Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Stewia, a poziom cukru we krwi – nowe badania

Kategoria: Składniki Żywności

Co sprawia, ze stewia jest tak bardzo słodka? Jak to możliwe, że ten słodzik utrzymuje poziom cukru we krwi pod kontrolą? Naukowcy w końcu znaleźli odpowiedzi na te pytania. Odkryli, że stewia stymuluje białko, które jest kluczowe dla naszego postrzegania smaku i zaangażowane jest w uwalnianie insuliny po posiłku. Wyniki te stwarzają nowe możliwości leczenia cukrzycy.

Stewia jest bardzo popularnym, niekalorycznym zamiennikiem cukru. Uważa się, że słodzik ten, ma pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi, jednak jeszcze do niedawna mechanizm działania substancji nie był znany. Koenraad Philippaert i Rudi Vennekens z Zakładu Medycyny Tkankowej i Molekularnej Katolickiego Uniwersytetu w Leuven przy współpracy z innymi naukowcami z KU Louvain oraz Uniwersytetu w Oksfordzie, wyjaśnili go od podstaw.

Badania pokazały, że stewiozyd i stewiol, związki organiczne znajdujące się w wyciągu ze stewii, pobudzają kanał jonowy TRPM5. Białka te, znane jako kanały jonowe, są rodzajem mikroskopijnych ścieżek, przez które niezwykle małe cząsteczki, obdarzone ładunkiem elektrycznym, wchodzą lub wychodzą z komórek. Kanały te odpowiadają za wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka.

Kanał TRPM5 jest pierwszym i głównym kanałem umożliwiającym odczuwanie smaku słodkiego, gorzkiego i umami. Odczucie smaku jest dodatkowo intensyfikowane przez stewiol, który stymuluje TRPM5. To wyjaśnia bardzo słodki smak stewii oraz jej gorzki posmak.

TRPM5 warunkuje również uwalnianie wystarczającej ilości insuliny przez trzustkę, na przykład po posiłku. Dlatego TRPM5 pośrednio zapobiega wystąpieniu wysokiego poziomu cukru we krwi i rozwojowi cukrzycy typu 2. Stan ten rozwija się, gdy trzustka wydziela niewystarczające ilości insuliny, co często spowodowane jest niezdrowym trybem życia.

Wyniki badań dają nowe możliwości rozwoju metod leczenia i zapobiegania cukrzycy. Należy jednak pamiętać, że są to pierwsze badania i zostały przeprowadzone tylko na myszach. Ponadto, dawki stewiozydu podawane myszom, były dużo wyższe, niż zawartość tego związku w napojach i innych produktach, przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Dlatego konieczne są dalsze badania, które wykażą, czy wyniki te można ekstrapolować na ludzi. Przed naukowcami wciąż jeszcze długa droga do opracowania nowych metod leczenia jednej z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych naszych czasów – cukrzycy.

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.