Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ecodesign opakowań – jak projektować żeby recyklingować?

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

Ecodesign opakowań – jak projektować żeby recyklingować?

Ekoprojektowanie opakowań jest wymieniane przez Plastics Recyclers Europe jako jedno z trzech najistotniejszych środków, umożliwiających osiągnięcie celów Unii Europejskiej w zakresie recyklingu i gospodarki odpadami, zawartych w pakiecie zmian dyrektyw Circular Economy Package, które weszły w życie w lipcu 2018 r.

Cele te są bardzo ambitne biorąc pod uwagę ograniczony dostęp technologii recyklingu dla niektórych frakcji, ilość i jakość odpadów opakowaniowych na rynku. Stosowanie zasad ecodesignu zwiększa możliwości przetwarzania powstających odpadów opakowaniowych, może przyczynić się do osiągnięcia oszczędności ekonomicznych i środowiskowych, a przedsiębiorcom pozwoli uniknąć płacenia kar finansowych, np. w postaci podatku od plastiku, który nie został poddany recyklingowi.

Czym jest Ecodesign (ekoprojektowanie)?

Dyrektywa PE 2009/125/WE (dotycząca ekoprojektu dla produktów związanych z energią) określa ekoprojekt jako podejście zapobiegawcze, mające na celu optymalizację ekologiczności produktów przy zachowaniu ich cech funkcjonalnych, dając rzeczywiste nowe możliwości producentom, konsumentom i całemu społeczeństwu.

Kluczowym aspektem będzie tu wpływ produktu i/lub jego opakowania na środowisko w całym cyklu życia, wydłużenie trwałości produktów, a także unikanie w procesie produkcyjnym i w samym produkcie szkodliwych substancji (dla środowiska i zdrowia).

Ekoprojektowanie wskazane jest w Krajowym planie gospodarki odpadami 2022 (Uchwała Nr 88 Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2016 r. w sprawie Krajowego planu gospodarki odpadami 2022, Dz.U. 2016 poz. 784) jako metoda zapobiegania powstawania odpadów, co oznacza „na etapie projektowania opakowania stosowanie przez producenta rozwiązania technologicznego ułatwiającego ponowne użycie i przetwarzanie odpadów opakowaniowych oraz minimalizację masy opakowań” .

(...)

PEŁEN TEKST DOSTĘPNY W RAPORCIE FOODFAKTY: NOWE WYZWANIA DLA BRANŻY SPOŻYWCZEJ - RECYKLING OPAKOWAŃ I REFORMULACJA PRODUKTÓW ORAZ PESTYCYDY A BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

Autor: Rekopol

Rekopol

Marta Krawczyk

Od 7 lat związana z Rekopol Organizacją Odzysku Opakowań SA, wcześniej pracowała w NFOŚiGW i administracji publicznej. Specjalistka od ecodesignu opakowań i przydatności do recyklingu. Trenerka i edukatorka w zakresie segregacji i gospodarki odpadami opakowaniowymi, audytorka zakładów recyklingu. Koordynatorka projektów edukacyjnych, CSR i doradczych. Absolwentka ochrony środowiska na UAM w Poznaniu i studiów podyplomowych Total Design Management w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej oraz Instytucie Wzornictwa Przemysłowego.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn