Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Mikrobiologia Żywności Szanse i ryzyka dla producentów

Mikrobiologia Żywności Szanse i ryzyka dla producentów

MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI SZANSE I RYZYKA DLA PRODUCENTÓW  

Mikrobiologia, a raczej problemy z nią związane są niezmiennie odpowiedzialne za większość wycofań produktów z rynku. A to właśnie wycofania stanowią największe ryzyko utraty zysków dla producentów. Polskie produkty niestety na rynkach europejskich są postrzegane jako potencjalnie ryzykowne pod kątem występowania salmonelli i listerii, i niestety są ku temu podstawy.

Tylko wiedza i świadomość na każdym etapie produkcji i dystrybucji może zmienić tą sytuację, dlatego firmy dostarczające sprzęt, komponenty czy usługi w obszarze badań, utrzymania higieny mają na rynku niejako drugie zadanie, dostarczanie wiedzy. Takie zadanie daje również szansę, docierając z wiedzą do jak największej populacji firm, tym torują sobie drogę do sprzedaży podstawowej oferty.

Ale mikrobiologia to również szansa dla producentów, produktów no i samych konsumentów. Produkty fermentowane, z dodatkiem szczepów probiotycznych, ale też coraz popularniejszych postbiotyków nabierają nowe parametry bezpieczeństwa, zwiększają wartość odżywczą i zdrowotną produktów oraz, co coraz ważniejsze, przedłużają trwałość produktów.

Oddajemy Państwu FoodFakty NAWIGATOR, blisko 100 stronicowe opracowanie, które wraz eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa stanowi ogromną porcję wiedzy, która mamy nadzieję przyczyni się do zmniejszenia ryzyka występowania zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz innych zanieczyszczeń krzyżowych, w tym alergennych.

PODEJMOWANA TEMATYKA:

  • Challenge tests – badania obciążeniowe (ALS)
  • Detekcja bakterii Salmonella spp. z użyciem techniki real-time PCR – postęp w analizie żywności (dr inż. Katarzyna Dybka-Stępień, dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska, prof. uczelni, dr inż. Anna Otlewska, ITFiM, Politechnika Łódzka)
  • Prawidłowe pobranie i oznaczenie Listeria monocytogenes/species w przemyśle spożywczym (Michał Wojciechowski, BIOING)
  • Częstotliwość i metody badań mikrobiologicznych oraz interpretacja wyników w odniesieniu do Rozp. Kom. (WE) 2073/2005 i późniejszych zmian (Barbara Krupska, Intertek)
  • Nowe gatunki Listeria – problemem w przemyśle spożywczym (dr inż. Barbara Szymczak, ZUT w Szczecinie)
  • Technologia HPP, czyli innowacyjna metoda kontroli bezpieczeństwa żywności już obecna w Polsce (Jakub Bone, HPP Services Poland)
  • E. coli produkujące toksynę Shiga (STEC) (Aleksandra Walińska, J.S. HAMILTON)
  • Bezpieczeństwo mikrobiologiczne – podstawowy warunek sukcesu rynkowego w branży spożywczej (Martyna Bonio, SGS Polska)
  • Bakteriofagi w walce z Salmonella spp. (dr inż. Magdalena Efenberger-Szmechtyk, ITFiM, Politechnika Łódzka)
  • Przegląd RASFF pod kątem zagrożeń mikrobiologicznych w 2021 – synteza danych (Elżbieta Trzos-Błądek, FoodFakty)
  • Przeciwdrobnoustrojowe właściwości bakterii fermentacji mlekowej i możliwości ich zastosowania w produkcji żywności (dr hab. Dorota Zielińska, prof. SGGW, mgr Marcelina Karbowiak, SGGW w Warszawie)

FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM WSPIERAJĄCYM ORAZ PARTNEROM MERYTORYCZNYM TEGO WYDANIA oraz eFORUM:

Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu FoodFakty NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl


 SearchConsole_Nav

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.