Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Luteina opóźnia starzenie się mózgu i zanik funkcji poznawczych

Kategoria: Składniki Żywności

Wyniki badania przeprowadzonego wśród osób starszych, opublikowane w czasopiśmie Frontier in Aging Neuroscience wskazują, że spożywanie luteiny powiązane jest z zachowaniem "inteligencji skrystalizowanej". Jest to rodzaj inteligencji, składającej się z wiedzy nabytej przez jednostkę przez całe życie oraz z umiejętności znajdowania dostępu do tej wiedzy. 

Luteina jest jednym z kilku barwników roślinnych, który dostarczany jest do organizmu człowieka wraz z dietą. Znajduje się on głównie w zielonych warzywach liściowych, warzywach krzyżowych (np. brokułach) czy żółtku jaj. Luteina gromadzi się w mózgu, osadzając się w błonach komórkowych, gdzie prawdopodobnie odgrywa rolę neuroprotekcyjną.

W badaniu wzięły udział 122 zdrowe osoby, w wieku od 65 do 75 lat, które rozwiązały standardowy test inteligencji skrystalizowanej. Od uczestników badania pobrano próbki krwi, w celu określenia poziomu luteiny. Wykonano również rezonans magnetyczny badanych osób, dla zobrazowania i pomiaru objętości poszczególnych struktur ich mózgów. Badacze skupili się na płacie skroniowym mózgu – części, która odpowiada za inteligencję skrystalizowaną.

Badania wykazały, że osoby z wyższym poziomem luteiny w surowicy krwi, radziły sobie lepiej z rozwiązywaniem testów inteligencji skrystalizowanej. Poziom luteiny w surowicy krwi, wynika z pobrania tego składnika z dietą tylko w ostatnim czasie. Jest on jednak związany ze stężeniem luteiny w mózgu, które odzwierciedla pobranie długoterminowe.

U osób z wyższym poziomem luteiny w surowicy, zaobserwowano tendencję do posiadania grubszej warstwy istoty szarej w obszarze przyhipokampowym.

Badania potwierdziły, że objętość istoty szarej w obszarze przyhipokampowym prawej półkuli mózgu, odpowiada związkowi między luteiną a inteligencją skrystalizowaną. Jest to pierwsza informacja, na temat tego, które regiony mózgu odgrywają szczególną rolę w zachowaniu tego rodzaju inteligencji oraz w jaki sposób czynniki takie jak dieta mogą na to wpływać.

Niestety badania nie wykazały związku przyczynowego. Pokazują jedynie, że luteina jest związana z inteligencją skrystalizowaną, przez korę przyhipokampową.

Można przypuszczać, że luteina w diecie wpływa na strukturę mózgu. Możliwe, że działa przeciwzapalnie lub pomaga w sygnalizacji między komórkami. To odkrycie stanowi kolejny dowód, sugerujący, że poszczególne składniki odżywcze, wpływając na specyficzne cechy starzenia się mózgu, spowalniają związany z wiekiem zanik funkcji poznawczych.

Źródła:

Nutraceuticals World 

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.