Podstawa prawna i okresy przejściowe
Na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 lipca 2025 r. (Dz.U. 2025 poz. 991) znowelizowano rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych. Rozporządzenie wejdzie w życie z dniem 14 czerwca 2026 r. Wyroby wyprodukowane i wprowadzone do obrotu (zgodnie z dotychczasowymi przepisami) przed 14 czerwca 2026 r. mogą pozostawać w obrocie do czasu wyczerpania ich zapasów.
Treść nowelizacji
Znowelizowane przepisy dotyczą szeregu wymogów związanych z jakością ww. produktów. Zgodnie z obecną definicją, „Dżem, dżem ekstra, konfitury, konfitury ekstra, galaretka, galaretka ekstra, marmolada z owoców cytrusowych, marmolada galaretkowa, marmolada twarda z owoców innych niż cytrusowe oraz słodzony przecier z kasztanów jadalnych zawierają nie mniej niż 60 % ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie.”.
W przypadku dżemu podwyższono minimalne ilość pulpy lub przecieru wymaganej do wytworzenia 1000 g dżemu z 350 g na 450 g. Podobne limity zostały podniesione również w przypadku innych wyrobów tj.:
1) 350 g (uprzednio 250 g) – w przypadku pulpy lub przecieru z czerwonych porzeczek, czarnych porzeczek, owoców jarzębiny, owoców rokitnika, owoców dzikiej róży i owoców pigwy;
2) 180 g (uprzednio 150 g) – w przypadku pulpy lub przecieru z imbiru;
3) 230 g (uprzednio 160 g)– w przypadku pulpy lub przecieru z owoców nerkowca;
4) 80 g (uprzednio 60 g) – w przypadku pulpy lub przecieru z owoców passiflory (męczennicy).
W przypadku dżemu ekstra, minimalna ilość pulpy wymagana do wytworzenia 1000 g wyrobu została podniesiona z 450 g do 500 g, a także:
1) 450 g (uprzednio 350 g)– w przypadku pulpy z czerwonych porzeczek, czarnych porzeczek, owoców jarzębiny, owoców rokitnika, owoców dzikiej róży i owoców pigwy;
2) 280 g (uprzednio 250 g) – w przypadku pulpy z imbiru;
3) 290 g (uprzednio 230 g) – w przypadku pulpy z owoców nerkowca;
4) 100 g (uprzednio 80 g) – w przypadku pulpy z owoców passiflory (męczennicy).
Oprócz tego określenie „marmolada” zostało zastąpione przez „marmolada z owoców cytrusowych”, a także adekwatnie zmieniono zmieniono nazewnictwo w przepisach dotyczących tego produktu.
Pełen tekst nowelizacji znajdziesz pod adresem:
https://dziennikustaw.gov.pl/D2025000099101.pdf
