Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zastosowanie bioplastiku ze skórki pomidora w produkcji opakowań

Kategoria: Składniki Żywności

Puszki i pomidory

Zespół naukowców z Uniwersytetu w Maladze, Uniwersytetu w Sewilli oraz Włoskiego Instytutu Technologicznego wykorzystał substancje pochodzące ze skórki pomidora do stworzenia folii organicznej, którą można wykorzystać do powlekania wnętrza metalowych opakowań do żywności, takich jak puszki do napojów czy konserwy. Do tej pory większość opakowań z aluminium była wyściełana od wewnątrz izolacyjną warstwą na bazie przemysłowych związków chemicznych, co do których istnieją zastrzeżenia dotyczące ich wpływu na zdrowie i które, w związku z tym, mogą zostać wycofane z użytku.

Kutyna w opakowaniach

Z tego względu, alternatywne źródła surowców do powlekania metalowych pojemników znajdują się obecnie w kręgu zainteresowania naukowców. W artykule opublikowanym w czasopiśmie „Carbohydrate polymers”, eksperci z hiszpańsko-włoskiego zespołu dowiedli, że biodegradowalna folia na bazie skórek pomidorów może znaleźć zastosowanie jako materiał do produkcji wewnętrznej warstwy konserw, puszek i innych metalowych opakowań, a także jako surowiec w przemyśle kosmetycznym. Głównym jej składnikiem jest kutyna, niejednorodny poliester, występujący naturalnie w zewnętrznej warstwie komórek epidermy roślinnej – kutykule. Naukowcy postanowili pójść o krok dalej i odwzorować właściwości fizykochemiczne kutyny, syntetyzując podobną substancję w laboratorium.

Bioplastik z laboratorium

Badaczom zależało przede wszystkim na wyprodukowaniu w warunkach laboratoryjnych związku o cechach zbliżonych do naturalnego pierwowzoru, takich jak przepuszczalność i zdolność wiązania wody, a zarazem odporność na utratę gazów, a także ich wnikanie ze środowiska zewnętrznego.

„Inną zaletą tego poliestru jest jego lepkość i elastyczność, co pozwala na łatwą adaptację do kształtu powierzchni. Te cechy również udało nam się odtworzyć w laboratorium”, wyjaśnił Antonio Heredia z Uniwersytetu w Maladze. Oprócz tego, uzyskany syntetycznie związek jest stabilny chemicznie i niereaktywny, a także nieszkodliwy dla zdrowia. „Należy przy tym podkreślić, że nowy bioplastik jest biodegradowalny, co czyni go przyjaznym dla środowiska”, zaznaczył Heredia.

Źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28732871

Wybierz obszar: Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.