Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wpływ konsumpcji jogurtu na występowanie znaczników ryzyka chorób chronicznych

Kategoria: Składniki Żywności

Cel:

Celem badania była analiza populacji metodą RCT (ang. randomised controlled trials) i ocena wpływu jogurtu zawierającego bakterie typu Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus (LBST) na metaboliczne wskaźniki występowania ryzyka chorób chronicznych u dorosłych.

Metody:

W lipcu 2016 zostało przeprowadzone systematyczne badanie baz danych PubMed, EMBASE i Biblioteki Cochrane. Badanie obejmowało ocenę wpływu konsumpcji jogurtu zawierającego LBST jako czynnika leczniczego oraz ocenę wpływu przynajmniej jednego wskaźnika na występowanie chorób chronicznych w porównaniu z dietą kontrolną lub dietą wzbogaconą w inny składnik żywieniowy u osób zdrowych lub z chorobami przewlekłymi.

Wyniki:

Badanie obejmowało udział 278 uczestników (7 prób RCT). Badania wykonane zostały w USA, Francji, Hiszpanii, Iranie oraz Kanadzie. W pięciu badaniach wzięli udział zdrowi dorośli natomiast dwa badania zostały przeprowadzone wśród osób z nietolerancją laktozy. We wszystkich badaniach analizowano zmiany zawartości lipidów we krwi oraz homeostazę glukozy, przy różnym dawkowaniu jogurtu i różnych czasach trwania suplementacji. W dwóch z siedmiu badań wykazano, że spożywanie LBST znacząco zmniejszyło całkowite stężenie cholesterolu w proporcji do całkowitego cholesterolu HDL-C i poziomu glukozy w osoczu w porównaniu z próbami kontrolnymi.

Wnioski:

Otrzymane wyniki wskazują, że spożywanie LBST w jogurcie wykazuje korzystne bądź neutralne skutki w porównaniu z próbami kontrolnymi w kontrolowanym badaniu naukowym.  Badanie wpływu obecności drobnoustrojów LBST w jogurcie na znaczniki ryzyka chorób chronicznych metodą RCTs daje jednak niewystarczające wyniki ze względu na znaczne różnice w metodologii badań. Konieczne są dalsze, lepiej zaprojektowane badania, przeprowadzone na większą skalę, aby właściwie ocenić wpływ bakterii LBST na wskaźniki ryzyka występowania chorób przewlekłych u osób dorosłych.

Źródła:

  1. A systematic review of the effect of yogurt consumption on chronic diseases risk markers in adults. Dumas A. i wsp. European juranal of nutrition, 2016

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.