Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany w przepisach dla soków i nektarów owocowych oraz dżemów, konfitur, galaretek, marmolad i powideł - mniej cukru, więcej owoców

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W połowie czerwca 2026 r. zaczną obowiązywać zmienione regulacje dotyczące soków, nektarów, dżemów, konfitur, galaretek, marmolad i powideł. Nowe przepisy wdrażają dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438, wprowadzając m.in. kategorię produktów o obniżonej zawartości cukrów, nowe dopuszczone procesy produkcyjne oraz wyższe wymagania dotyczące udziału owoców w przetworach.

Z końcem lipca bieżącego roku zostały ogłoszone dwa akty prawne zmieniające dotychczasowe przepisy krajowe tj. rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych[i] oraz rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych[ii].

Wymienione przepisy wejdą w życie z dniem 14 czerwca 2026 r.

Soki i nektary

Rozporządzenie zmieniające w zakresie swojej regulacji wdraża dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438[iii] oraz wprowadza m. in. następujące zmiany w obowiązujących przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych[iv], tj.:

  • dodanie nowych kategorii wyrobów o obniżonej zawartości cukrów oraz ich definicji – „soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów”, „soków owocowych
    o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego”, „zagęszczonych soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów (soków owocowych zagęszczonych o obniżonej zawartości cukrów, koncentratów soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów”,
  • dodanie białek z nasion słonecznika używanych do klarowania, do wykazu dozwolonych procesów obróbki i substancji,
  • wprowadzenie dla nowych kategorii wyrobów możliwości stosowania procesów
    w celu obniżenia zawartości naturalnie występujących cukrów tj. filtracji membranowej oraz fermentacji drożdży,
  •  wprowadzenie dla soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów oraz soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonych soków owocowych, możliwości stosowania wody w ilości niezbędnej do odtworzenia wody utraconej
    w wyniku obniżania zawartości cukrów,
  • modyfikacje dozwolonych ilości cukrów lub miodu dodawanych do nektarów owocowych tj. obniżenie odsetka cukrów i miodu, które mogą być dodawane do nektarów charakteryzujących się naturalnie niską kwasowością i dobrym smakiem,
  • wprowadzenie nowej pozycji do załącznika 3 tj. „Orzech kokosowy Cocos nucifera L.” z określeniem minimalnej wartości w skali Brixa dla soku lub przecieru otrzymywanego z tego owocu przez odtworzenie zagęszczonego soku lub przecieru kokosowego.

Dla wymienionych soków, obniżenie zawartości naturalnie występujących cukrów wynosi co najmniej 30 % w porównaniu z odpowiednio przeciętnym typem soku owocowego, soku owocowego z zagęszczonego soku owocowego i zagęszczonego soku owocowego, z którego został on otrzymany.

Dżemy, konfitury, galaretki, marmolady, powidła

Rozporządzenie zmieniające w zakresie swojej regulacji wdraża ww. dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438 oraz wprowadza m.in. następujące zmiany w  obowiązujących przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych[v], tj.:

  • zmianę nazwy „marmolada” na „marmolada z owoców cytrusowych”,
  • rozszerzenie wyrobów, które mogą być dodawane do przetworów owocowych o zagęszczone soki owocowe oraz zagęszczony sok z buraków ćwikłowych,
  • zwiększenie udziału masowego surowców owocowych do produkcji dżemów i dżemów ekstra oraz minimalnej sumarycznej ilości owoców potrzebnej do wytworzenia 1 000 g dżemu i dżemu ekstra,
  • uchylenie w załączniku 2 punktu dotyczącego konserwowania dwutlenkiem siarki surowców owocowych.

Obecnie trwa proces legislacyjny dotyczący aktu prawnego zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych[vi], które będzie wdrażało postanowienia dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438 w odniesieniu do znakowania soków i nektarów oraz pozostałych  ww. przetworów.


[i] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 9 lipca 2025 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz. U. z 2025 r. poz. 965)

[ii] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 lipca 2025 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz. U. z 2025 r., poz. 991)

[iii] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. w sprawie zmiany dyrektywy Rady 2001/110/WE odnoszącej się do miodu, dyrektywy Rady 2001/112/WE odnoszącej się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, dyrektywy Rady 2001/113/WE odnoszącej się do dżemów owocowych, galaretek i marmolady oraz słodzonego przecieru
z kasztanów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz dyrektywy Rady 2001/114/WE odnoszącej się do niektórych rodzajów częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego przeznaczonego do spożycia przez ludzi (Dz. U. L. 2024/1438, 24.5.2024)

[iv] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz. U. z 2024 r. poz. 998)

[v] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz. U. z 2003 r,  nr 143, poz. 1398 ze zm.)

[vi] Rozporządzenie Ministra i Rozwoju Wsi z dnia 14 grudnia 2014 r w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r poz. 29 ze zm.)

Źródło: IJHARS

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.