Zmiany w przepisach dla soków i nektarów owocowych oraz dżemów, konfitur, galaretek, marmolad i powideł - mniej cukru, więcej owoców
W połowie czerwca 2026 r. zaczną obowiązywać zmienione regulacje dotyczące soków, nektarów, dżemów, konfitur, galaretek, marmolad i powideł. Nowe przepisy wdrażają dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438, wprowadzając m.in. kategorię produktów o obniżonej zawartości cukrów, nowe dopuszczone procesy produkcyjne oraz wyższe wymagania dotyczące udziału owoców w przetworach.
Z końcem lipca bieżącego roku zostały ogłoszone dwa akty prawne zmieniające dotychczasowe przepisy krajowe tj. rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych[i] oraz rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych[ii].
Wymienione przepisy wejdą w życie z dniem 14 czerwca 2026 r.
Soki i nektary
Rozporządzenie zmieniające w zakresie swojej regulacji wdraża dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438[iii] oraz wprowadza m. in. następujące zmiany w obowiązujących przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych[iv], tj.:
- dodanie nowych kategorii wyrobów o obniżonej zawartości cukrów oraz ich definicji – „soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów”, „soków owocowych
o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego”, „zagęszczonych soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów (soków owocowych zagęszczonych o obniżonej zawartości cukrów, koncentratów soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów”, - dodanie białek z nasion słonecznika używanych do klarowania, do wykazu dozwolonych procesów obróbki i substancji,
- wprowadzenie dla nowych kategorii wyrobów możliwości stosowania procesów
w celu obniżenia zawartości naturalnie występujących cukrów tj. filtracji membranowej oraz fermentacji drożdży, - wprowadzenie dla soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów oraz soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonych soków owocowych, możliwości stosowania wody w ilości niezbędnej do odtworzenia wody utraconej
w wyniku obniżania zawartości cukrów, - modyfikacje dozwolonych ilości cukrów lub miodu dodawanych do nektarów owocowych tj. obniżenie odsetka cukrów i miodu, które mogą być dodawane do nektarów charakteryzujących się naturalnie niską kwasowością i dobrym smakiem,
- wprowadzenie nowej pozycji do załącznika 3 tj. „Orzech kokosowy Cocos nucifera L.” z określeniem minimalnej wartości w skali Brixa dla soku lub przecieru otrzymywanego z tego owocu przez odtworzenie zagęszczonego soku lub przecieru kokosowego.
Dla wymienionych soków, obniżenie zawartości naturalnie występujących cukrów wynosi co najmniej 30 % w porównaniu z odpowiednio przeciętnym typem soku owocowego, soku owocowego z zagęszczonego soku owocowego i zagęszczonego soku owocowego, z którego został on otrzymany.
Dżemy, konfitury, galaretki, marmolady, powidła
Rozporządzenie zmieniające w zakresie swojej regulacji wdraża ww. dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438 oraz wprowadza m.in. następujące zmiany w obowiązujących przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych[v], tj.:
- zmianę nazwy „marmolada” na „marmolada z owoców cytrusowych”,
- rozszerzenie wyrobów, które mogą być dodawane do przetworów owocowych o zagęszczone soki owocowe oraz zagęszczony sok z buraków ćwikłowych,
- zwiększenie udziału masowego surowców owocowych do produkcji dżemów i dżemów ekstra oraz minimalnej sumarycznej ilości owoców potrzebnej do wytworzenia 1 000 g dżemu i dżemu ekstra,
- uchylenie w załączniku 2 punktu dotyczącego konserwowania dwutlenkiem siarki surowców owocowych.
Obecnie trwa proces legislacyjny dotyczący aktu prawnego zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych[vi], które będzie wdrażało postanowienia dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438 w odniesieniu do znakowania soków i nektarów oraz pozostałych ww. przetworów.
[i] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 9 lipca 2025 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz. U. z 2025 r. poz. 965)
[ii] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 lipca 2025 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz. U. z 2025 r., poz. 991)
[iii] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. w sprawie zmiany dyrektywy Rady 2001/110/WE odnoszącej się do miodu, dyrektywy Rady 2001/112/WE odnoszącej się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, dyrektywy Rady 2001/113/WE odnoszącej się do dżemów owocowych, galaretek i marmolady oraz słodzonego przecieru
z kasztanów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz dyrektywy Rady 2001/114/WE odnoszącej się do niektórych rodzajów częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego przeznaczonego do spożycia przez ludzi (Dz. U. L. 2024/1438, 24.5.2024)
[iv] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz. U. z 2024 r. poz. 998)
[v] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz. U. z 2003 r, nr 143, poz. 1398 ze zm.)
Przeczytaj także
-
13.08.2025
Dżem, dżem ekstra i marmolada z owoców cytrusowych - nowe wymagania dot. jakości handlowej
Zmiana dotyczy przede wszystkim minimalnej ilości pulpy lub przecieru wymaganej do wytworzenia 1000 g dżemu i dżemu ekstra
-
12.08.2025
Lody na celowniku IJHARS
Znakowanie lodów trochę kuleje i to zarówno u producentów, jak i w gastronomii, w sprzedaży bezpośredniej. IJHARS najwięcej zastrzeżeń miała do rodzaju informacji o lodach, umieszczanych na etykietach oraz udostępnianych klientom w czasie zakupu.
-
06.08.2025
Food trucki coraz popularniejsze w Polsce - kontrole IJHARS
W pierwszej połowie 2025 r. liczba lokali gastronomicznych w Polsce zwiększyła się o blisko 2 tys., po raz pierwszy w historii przekraczając barierę 100 tys. punktów. Mając na względzie te tendencje, IJHARS przyjrzała się uważnie jedzeniu serwowanemu w food truckach.