Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zastosowanie bioplastiku ze skórki pomidora w produkcji opakowań

Kategoria: Składniki Żywności

Puszki i pomidory

Zespół naukowców z Uniwersytetu w Maladze, Uniwersytetu w Sewilli oraz Włoskiego Instytutu Technologicznego wykorzystał substancje pochodzące ze skórki pomidora do stworzenia folii organicznej, którą można wykorzystać do powlekania wnętrza metalowych opakowań do żywności, takich jak puszki do napojów czy konserwy. Do tej pory większość opakowań z aluminium była wyściełana od wewnątrz izolacyjną warstwą na bazie przemysłowych związków chemicznych, co do których istnieją zastrzeżenia dotyczące ich wpływu na zdrowie i które, w związku z tym, mogą zostać wycofane z użytku.

Kutyna w opakowaniach

Z tego względu, alternatywne źródła surowców do powlekania metalowych pojemników znajdują się obecnie w kręgu zainteresowania naukowców. W artykule opublikowanym w czasopiśmie „Carbohydrate polymers”, eksperci z hiszpańsko-włoskiego zespołu dowiedli, że biodegradowalna folia na bazie skórek pomidorów może znaleźć zastosowanie jako materiał do produkcji wewnętrznej warstwy konserw, puszek i innych metalowych opakowań, a także jako surowiec w przemyśle kosmetycznym. Głównym jej składnikiem jest kutyna, niejednorodny poliester, występujący naturalnie w zewnętrznej warstwie komórek epidermy roślinnej – kutykule. Naukowcy postanowili pójść o krok dalej i odwzorować właściwości fizykochemiczne kutyny, syntetyzując podobną substancję w laboratorium.

Bioplastik z laboratorium

Badaczom zależało przede wszystkim na wyprodukowaniu w warunkach laboratoryjnych związku o cechach zbliżonych do naturalnego pierwowzoru, takich jak przepuszczalność i zdolność wiązania wody, a zarazem odporność na utratę gazów, a także ich wnikanie ze środowiska zewnętrznego.

„Inną zaletą tego poliestru jest jego lepkość i elastyczność, co pozwala na łatwą adaptację do kształtu powierzchni. Te cechy również udało nam się odtworzyć w laboratorium”, wyjaśnił Antonio Heredia z Uniwersytetu w Maladze. Oprócz tego, uzyskany syntetycznie związek jest stabilny chemicznie i niereaktywny, a także nieszkodliwy dla zdrowia. „Należy przy tym podkreślić, że nowy bioplastik jest biodegradowalny, co czyni go przyjaznym dla środowiska”, zaznaczył Heredia.

Źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28732871

Wybierz temat: Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.