Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Alergeny w żywności i przestrzeni produkcyjnej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wprowadzenie

Alergeny to czynniki białkowe obecne w żywności, które mogą uruchomić reakcję immunologiczną u niektórych ludzi. Większość z tych reakcji jest łagodna i nie wymaga leczenia, jednak w niektórych przypadkach reakcja organizmu na alergen może być na tyle silna, że może spowodować szok anafilaktyczny, a nawet śmierć. Objawy reakcji immunologicznej na alergen zależą głównie od rodzaju żywności i od indywidualnych cech organizmu. Najczęstsze objawy to pokrzywka lub inne wysypki skórne, świąd, obrzęk, a także trudności w oddychaniu lub połykaniu. Nawet śladowe ilości alergenów mogą wywołać reakcje

Wybierz obszar: Alergeny

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.