Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy dieta bogata w tłuszcze przedłuża życie?

Kategoria: Składniki Żywności

Dieta ketogeniczna przedłuża życie, wspomaga sprawność fizyczną oraz pozytywnie oddziałuje na pamięć – tak zaskakująco naukowcy podsumowują badania przeprowadzone na myszach.

Dieta ketogeniczna polega na wprowadzeniu ciała w stan tzw. „ketozy”. Znacznej redukcji ulega ilość spożywanych węglowodanów, które zwyczajowo są dla organizmu głównym źródłem energii. W codziennej diecie człowiek spożywa około 50% węglowodanów, 35% tłuszczów i 15% białek. W diecie ketogenicznej niemal wszystkie węglowodany zastępuje się tłuszczem. Organizm przechodzi w stan „ketozy” wskutek wysokiego pobrania tłuszczu, przy znikomym spożyciu węglowodanów. Podstawowym źródłem energii, zamiast węglowodanów i przede wszystkim glukozy, stają się dla niego ciała ketonowe, powstające w procesie rozpadu tłuszczów. Wykorzystywanie ciał ketonowych jako alternatywnego źródła energii, umożliwiającego pracę mózgu i innych narządów, jest naturalnym przystosowaniem ludzkiego organizmu wykształconym w procesie ewolucji. Dzięki niemu możliwe było przetrwanie przymusowych postów i głodówki, które nękały ludzi. Podczas odżywiania się zgodnie z zasadami diety ketogenicznej organizm funkcjonuje niemal identycznie, jak w czasie trwania głodówki.

Dieta ketogeniczna to dość restrykcyjna dieta, która wykorzystywana jest jako dieta terapeutyczna w leczeniu padaczki i cukrzycy. Eliminacja węglowodanów sprzyja walce z problemem nadwagi i otyłości. Dieta ketogeniczna jest również, wciąż jako terapia eksperymentalna, wykorzystywana w leczeniu chorób nowotworowych i neurodegeneracyjnych.

Wciąż trwają badania nad wpływem diety ketogenicznej na organizm człowieka. Naukowcy poszukują możliwości jej wykorzystania we wspomaganiu leczenia wielu chorób, wierząc w jej potencjał.

W czasopiśmie Cell Metabolism opublikowano ostatnio podsumowanie dwóch niezależnych badań prowadzonych na myszach. Zgodnie z ich wynikami dieta o podwyższonej zawartości tłuszczu, przy jednoczesnej redukcji pobrania węglowodanów może nie tylko wpływać na zmniejszenie masy ciała, ale również zwiększać szanse na dłuższe życie, poprawiać sprawność fizyczną oraz usprawniać pamięć. Wymienione skutki odżywiania się zgodnie z zasadami diety ketogenicznej nie zostały jeszcze udowodnione u ludzi.

W 2010 roku belgijski biolog molekularny Eric Verdin i jego zespół wykazali, iż jeden z głównych ketonów, beta-hydroksymaślan (BHB) nie tylko jest źródłem energii dla mózgu, ale wykazuje również inne korzystne działania – zmniejsza stany zapalne i uszkodzenia powodowane przez wolne rodniki. Podsumowując przeprowadzone badania, zespół naukowców stwierdził, iż dieta ketogeniczna może działać na organizm przeciwstarzeniowo.

W 2014 roku naukowcy z Instytutu Buck i inni badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego (Davis) przeprowadzili badania nad oddziaływaniem diety ketogenicznej na długość życia myszy. Wszystkie myszy, poddane badaniu, przez pierwszy rok życia karmione były zgodnie z zasadami standardowej diety, zawierającej odpowiednią ilość węglowodanów – około 50% dziennej racji pokarmowej, w przeliczeniu na dostarczaną ilość kalorii. Po tym czasie wytypowano grupę myszy stanowiącą 1/3 badanej populacji, które odżywiane były zgodnie z zasadami restrykcyjnej diety ketogenicznej - zawartość tłuszczy w ich dziennej racji pokarmowej wynosiła 90%. Pozostałe 10% stanowiło białko. Zauważono, iż myszy, które dostawały pokarm bogaty w tłuszcze, przy jednoczesnej redukcji spożycia węglowodanów, żyły o około 4 miesiące dłużej, porównując do reszty badanej populacji. Dodatkowo wykazywały one lepszą sprawność i, zdaniem badaczy, pamięć.

Nie wiadomo jeszcze czy właściwości świadczące o korzystnym wpływie diety ketogenicznej na organizm potwierdzą się w badaniach przeprowadzonych na ludziach. Obecnie, zgodnie z dostępnymi danymi naukowymi, można stwierdzić, iż odżywianie się zgodnie z zasadami diety ketogenicznej u niektórych cierpiących na chorobę Alzheimera spowodowało spowolnienie rozwoju choroby, a nawet jej cofnięcie się. Są to jednak wnioski płynące z obserwacji niewielkiej ilości pacjentów, podczas prostych, mało rozbudowanych badań klinicznych. Naukowcy mają nadzieję, że dieta ta okaże się być skuteczna również u osób cierpiących na chorobę Parkinsona, chorobę dwubiegunową i nadaktywność, tak jak obecnie sprawdza się ona w walce z objawami padaczki. Do potwierdzenia tych przypuszczeń konieczne jest jednak przeprowadzenie szerszych badań, dotyczących jej długotrwałego wpływu na organizm człowieka.

Źródło:

Lanutrition.fr: Peut-on vivre mieux et plus longtemps en mangeant gras?

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Aleksandra Zawadzka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.