Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Bezpieczeństwo Żywności 2022 - Wydanie Specjalne

Bezpieczeństwo Żywności 2022 - Wydanie Specjalne

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI 2022 - wydanie specjalne z okazji obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO WHO

 

Bezpieczeństwo żywności ratuje życie. Jest nie tylko kluczowym elementem bezpieczeństwa żywnościowego, ale odgrywa także kluczową rolę w ograniczaniu chorób przenoszonych przez żywność. Każdego roku 600 milionów ludzi choruje w wyniku około 200 różnych chorób przenoszonych przez żywność. Ciężar takich chorób najbardziej spada na biednych i dzieci. Ponadto choroby przenoszone przez żywność są odpowiedzialne za 420 000 zgonów, którym można zapobiec każdego roku.

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to ważny sposób na:

  • uświadamianie ludziom kwestii bezpieczeństwa żywności,
  • pokazanie, jak zapobiegać chorobom poprzez bezpieczeństwo żywności,
  • omówienie wspólnych podejść do poprawy bezpieczeństwa żywności we wszystkich sektorach,
  • promowanie rozwiązań i sposobów na zwiększenie bezpieczeństwa żywności.

Okolicznościowe wydanie FoodFakty NAWIGATORA z okazji FoodFakty Safety Week to nasz wkład obchody Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności zainagurowanego przez FAO WHO. 

PODEJMOWANA TEMATYKA:

  • Thinking about the future of food safety – nowe opracowanie FAO (FoodFakty)
  • Oznakowania środowiskowe na opakowaniach (Magda Biernat-Kopczyńska, REKOPOL)
  • Porównanie manualnej interpretacji mikrobiologicznej z interpretacją zautomatyzowaną przy użyciu zaawansowanego licznika kolonii płytek 3M Petrifilm Plate Reader Advanced (3M)
  • Praktyczne aspekty analizy z wykorzystaniem metod spektrometrii mas (ICP-MS) do oznaczania metali ciężkich, pierwiastków oraz metod chromatograficznych do oznaczania pestycydów w żywności oraz wodzie (Monika Zaręba-Kozioł, Karolina Felczak-Konarska, Fertico)
  • Escherichia coli STEC – powracające zagrożenie nie tylko w produktach mięsnych (Barbara Krupska, Intertek)
  • Jak poprawić bezpieczeństwo mikrobiologiczne w przemyśle owocowo-warzywnym? (Wojciech Grodzicki, SGGW)
  • Czyste mikrobiologicznie posadzki żywiczne z dodatkiem Polygiene® – na czym polega mechanizm ich działania? (Flowcrete)
  • Podstawy Kultury Bezpieczeństwa Żywności (Katarzyna Oleksy, FoodFakty)
  • Żywność Barwiąca gwarantuje najzdrowsze i bezpieczne barwienie żywności (Przemysław Oziemkowski, GNT)
  • Zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg PN-EN ISO 22000 (PKN)
  • Jak kontrolować procesy w czasie rzeczywistym w sposób ciągły? Nowy wymiar kontroli jakości dla młynów (Büchi)
  • Żabka z dużym plusem (Marta Urbaniak, Żabka)
  • Systemy GHP i GMP – najważniejsze informacje, zastosowanie w praktyce (Andrzej Skrobiszewski, R&D Hub Sp. z o.o.)

FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM WSPIERAJĄCYM FoodFakty Safety Week:

 

Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu FoodFakty NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl


 SearchConsole_Nav

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 20.05.2022

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.