Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzbogacenie mleka nanocząsteczkami wapnia zwiększa bioprzyswajalność

Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetów Sabah i Putra w Malezji, opublikowane w Food Chemistry sugerują, że wykorzystanie nanocząsteczek wapnia we wzbogaconym mleku może zwiększyć bioprzyswajalność substancji odżywczych.

Zbadano bioprzyswajalność dwóch rodzajów homogenizowanego mleka wzbogaconego cząsteczkami wapnia (cytrynian wapnia oraz węglan wapnia) wśród populacji 48 szczurów płci żeńskiej. Odtłuszczone mleko w proszku wzbogacone zostało kilkoma podstawowymi składnikami odżywczymi takimi jak inulina, kwasy DHA i EPA oraz witaminami B6, K1, i D3 jako wzmacniaczami biodostępności wapnia rekomendowanymi w zaleceniach dietetycznych w Europie oraz Północnej Ameryce.

W badaniu wykorzystano wysterylizowane szczury (część ze stwierdzoną osteoporozą, a część bez), jako modele przebiegu menopauzy, z oraz bez osteoporozy. Proszki mleka wzbogacone nanocząsteczkami charakteryzowały się największą bioprzyswajalnością wapnia wśród wszystkich grup. Stwierdzono również, że bioprzyswajalność mleka z nanocząsteczkami węglanu wapnia była znacznie lepsza niż w przypadku cytrynianu wapnia (P < 0,05). Bazując na otrzymanych wynikach naukowcy stwierdzili, że dzięki wykorzystaniu mleka wzbogaconego węglanem wapnia jako diety u szczurów, można stworzyć model pozwalający opisać menopauzę i wpływ spożycia mleka wzbogacanego w wapń u kobiet ze stwierdzoną osteoporozą.

Źródła:

  1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616311499

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.