Bezpieczeństwo Żywności 2022 - Wydanie Specjalne

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI 2022 - wydanie specjalne z okazji obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO WHO
Bezpieczeństwo żywności ratuje życie. Jest nie tylko kluczowym elementem bezpieczeństwa żywnościowego, ale odgrywa także kluczową rolę w ograniczaniu chorób przenoszonych przez żywność. Każdego roku 600 milionów ludzi choruje w wyniku około 200 różnych chorób przenoszonych przez żywność. Ciężar takich chorób najbardziej spada na biednych i dzieci. Ponadto choroby przenoszone przez żywność są odpowiedzialne za 420 000 zgonów, którym można zapobiec każdego roku.
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to ważny sposób na:
- uświadamianie ludziom kwestii bezpieczeństwa żywności,
- pokazanie, jak zapobiegać chorobom poprzez bezpieczeństwo żywności,
- omówienie wspólnych podejść do poprawy bezpieczeństwa żywności we wszystkich sektorach,
- promowanie rozwiązań i sposobów na zwiększenie bezpieczeństwa żywności.
Okolicznościowe wydanie FoodFakty NAWIGATORA z okazji FoodFakty Safety Week to nasz wkład obchody Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności zainagurowanego przez FAO WHO.
PODEJMOWANA TEMATYKA:
- Thinking about the future of food safety – nowe opracowanie FAO (FoodFakty)
- Oznakowania środowiskowe na opakowaniach (Magda Biernat-Kopczyńska, REKOPOL)
- Porównanie manualnej interpretacji mikrobiologicznej z interpretacją zautomatyzowaną przy użyciu zaawansowanego licznika kolonii płytek Neogen Petrifilm Plate Reader Advanced (Neogen)
- Praktyczne aspekty analizy z wykorzystaniem metod spektrometrii mas (ICP-MS) do oznaczania metali ciężkich, pierwiastków oraz metod chromatograficznych do oznaczania pestycydów w żywności oraz wodzie (Monika Zaręba-Kozioł, Karolina Felczak-Konarska, Fertico)
- Escherichia coli STEC – powracające zagrożenie nie tylko w produktach mięsnych (Barbara Krupska, Intertek)
- Jak poprawić bezpieczeństwo mikrobiologiczne w przemyśle owocowo-warzywnym? (Wojciech Grodzicki, SGGW)
- Czyste mikrobiologicznie posadzki żywiczne z dodatkiem Polygiene® – na czym polega mechanizm ich działania? (Flowcrete)
- Podstawy Kultury Bezpieczeństwa Żywności (Katarzyna Oleksy, FoodFakty)
- Żywność Barwiąca gwarantuje najzdrowsze i bezpieczne barwienie żywności (Przemysław Oziemkowski, GNT)
- Zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg PN-EN ISO 22000 (PKN)
- Jak kontrolować procesy w czasie rzeczywistym w sposób ciągły? Nowy wymiar kontroli jakości dla młynów (Büchi)
- Żabka z dużym plusem (Marta Urbaniak, Żabka)
- Systemy GHP i GMP – najważniejsze informacje, zastosowanie w praktyce (Andrzej Skrobiszewski, R&D Hub Sp. z o.o.)
FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM WSPIERAJĄCYM FoodFakty Safety Week:
Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu FoodFakty NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl
SearchConsole_Nav
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 20.05.2022
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto