BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI 2022 - wydanie specjalne z okazji obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO WHO
Bezpieczeństwo żywności ratuje życie. Jest nie tylko kluczowym elementem bezpieczeństwa żywnościowego, ale odgrywa także kluczową rolę w ograniczaniu chorób przenoszonych przez żywność. Każdego roku 600 milionów ludzi choruje w wyniku około 200 różnych chorób przenoszonych przez żywność. Ciężar takich chorób najbardziej spada na biednych i dzieci. Ponadto choroby przenoszone przez żywność są odpowiedzialne za 420 000 zgonów, którym można zapobiec każdego roku.
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to ważny sposób na:
uświadamianie ludziom kwestii bezpieczeństwa żywności,
pokazanie, jak zapobiegać chorobom poprzez bezpieczeństwo żywności,
omówienie wspólnych podejść do poprawy bezpieczeństwa żywności we wszystkich sektorach,
promowanie rozwiązań i sposobów na zwiększenie bezpieczeństwa żywności.
Okolicznościowe wydanie FoodFakty NAWIGATORA z okazji FoodFakty Safety Week to nasz wkład obchody Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności zainagurowanego przez FAO WHO.
PODEJMOWANA TEMATYKA:
Thinking about the future of food safety – nowe opracowanie FAO (FoodFakty)
Oznakowania środowiskowe na opakowaniach (Magda Biernat-Kopczyńska, REKOPOL)
Porównanie manualnej interpretacji mikrobiologicznej z interpretacją zautomatyzowaną przy użyciu zaawansowanego licznika kolonii płytek 3M Petrifilm Plate Reader Advanced (3M)
Praktyczne aspekty analizy z wykorzystaniem metod spektrometrii mas (ICP-MS) do oznaczania metali ciężkich, pierwiastków oraz metod chromatograficznych do oznaczania pestycydów w żywności oraz wodzie (Monika Zaręba-Kozioł, Karolina Felczak-Konarska, Fertico)
Escherichia coli STEC – powracające zagrożenie nie tylko w produktach mięsnych (Barbara Krupska, Intertek)
Jak poprawić bezpieczeństwo mikrobiologiczne w przemyśle owocowo-warzywnym? (Wojciech Grodzicki, SGGW)
Czyste mikrobiologicznie posadzki żywiczne z dodatkiem Polygiene® – na czym polega mechanizm ich działania? (Flowcrete)
Podstawy Kultury Bezpieczeństwa Żywności (Katarzyna Oleksy, FoodFakty)
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: