Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opakowania żywności – krótkie podsumowanie przepisów i nadchodzących zmian

Kategoria: Opakowania , Prawo Żywnościowe

Wstęp

Wprowadzając do obrotu żywność opakowaną wprowadzamy zarówno środek spożywczy, jak też jego opakowanie. Opakowanie, z punktu widzenia przepisów prawa żywnościowego, stanowi tzw. materiał przeznaczony do kontaktu z żywnością (z ang. FCM – food contact material) i podlega pod wymogi tych przepisów. Co to oznacza? Przede wszystkim to, że żywność mająca z nim kontakt nie może ulegać żadnym zmianom, które mogłyby być niekorzystne dla zdrowia konsumentów. W szczególności chodzi o zmiany wywołane migracją składników opakowania bezpośrednio do środka spożywczego. Prawo żywnościowe ustala w tym zakresie stosowne obostrzenia, tj. limity migracji globalnej, jak też specyficznej dotyczące określonych komponentów FCM. Opakowania nie mogą również powodować pogorszenia jakości oraz zmian organoleptycznych żywności. Inaczej
mówiąc, powinny – zgodnie ze swoją funkcją – chronić zawarty w nich produkt, pozostając dla niego obojętnym. Wyjątek stanowią tzw. opakowania aktywne, które są wykorzystywane właśnie po to, aby korzystnie wpływać na cechy żywności, np. przedłużając jej trwałość poprzez uwalnianie pewnych substancji do otoczenia, w którym ta żywność się znajduje.

Ramy prawne określające wymogi wobec opakowań ustalane są w oparciu o ocenę naukową prowadzoną przez EFSA - Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Kontrolę zgodności opakowań z przepisami realizują w poszczególnych krajach członkowskich UE organy urzędowej kontroli żywności – w Polsce nadzór ten sprawuje Państwowa Inspekcja Sanitarna. Dla przypomnienia – producent opakowań ma obowiązek zgłosić swoją działalność do właściwego Powiatowego Inspektora Sanitarnego oraz przygotowywać stosowne deklaracje zgodności produkowanych FCM. Obowiązek udokumentowania zgodności dotyczy także producenta żywności opakowanej.

(...)

PEŁEN TEKST DOSTĘPNY W RAPORCIE FOODFAKTY: NOWE WYZWANIA DLA BRANŻY SPOŻYWCZEJ - RECYKLING OPAKOWAŃ I REFORMULACJA PRODUKTÓW ORAZ PESTYCYDY A BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

 

Wybierz temat: Opakowania

Autor: IGI Food Consulting

IGI Food Consulting

Joanna Olszak, Doradca ds. Prawa Żywnościowego IGI Food Consulting Sp. Z o.o.

Pasjonatka prawa żywnościowego, wieloletni praktyk, skuteczny trener. Autorka licznych publikacji w prasie branżowej. Ma ponad 10 lat doświadczenia w realizacji projektów doradczych i szkoleniowych:
- skutecznie rozwiązuje problemy ze stosowaniem prawa żywnościowego
- efektywnie i atrakcyjnie przekazuje wiedzę popartą praktyką
- wspiera firmy spożywcze w szukaniu rozwiązań bieżących problemów
Dzięki wiedzy, doświadczeniu i zaangażowaniu potrafi skutecznie doradzać Klientom w ich codziennej pracy i zapewnić im bezpieczne funkcjonowanie w branży. Specjalizuje się w zadaniach z zakresu:
- oceny treści etykiet, materiałów reklamowych, ulotek, reklam telewizyjnych itp.
- oceny poprawności składu produktów
- interpretacji przepisów prawa żywnościowego.

joanna.olszak@igifc.pl
igifc@igifc.pl

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.