemy Państwu FoodFakty NAWIGATOR, blisko 100 stronicowe opracowanie, które wraz eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa stanowi ogromną porcję wiedzy, która mamy nadzieję przyczyni się do zmniejszenia ryzyka występowania zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz innych zanieczyszczeń krzyżowych, w tym alergennych.
PODEJMOWANA TEMATYKA:
FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM WSPIERAJĄCYM ORAZ PARTNEROM MERYTORYCZNYM TEGO WYDANIA oraz eFORUM:
Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu FoodFakty NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl
SearchConsole_Nav
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 22.03.2022
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto