Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oprogramowanie prognozujące trwałość żywności przetworzonej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

Trwałe przekąski

Przed wprowadzeniem nowych produktów na rynek, przemysł spożywczy musi przeprowadzić badania trwałości, aby określić jak cechy żywności zmieniają się w czasie. W przeciwieństwie do szybko psujących się produktów (owoce, warzywa itp.), w których zmiany zachodzą bardzo dynamicznie, żywność przetworzona, taka jak przekąski, ciastka i purée, jest trudniejsza do analizowania, ponieważ jej rozkład może trwać miesiące, a nawet lata.

Testy przechowalnicze

Aby uzyskać informacje o okresie przydatności do spożycia produktów o wysokiej trwałości, przeprowadza się badania przyspieszone (Accelerated Shelf Life Tests), które polegają na poddaniu żywności zintensyfikowanym warunkom przechowalniczym i nasileniu procesów rozkładu. Testy ASLT nie są jednak dokładne i pozwalają na oszacowanie trwałości produktów z pewnym marginesem błędu.

Nowe oprogramowanie z Hiszpanii

Centrum Rozwoju Przemysłu Rolno-Spożywczego (AINIA) w Hiszpanii opracowało program informatyczny, który pozwala skuteczniej przewidywać okres przydatności do spożycia produktów przetworzonych. Wersja testowa oprogramowania, oparta na modelach matematycznych, została już wypróbowana przez pięć przedsiębiorstw z Walencji, współpracujących w projekcie, w którym badano czas psucia się przekąsek, ciastek i purée z owoców i warzyw. Według Marty Gisbert z AINIA, „nowy model predykcyjny pozwala o wiele szybciej uzyskać informacje na temat zmian zachodzących w produkcie na przestrzeni czasu oraz lepiej określić termin jego przydatności do spożycia.”

Ułatwienie dla przedsiębiorstw spożywczych

Juan Pablo Lázaro, technolog z AINIA, wyjaśnia: „nasz program analizuje i przetwarza dane laboratoryjne dotyczące stabilności, parametrów fizykochemicznych, sensorycznych i odżywczych produktu w zależności od temperatury, wilgotności, a także otwarcia bądź zamknięcia opakowania. Tworzy w ten sposób modele predykcyjne pozwalające ustalić okres jego przydatności do spożycia”. Szacuje się, że z nowego oprogramowania skorzysta ponad 12 tysięcy przedsiębiorstw spożywczych na całym świecie.

Źródło:

http://www.ainia.es/noticias/prensa/software-vida-util-alimentos-2/ 

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.