Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kodeks Etyki Żywnościowej powstał w 2013 r. z inicjatywy zespołu specjalistów z różnych dziedzin. Był konsultowany i uzgadniany z przedstawicielami organizacji zajmujących się produkcją i obrotem żywności oraz specjalistami z zakresu etyki gospodarczej i żywnościowej. W 2020 r. Kodeks został zaktualizowany.
Kodeks Etyki Żywościowej skierowany jest do wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego, którzy mają jakikolwiek wpływ na produkcję, przetwarzanie i obrót żywnością, a zatem nie tylko do producentów płodów rolnych i przetwórców żywności, ale także do producentów pasz oraz składników i substancji dodatkowych, producentów pestycydów, nawozów, leków weterynaryjnych, producentów maszyn, opakowań dla żywności, czy w końcu do wszystkich sprzedawców żywności.
Kodeks Etyki Żywnościowej zawiera 7 zasad dotyczących:
1. Bezpieczeństwa konsumenta;
2. Poszanowania żywności przez minimalizację strat;
3. Solidarnej ochrony zaufania konsumentów w łańcuchu żywnościowym;
4. Przejrzystej i niewprowadzającej w błąd informacji w znakowaniu i reklamie produktów żywnościowych;
5. Szczególnego traktowania dzieci i młodzieży jako konsumentów;
6. Uczciwości w konkurowaniu i relacjach rynkowych;
7. Właściwego respektowania urzędowej kontroli żywności.
Zapraszamy do pobrania najnowszej wersji Kodeksu Etyki Żywności.
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 09.01.2024
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto