Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

eFORUM - Monitoring Środowiskowy - Nagranie

Dostępne non-stop

Cel wydarzenia

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne to cały czas jedno z największych wyzwań producentów żywności. Skutkiem skażeń są choroby milionów ludzi na całym świecie, z których wiele tysięcy może umrzeć na skutek zatrucia. Epidemie, których ogniskiem jest żywność, niszczą zaufanie konsumentów do produktu, narażają producenta na ogromne koszty i wycofywania.

Czy musimy bazować wyłącznie na badaniach produktu gotowego? Oczywiście nie, ale niezbędna jest wiedza o zastosowaniu odpowiednich technik.

Monitoring środowiska produkcyjnego to jeszcze cały czas niedoceniane w Polsce narzędzie zarządzania bezpieczeństwem żywności a daje ono szansę na podejście prewencyjne, a nie tylko końcową weryfikację produktu.

Skuteczne i właściwe pobieranie próbek środowiskowych, pełne zrozumienie wyników tego monitoringu jest kluczowe w łagodzeniu skutków zanieczyszczenia/skażenia żywności. Monitoring obejmuje surowce, procesy, środowisko przetwarzania, a co najważniejsze daje informacje dużo wcześniej niż badanie produktu gotowego.

Dobrze „zaprojektowany” program monitorowania środowiska produkcyjnego, jako element Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), jest niezwykle efektywnym narzędziem służącym do zapobiegania wystąpieniu zanieczyszczeń mikrobiologicznych produktu, a tym samym zmniejszającym ryzyko jego wycofania z obrotu.

Zapraszamy do rejestracji na eFORUM stanowiące ogromną porcję wiedzy, która mamy nadzieję przyczyni się do zmniejszenia ryzyka występowania zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz innych zanieczyszczeń krzyżowych w tym alergennych. Nagranie dostępne w Strefie Managera FoodFakty.

Wydarzenie skierowane do

Do wszystkich, którzy na każdym etapie łańcucha mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje lub wpływ na bezpieczeństwo żywności.

Zakres i poziom merytoryczny referatów skierowany do profesjonalistów z obszaru:

  • produkcji i technologii
  • zarządzania jakością
  • marketingu i komunikacji,
  • zarządzania i pozostałych kluczowych obszarów

 

PARTNERZY


  

Program

Założenia do monitoringu środowiska produkcji - case study na przykładzie rynku amerykańskiego

Janusz Olejnik - założyciel – CEO - FoodFakty

12:00

Wymagania BRC w obszarze monitoringu środowiskowego [prelekcja w języku angielskim]

Foram Mehta - Global Standards Technical Manager - BRCGS

12:05
Blok I - Narzędzia monitoringu i zarządzania informacją

Narzędzia i modele analizy trendów

Kamila Kuik - Laboratory Manager, Food - ALS Global

12:15

Predictive diagnostic - diagnostyka predykcyjna. Jak przewidywać i ograniczać niezgodności jakości mikrobiologicznej i koszty z tym związane. Studium przypadku

Krzysztof Knop - Product Manager Industry - bioMérieux Polska

12:27

Nadzór nad alergenami w zakładzie produkcyjnym

Marcin Gruza - laborant i trener w branży Health&Nutrition - SGS Polska

12:44
Blok II - Metody analityczne i techniki poboru próbek

Efektywność monitoringu a dobór materiałów do poboru próbek i wymazów

dr Izabela Michalczyk - Market Development Lead, 3M Poland

12:58

Zastosowania systemu Pall GeneDisc®. Nowa metoda detekcji patogenów w przemyśle drobiarskim [prelekcja w języku angielskim]

dr Vincent Ulvé - Global Product Manager GeneDisc Food and Beverage - Pall Corporation

13:15

Aseptyczne pobieranie próbek na przykładzie technologii mleczarskiej - case study

Elżbieta Trzos-Błądek - Specjalista - FoodFakty w imieniu QualiTru

13:29

Błędy popełniane podczas pobierania i analizy próbek środowiskowych

dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. PŁ - Politechnika Łódzka, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii

13:43
Sesja Q&A 14:00

Warunki uczestnictwa

Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera

Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn