Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przegląd produktów z dodatkiem dwutlenku tytanu E171

Przegląd produktów z dodatkiem dwutlenku tytanu E171

Europejski Urzęd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dnia 6 maja 2021 roku wydał opinię, której istotę podsumowywuje prof. Maged Younes, przewodniczący panelu ekspertów EFSA ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) - “Uwzględniając wszystkie dostępne badania i dane naukowe, panel stwierdził, że dwutlenek tytanu nie może być dłużej uznawany za bezpieczny jako dodatek do żywności”.

Należy pamiętać, że rolą EFSA jest jedynie ocena ryzyka związanego ze stosowaniem dwutlenku tytanu jako substancji dodatkowej. Prerogatywy w zakresie dopuszczenia lub wycofania dodatku E171 należą do Komisji Europejskiej oraz Państw Członkowskich UE.

Dwutlenek tytanu dopuszczony jest do żywności w Unii Europejskiej jako substancja dodatkowa o numerze E171 na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. L 354 z 31.12.2008 r.).

Zespół FoodFaktów postanowił prześledzić polskie półki sklepowe, aby zbadać częstotliwość występowania produktów zawierających w swoim składzie dwutlenek tytanu.

W 8 sklepach znaleźliśmy 66 produktów zawierających w swoim składzie dodatek E171.

Co zawiera Raport:

- Ujęcie ilościowe oraz procentowe znalezionych produktów wg kategorii produktów

- Szczegółową listę znalezionych produktów z dodatkiem E171 wg kategorii produktów

- Przegląd artykułów FoodFaktów dotyczących dodatku E171 na przestrzeni lat

 

Ze względu na bardzo dużą pracochłonność przygotowania tej informacji udostępniamy to opracowanie za niewielką opłatą. Materiał mozna zakupić po zalogowaniu się na koncie użytkownika FoodFakty.

 

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 26.05.2021

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.