eFORUM - Monitoring Środowiskowy - Nagranie
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Zanieczyszczenia mikrobiologiczne to cały czas jedno z największych wyzwań producentów żywności. Skutkiem skażeń są choroby milionów ludzi na całym świecie, z których wiele tysięcy może umrzeć na skutek zatrucia. Epidemie, których ogniskiem jest żywność, niszczą zaufanie konsumentów do produktu, narażają producenta na ogromne koszty i wycofywania.
Czy musimy bazować wyłącznie na badaniach produktu gotowego? Oczywiście nie, ale niezbędna jest wiedza o zastosowaniu odpowiednich technik.
Monitoring środowiska produkcyjnego to jeszcze cały czas niedoceniane w Polsce narzędzie zarządzania bezpieczeństwem żywności a daje ono szansę na podejście prewencyjne, a nie tylko końcową weryfikację produktu.
Skuteczne i właściwe pobieranie próbek środowiskowych, pełne zrozumienie wyników tego monitoringu jest kluczowe w łagodzeniu skutków zanieczyszczenia/skażenia żywności. Monitoring obejmuje surowce, procesy, środowisko przetwarzania, a co najważniejsze daje informacje dużo wcześniej niż badanie produktu gotowego.
Dobrze „zaprojektowany” program monitorowania środowiska produkcyjnego, jako element Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), jest niezwykle efektywnym narzędziem służącym do zapobiegania wystąpieniu zanieczyszczeń mikrobiologicznych produktu, a tym samym zmniejszającym ryzyko jego wycofania z obrotu.
Zapraszamy do rejestracji na eFORUM stanowiące ogromną porcję wiedzy, która mamy nadzieję przyczyni się do zmniejszenia ryzyka występowania zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz innych zanieczyszczeń krzyżowych w tym alergennych. Nagranie dostępne w Strefie Managera FoodFakty.
Wydarzenie skierowane do
Do wszystkich, którzy na każdym etapie łańcucha mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje lub wpływ na bezpieczeństwo żywności.
Zakres i poziom merytoryczny referatów skierowany do profesjonalistów z obszaru:
- produkcji i technologii
- zarządzania jakością
- marketingu i komunikacji,
- zarządzania i pozostałych kluczowych obszarów
PARTNERZY
Program
Założenia do monitoringu środowiska produkcji - case study na przykładzie rynku amerykańskiego Janusz Olejnik - założyciel – CEO - FoodFakty |
12:00 |
Wymagania BRC w obszarze monitoringu środowiskowego [prelekcja w języku angielskim] Foram Mehta - Global Standards Technical Manager - BRCGS |
12:05 |
Blok I - Narzędzia monitoringu i zarządzania informacją | |
Narzędzia i modele analizy trendów Kamila Kuik - Laboratory Manager, Food - ALS Global |
12:15 |
Predictive diagnostic - diagnostyka predykcyjna. Jak przewidywać i ograniczać niezgodności jakości mikrobiologicznej i koszty z tym związane. Studium przypadku Krzysztof Knop - Product Manager Industry - bioMérieux Polska |
12:27 |
Nadzór nad alergenami w zakładzie produkcyjnym Marcin Gruza - laborant i trener w branży Health&Nutrition - SGS Polska |
12:44 |
Blok II - Metody analityczne i techniki poboru próbek | |
Efektywność monitoringu a dobór materiałów do poboru próbek i wymazów dr Izabela Michalczyk - Market Development Lead, 3M Poland |
12:58 |
Zastosowania systemu Pall GeneDisc®. Nowa metoda detekcji patogenów w przemyśle drobiarskim [prelekcja w języku angielskim] dr Vincent Ulvé - Global Product Manager GeneDisc Food and Beverage - Pall Corporation |
13:15 |
Aseptyczne pobieranie próbek na przykładzie technologii mleczarskiej - case study Elżbieta Trzos-Błądek - Specjalista - FoodFakty w imieniu QualiTru |
13:29 |
Błędy popełniane podczas pobierania i analizy próbek środowiskowych dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. PŁ - Politechnika Łódzka, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
13:43 |
Sesja Q&A | 14:00 |
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera