Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wino, które nie powoduje bólu głowy

Kategoria: Procesy i Technologie , Składniki Żywności

Innowacyjna technologia

Dzięki wykorzystaniu bakterii mlekowych pochodzących z winorośli z winnicy Pago de Carraovejas w Hiszpanii, zespół naukowców z Politechniki w Madrycie i Uniwersytetu w Walencji uzyskał czerwone wino pozbawione histaminy – substancji odpowiedzialnej za odpowiedź alergiczną układu odpornościowego. Wyselekcjonowane przez badaczy szczepy bakterii konkurują z drobnoustrojami produkującymi histaminę i są w stanie całkowicie je zastąpić. Podczas fermentacji związek ten nie powstaje, a spożycie wyprodukowanego w ten sposób wina powoduje znacznie mniej reakcji alergicznych.

Aminy biogenne w winie

Podczas wytwarzania wina pojawiają się w nim aminy biogenne – produkt przemian aminokwasów pod wpływem bakterii mlekowych. Proces ten zachodzi naturalnie w większości win czerwonych i poprawia stabilność produktu oraz jego cechy sensoryczne. Należąca do amin biogennych histamina odpowiedzialna jest za wiele reakcji alergicznych, takich jak wazodylatacja naczyń krwionośnych, podwyższone tętno, zaczerwienienie skóry, duszności oraz ból głowy po spożyciu wina.

Fermentacja z udziałem szczepów nie produkujących histaminy

Badanie hiszpańskich naukowców, rozpoczęte w roku 2010, zostało przeniesione na grunt przemysłowy. Zastosowano w nim dwa zbiorniki fermentacyjne o identycznych właściwościach i objętości – w jednym z nich przeprowadzono fermentację malolaktyczną z udziałem bakterii nie produkujących histaminy, w drugim natomiast miała miejsce standardowa fermentacja bez interwencji badaczy. Podczas trwania procesu analizowano poziom histaminy i stwierdzono, że zwiększenie ilości tego związku praktycznie nie nastąpiło w przypadku wina z pierwszego zbiornika.

Bezpieczniejsze wino

Tak obiecujące wyniki pozwoliły na wykorzystanie opracowanej technologii na szerszą skalę i w roku 2016 całe wino pochodzące z Pago de Carraovejas zostało wyprodukowane z udziałem specjalnych szczepów bakterii. Jak podsumowała jedna z naukowców, Eva Navascués, „znaczące obniżenie poziomu histaminy w winach z całej winnicy stanowi ważny krok na drodze do zwiększenia bezpieczeństwa spożycia wina”.

Źródło:

https://www.pagodecarraovejas.com/microbiologia-del-vinedo-disminucion-histamina-vinos/ 

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.