Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Borówki amerykańskie to owoce bogate we flawonoidy – związki o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.
Naukowcy z Uniwersytetu w Exeter (Wielka Brytania), zbadali wpływ skoncentrowanego soku z borówek amerykańskich, na funkcje mózgu osób starszych.
W badaniach wzięło udział 26 zdrowych osób, w wieku od 65 do 77 lat. Badane osoby przez cały czas trzymały się swojej standardowej diety. Z badań wyeliminowane tych, którzy standardowo spożywają więcej, niż 5 porcji owoców i warzyw dziennie.
Spośród 26 badanych, 12 osobom raz dziennie podawano skoncentrowany sok z borówek amerykańskich, w ilości równoważnej 230 g owoców borówki. Pozostałym 14 osobom podawano placebo.
Przed i po 12-tygodniowym okresie, badanych poddano szeregowi testów poznawczych, podczas których, skaner MRI monitorował pracę ich mózgu i spoczynkowy przepływ krwi do mózgu.
W badaniu wykazano, że po 12 tygodniach, u osób codziennie spożywających 30ml skoncentrowanego soku z borówek amerykańskich, poprawie uległa pamięć robocza i przepływ krwi do mózgu. W porównaniu z grupą placebo, u osób tych stwierdzono też większą aktywność mózgu, w obszarach związanych z testami.
Jak podaje dr Joanna Bowtell, z Wydziału Nauk o Sporcie i Zdrowiu na Uniwersytecie w Exter, funkcje kognitywne naszego mózgu, pogarszają się wraz z wiekiem, jednak dotychczasowe badania pokazują, że u osób starszych, których dieta bogata jest w żywność pochodzenia roślinnego, funkcje te pozostają lepiej zachowane.
Dotychczasowe badania wykazały również, że ryzyko demencji osób starszych jest zmniejszone przy częstszym spożywaniu owoców i warzyw, a funkcje poznawcze są lepiej zachowane u zdrowych starszych osób, z dietą bogatą w żywność roślinną.
Źródło:
University of Exeter, Blueberry concentrate improves brain function
Przeczytaj także
Dieta ketogeniczna przedłuża życie, wspomaga sprawność fizyczną oraz pozytywnie oddziałuje na pamięć – tak zaskakująco naukowcy podsumowują badania przeprowadzone na myszach.
Wyniki badania przeprowadzonego wśród osób starszych, opublikowane w czasopiśmie Frontier in Aging Neuroscience wskazują, że spożywanie luteiny powiązane jest z zachowaniem "inteligencji skrystalizowanej". Jest to rodzaj inteligencji...