Zastosowanie bioplastiku ze skórki pomidora w produkcji opakowań
Puszki i pomidory
Zespół naukowców z Uniwersytetu w Maladze, Uniwersytetu w Sewilli oraz Włoskiego Instytutu Technologicznego wykorzystał substancje pochodzące ze skórki pomidora do stworzenia folii organicznej, którą można wykorzystać do powlekania wnętrza metalowych opakowań do żywności, takich jak puszki do napojów czy konserwy. Do tej pory większość opakowań z aluminium była wyściełana od wewnątrz izolacyjną warstwą na bazie przemysłowych związków chemicznych, co do których istnieją zastrzeżenia dotyczące ich wpływu na zdrowie i które, w związku z tym, mogą zostać wycofane z użytku.
Kutyna w opakowaniach
Z tego względu, alternatywne źródła surowców do powlekania metalowych pojemników znajdują się obecnie w kręgu zainteresowania naukowców. W artykule opublikowanym w czasopiśmie „Carbohydrate polymers”, eksperci z hiszpańsko-włoskiego zespołu dowiedli, że biodegradowalna folia na bazie skórek pomidorów może znaleźć zastosowanie jako materiał do produkcji wewnętrznej warstwy konserw, puszek i innych metalowych opakowań, a także jako surowiec w przemyśle kosmetycznym. Głównym jej składnikiem jest kutyna, niejednorodny poliester, występujący naturalnie w zewnętrznej warstwie komórek epidermy roślinnej – kutykule. Naukowcy postanowili pójść o krok dalej i odwzorować właściwości fizykochemiczne kutyny, syntetyzując podobną substancję w laboratorium.
Bioplastik z laboratorium
Badaczom zależało przede wszystkim na wyprodukowaniu w warunkach laboratoryjnych związku o cechach zbliżonych do naturalnego pierwowzoru, takich jak przepuszczalność i zdolność wiązania wody, a zarazem odporność na utratę gazów, a także ich wnikanie ze środowiska zewnętrznego.
„Inną zaletą tego poliestru jest jego lepkość i elastyczność, co pozwala na łatwą adaptację do kształtu powierzchni. Te cechy również udało nam się odtworzyć w laboratorium”, wyjaśnił Antonio Heredia z Uniwersytetu w Maladze. Oprócz tego, uzyskany syntetycznie związek jest stabilny chemicznie i niereaktywny, a także nieszkodliwy dla zdrowia. „Należy przy tym podkreślić, że nowy bioplastik jest biodegradowalny, co czyni go przyjaznym dla środowiska”, zaznaczył Heredia.
Źródło:
Przeczytaj także
-
14.02.2018
Oprogramowanie prognozujące trwałość żywności przetworzonej
Przed wprowadzeniem nowych produktów na rynek, przemysł spożywczy musi przeprowadzić badania trwałości, aby określić jak cechy żywności zmieniają się w czasie. W przeciwieństwie do szybko psujących się produktów (owoce, warzywa itp.)...
-
11.10.2017
Konsumenci wybierają szkło! – wzrost zapotrzebowania na opakowania szklane
Silny rozwój produkcji opakowań szklanych z 2016 roku świadczy o znaczącym, historycznym wzroście ich udziału w sektorze opakowań.
-
12.09.2017
Dwutlenek chloru, a opakowalnictwo żywności – nowe trendy
Niewielka torebeczka z tworzywa sztucznego wielkości zaledwie połowy karty kredytowej może pomóc zredukować ilość owoców i warzyw, wyrzucanych dzień w dzień ze względu na zepsucie – tak odważne stwierdzenia wysuwa firma...