Alergeny w żywności i przestrzeni produkcyjnej
Wprowadzenie
Alergeny to czynniki białkowe obecne w żywności, które mogą uruchomić reakcję immunologiczną u niektórych ludzi. Większość z tych reakcji jest łagodna i nie wymaga leczenia, jednak w niektórych przypadkach reakcja organizmu na alergen może być na tyle silna, że może spowodować szok anafilaktyczny, a nawet śmierć. Objawy reakcji immunologicznej na alergen zależą głównie od rodzaju żywności i od indywidualnych cech organizmu. Najczęstsze objawy to pokrzywka lub inne wysypki skórne, świąd, obrzęk, a także trudności w oddychaniu lub połykaniu. Nawet śladowe ilości alergenów mogą wywołać reakcje
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
-
25.02.2020
10 zasad które musisz znać podczas zarządzania alergenami żywności
Zidentyfikować, zmierzyć, zminimalizować, kontrolować, wyeliminować: zarządzanie alergenami nie jest łatwe, ale trzeba to zrobić, a wszystko bez przerywania produkcji. Martin Candia z Romer Labs podsumowuje 10 istotnych aspektów zarządzania alergenami pokarmowymi, bez których nie można się obejść.
-
15.07.2019
Alergeny na etykiecie – prace Komisji Codex Alimentarius
Jedną z ważniejszych decyzji podjętych przez Komisję Codex Alimentarius podczas dorocznego spotkania w Genewie było rozpoczęcie prac nad ulepszeniem znakowania alergenów na produktach spożywczych.
-
17.07.2018
Najważniejsze alergeny pokarmowe – co warto o nich wiedzieć?
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Do najczęściej występujących zalicza się zaburzenia:żołądkowo-jelitowe (kolki, przewlekłe biegunki, zaparcia), skórne (pokrzywki, liszaje)...
-
22.05.2018
Alergia na orzeszki ziemne – nowy test diagnostyczny
Naukowcy z Wielkiej Brytanii opracowali nowy test służący diagnozowaniu alergii na orzeszki ziemne. Metoda ma 98% specyficzność i, w przeciwieństwie do innych dostępnych obecnie narzędzi laboratoryjnych, nie stwarza ryzyka...
-
20.02.2017
„Może zawierać śladowe ilości” – dlaczego NIE MOŻNA tak napisać?
Kwestia deklarowania obecności alergenów w produkcie została w sposób klarowny uregulowana w horyzontalnym rozporządzeniu unijnym dotyczącym etykietowania środków spożywczych (Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011).