eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 1
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Szanowni Państwo,
w Polsce brakuje oficjalnych przewodników i zaleceń dotyczących metod stosowania monitoringu środowiskowego jako narzędzia do zarządzania bezpieczeństwem żywności. Mimo niezwykłej efektywności, to podejście nie jest zawsze stosowane, a na pewno jego możliwości są nie w pełni wykorzystane.
Dlatego uznaliśmy za w pełni zasadne przygotować dla Państwa kolejne wydarzenie merytoryczne i zaprosić kolejnych ekspertów w tej dziedzinie.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z programem i uczestnictwa.
Zapraszamy do rejestracji na eFORUM stanowiące ogromną porcję wiedzy, która mamy nadzieję przyczyni się do zmniejszenia ryzyka występowania zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz innych zanieczyszczeń krzyżowych, w tym alergennych.
ZAPRASZAMY RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA WEBINARIUM PARTNERA STRATEGICZNEGO
Monitoring środowiskowy – rozwiązania IDEXX: testy diagnostyczne i system detekcji mikrobiologicznej TECTA
Wydarzenie skierowane do
Do wszystkich, którzy na każdym etapie łańcucha a szczególnie w przetwórstwie, mają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności.
Zakres i poziom merytoryczny referatów skierowany do profesjonalistów z obszaru:
- zarządzania obszarem bezpieczeństwa żywnosci
- produkcji i technologii
- zarządzania jakością
- marketingu i komunikacji
- zarządzania i pozostałych kluczowych obszarów
PARTNERZY i ZAPROSZENI EKSPERCI
Program
PROGRAM POWITANIE i WSTĘP - Janusz Olejnik - FoodFakty - godz. 11:00 |
|
Definicja i źródła wiedzy o monitoringu środowiskowym Janusz Olejnik, FoodFakty |
11:05 |
Blok I - Główne zagrożenia objęte monitoringiem |
|
Salmonella |
|
Salmonella w monitoringu środowiskowym - przegląd i porównanie dostępnych metod badawczych dr Justyna Korycka-Korwek, Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Uniwersytetu Zielonogórskiego |
11:15 |
Program mikrobiologicznego monitoringu środowiska na przykładzie produkcji czekolady Tomasz Seliwiorstow, Barry Callebaut |
11:30 |
Oznaczanie Salmonella w problematycznych matrycach żywnościowych - wady i zalety szybkich metod molekularnych dr Izabela Michalczyk, NEOGEN | 3M Food Safety |
11:45 |
Alergeny |
|
Badania analityczne ELISA jako kluczowy etap w procesie zarządzania alergenami w zakładach produkcyjnych Grzegorz Niezbecki, ProGnosis Biotech |
12:00 |
Woda |
|
Szybka identyfikacja mikroorganizmów z wykorzystaniem testów diagnostycznych IDEXX jak alternatywa dla standardowych metod opartych na filtracji membranowej - możliwości, oczekiwania, wyzwania Dagmara Dziedzina, IDEXX Laboratories dr Dominika Gratkowska-Żmuda, Kierownik naukowy i Główny Specjalista ds. Jakości IWONICZANKA Sp. z o.o. |
12:15 |
Biofilmy, bioaerozole i inne zagrożenia biologiczne w branży mięsnej dr n. tech. Anna Ławniczek-Wałczyk, Centralny Instytut Ochrony Pracy - PIB |
12:35 |
Sesja Q&A |
12:55 |
Broszura z programem eFORUM Moninitoring środowiskowy
Zapisz się także na Dzień 2 eFORUM
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera