Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zgodnie z danymi zebranymi przez National Institutes of Health (USA), około 65% osób dorosłych na całym świecie ma problemy związane z przyswajaniem laktozy zawartej w mleku.
Mleko o obniżonej zawartości laktozy w postaci płynnej dostępne jest już na rynku od lat, jednak produkt w postaci proszku może okazać się przełomowy ze względu na łatwość wykorzystania produktu w postaci sypkiej w trakcie przygotowywania wielu innych produktów.
Ze względu na dotychczasowy brak produktu o obniżonej zawartości laktozy, który można wykorzystać przy produkcji różnych produktów spożywczych, wielu konsumentów cierpiących na nietolerancję laktozy musiało rezygnować z niektórych produktów, aby nie czuć się potem źle.
Wychodząc naprzeciw zapotrzebowania rynku, Fonterra wypuściła nowy innowacyjny produkt – mleko w proszku o zawartości laktozy mniejszej niż 2%, dla porównania tradycyjne mleko w proszku zawiera aż 40% laktozy.
Mleko w proszku może być łatwo przekształcone w formę płynną, jednak najczęściej używa się go przy produkcji wyrobów cukierniczych i piekarniczych, których technologia produkcji uniemożliwia zastosowanie surowca w postaci płynu.
W wywiadzie przeprowadzonym dla Food Ingredients First, Andrew Maude, dyrektor marketingu Fonterra na podstawie wyników analizy rynku produktów mlecznych o zmniejszonej zawartości laktozy przewiduje, że cena produktów wykorzystujących mleko w proszku może wzrosnąć aż o 32%, a producenci mogą uzyskać aż 17% marży na tego typu produktach.
Co więcej dodatek mleka w proszku o obniżonej zawartości laktozy pozwala na obniżenie zawartości cukru w produkcie ze względu na jego naturalnie bardziej intensywny smak słodki niż w tradycyjnym odpowiedniku.
Źródła:
http://www.foodingredientsfirst.com/News/Fonterra-Launches-Low-Lactose-Instant-Whole-Milk-Powder
Przeczytaj także
Badania przeprowadzone opublikowane w Food Chemistry sugerują, że wykorzystanie nanocząsteczek wapnia we wzbogaconym mleku może zwiększyć bioprzyswajalność substancji odżywczych.
Alergeny to czynniki białkowe obecne w żywności, które mogą uruchomić reakcję immunologiczną u niektórych ludzi. Większość z tych reakcji jest łagodna i nie wymaga leczenia, jednak w niektórych przypadkach...