Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyższa jakość piwa dzięki nanotechnologii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie

Współpraca nauki i przemysłu

Hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Grenadzie (UGR) we współpracy z firmą NanoMyP opracowali sensor optyczny oparty na nanotechnologii, który pozwala usprawnić proces produkcji piwa. Urządzenie jest w stanie wykryć obecność amin biogennych należących do tryptamin – grupy związków chemicznych o dużym znaczeniu żywieniowym, które w przypadku piwa determinują jego jakość.

Prostsza, tańsza metoda

Istnieje wiele metod służących do badania zawartości tych substancji w piwie, ale obecnie praktycznie wszystkie techniki wykorzystywane do oznaczania tryptaminy bazują na chromatografii cieczowej (HPLC), która jest metodą bardzo precyzyjną, ale równocześnie drogą, czasochłonną i wymagającą wyspecjalizowanego personelu. Natomiast sensor zaprojektowany na UGR jest o wiele tańszy i łatwiejszy w użyciu.

Adhezja i luminescencja

Zasada jego działania opiera się na adhezyjności materiału z nanofibry (Tiss®-Link) opracowanego przez NanoMyP oraz na właściwościach luminescencyjnych samej tryptaminy. Innowacyjne tworzywo zaprojektowano tak, by zatrzymywało tylko związki aminowe, dzięki czemu, po zanurzeniu w piwie, obecne w płynie aminy przywierają do materiału. Możliwy jest wówczas pomiar luminescencji i określenie ilości tryptaminy.

Wyznacznik jakości żywności

Aminy biogenne to grupa związków bardzo istotnych z punktu widzenia technologii żywności. Powstają podczas dekarboksylacji aminokwasów głównie w procesie fermentacji i są obecne w serach, winach, piwach, przetworzonym mięsie itp. Ich zawartość jest wyznacznikiem jakości tych produktów.

Aminy biogenne w piwie

Rodzaj i ilość tych amin mają związek zarówno z jakością surowców, jak i warunkami higieniczno-sanitarnymi procesu produkcji. Putrescyna, spermina i spermidyna występują naturalnie w słodzie, natomiast tryptamina, tyramina, histamina i kadaweryna powstają podczas fermentacji piwa. Warto zatem dysponować skuteczną, prostą i tanią metodą pozwalającą na oznaczanie ilości tych amin w procesie kontroli jakości piwa”, wyjaśnia inicjator projektu, Jorge F. Sánchez z Wydziału Chemii Analitycznej UGR.

Źródło: 

https://canal.ugr.es/noticia/nanotecnologia-mejorar-calidad-cerveza/ 

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.