Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wzbogacenie mleka nanocząsteczkami wapnia zwiększa bioprzyswajalność

Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetów Sabah i Putra w Malezji, opublikowane w Food Chemistry sugerują, że wykorzystanie nanocząsteczek wapnia we wzbogaconym mleku może zwiększyć bioprzyswajalność substancji odżywczych.

Zbadano bioprzyswajalność dwóch rodzajów homogenizowanego mleka wzbogaconego cząsteczkami wapnia (cytrynian wapnia oraz węglan wapnia) wśród populacji 48 szczurów płci żeńskiej. Odtłuszczone mleko w proszku wzbogacone zostało kilkoma podstawowymi składnikami odżywczymi takimi jak inulina, kwasy DHA i EPA oraz witaminami B6, K1, i D3 jako wzmacniaczami biodostępności wapnia rekomendowanymi w zaleceniach dietetycznych w Europie oraz Północnej Ameryce.

W badaniu wykorzystano wysterylizowane szczury (część ze stwierdzoną osteoporozą, a część bez), jako modele przebiegu menopauzy, z oraz bez osteoporozy. Proszki mleka wzbogacone nanocząsteczkami charakteryzowały się największą bioprzyswajalnością wapnia wśród wszystkich grup. Stwierdzono również, że bioprzyswajalność mleka z nanocząsteczkami węglanu wapnia była znacznie lepsza niż w przypadku cytrynianu wapnia (P < 0,05). Bazując na otrzymanych wynikach naukowcy stwierdzili, że dzięki wykorzystaniu mleka wzbogaconego węglanem wapnia jako diety u szczurów, można stworzyć model pozwalający opisać menopauzę i wpływ spożycia mleka wzbogacanego w wapń u kobiet ze stwierdzoną osteoporozą.

Źródła:

  1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616311499

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.