BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI - NAUKA W DZIAŁANIU

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI - NAUKA W DZIAŁANIU - wydanie specjalne 2025 z okazji obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO
Tegoroczne hasło przewodnie brzmi: „NAUKA W DZIAŁANIU”. Podkreśla ono kluczową rolę wiedzy naukowej i jej praktycznego zastosowania w codziennych działaniach na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Nauka – od badań laboratoryjnych po innowacyjne technologie w produkcji, przetwórstwie i dystrybucji – dostarcza narzędzi i rozwiązań, które chronią zdrowie konsumentów.
Bezpieczeństwo żywności to dziś nie tylko wymóg prawny, ale przede wszystkim odpowiedzialność wobec konsumentów i fundament zaufania do produktów spożywczych. Serdecznie zachęcamy do lektury, bo wiedza zawarta w NAWIGATORZE oraz podczas 5 webinarów w ramach FoodFakty Safety Week 2025 to realne wsparcie dla osób odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w firmach – od managerów po specjalistów ds. jakości i produkcji.
PODEJMOWANA TEMATYKA:
Znaczenie testowania pozostałości antybiotyków w mleku: krok w stronę bezpieczniejszych produktów mlecznych (ProGnosis Biotech)
Co dzieje się z żywnością, gdy producent już nie patrzy? – bezpieczeństwo żywności w rękach konsumenta (Barbara Krupska, Intertek)
WGS pod lupą – co warto wiedzieć o tej technologii? (dr inż. Jakub Kobyliński, Silliker Polska grupa Mérieux NutriSciences)
Poprawa bezpieczeństwa żywności w przemyśle mleczarskim dzięki zaawansowanej metodzie typowania molekularnego (Konstantin Rönfeld, BioMérieux)
Ensure® Touch – Nowoczesne monitorowanie środowiska do Twoich potrzeb (Hygiena)
Podsumowanie występowania zagrożeń w systemie RASFF w 2024 r. (Magdalena Hryńko, FoodFakty)
Precyzyjny pomiar koloru w przemyśle spożywczym dzięki technologii Vis-NIR (LPP Equipment)
Wymagania Rozporządzenia (UE) 2023/1115 o wylesianiu (EUDR) w kontekście podejścia strategicznego (Michał Kowański, TÜV SÜD)
Niedożywienie i globalny handel rolno-spożywczy: równoległe procesy (oprac. FoodFakty)
Fermentacja precyzyjna z naciskiem na bezpieczeństwo żywności – najnowszy raport FAO (oprac. FoodFakty)
Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu FoodFakty NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 28.05.2025