Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mleko w proszku o obniżonej zawartości laktozy – nowość od Fonterra

Kategoria: Procesy i Technologie

Zgodnie z danymi zebranymi przez National Institutes of Health (USA), około 65% osób dorosłych na całym świecie ma problemy związane z przyswajaniem laktozy zawartej w mleku.

Mleko o obniżonej zawartości laktozy w postaci płynnej dostępne jest już na rynku od lat, jednak produkt w postaci proszku może okazać się przełomowy ze względu na łatwość wykorzystania produktu w postaci sypkiej w trakcie przygotowywania wielu innych produktów.

Ze względu na dotychczasowy brak produktu o obniżonej zawartości laktozy, który można wykorzystać przy produkcji różnych produktów spożywczych, wielu konsumentów cierpiących na nietolerancję laktozy musiało rezygnować z niektórych produktów, aby nie czuć się potem źle.

Wychodząc naprzeciw zapotrzebowania rynku, Fonterra wypuściła nowy innowacyjny produkt – mleko w proszku o zawartości laktozy mniejszej niż 2%, dla porównania tradycyjne mleko w proszku zawiera aż 40% laktozy.

Mleko w proszku może być łatwo przekształcone w formę płynną, jednak najczęściej używa się go przy produkcji wyrobów cukierniczych i piekarniczych, których technologia produkcji uniemożliwia zastosowanie surowca w postaci płynu.

W wywiadzie przeprowadzonym dla Food Ingredients First, Andrew Maude, dyrektor marketingu Fonterra na podstawie wyników analizy rynku produktów mlecznych o zmniejszonej zawartości laktozy przewiduje, że cena produktów wykorzystujących mleko w proszku może wzrosnąć aż o 32%, a producenci mogą uzyskać aż 17% marży na tego typu produktach.

Co więcej dodatek mleka w proszku o obniżonej zawartości laktozy pozwala na obniżenie zawartości cukru w produkcie ze względu na jego naturalnie bardziej intensywny smak słodki niż w tradycyjnym odpowiedniku.

 

Źródła:

  1. http://www.foodingredientsfirst.com/News/Fonterra-Launches-Low-Lactose-Instant-Whole-Milk-Powder

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.