Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wysoka specyficzność
Naukowcy z Wielkiej Brytanii opracowali nowy test służący diagnozowaniu alergii na orzeszki ziemne. Metoda ma 98% specyficzność i, w przeciwieństwie do innych dostępnych obecnie narzędzi laboratoryjnych, nie stwarza ryzyka otrzymania fałszywie pozytywnych wyników ani wywołania u pacjenta szoku anafilaktycznego. Ten prosty test z krwi jest 5-krotnie tańszy niż standardowa doustna próba prowokacyjna (ang. Oral Food Challenge, OFC) i potencjalnie mógłby zostać również zaadaptowany do badania reakcji na alergeny w innych pokarmach.
Alternatywa dla testów doustnych
Alergia na orzeszki ziemne jest jedną z najczęściej występujących alergii pokarmowych u dzieci. Obecnie lekarze diagnozują tę przypadłość na podstawie testów skórnych lub oznaczenia w surowicy stężenia specyficznej IgE, jednak metody te cechuje niska swoistość, przez co łatwo o wynik fałszywie pozytywny. Nie pozwalają one również na rozróżnienie pomiędzy nadwrażliwością pokarmową a rzeczywistą alergią. W przypadku, gdy rezultaty uzyskane na podstawie tych dwóch testów nie są jasne, alergolodzy stosują OFC, która polega na podawaniu pacjentowi coraz większych dawek orzeszków ziemnych, w celu potwierdzenia występowania reakcji alergicznej.
Większa dokładność i bezpieczeństwo
Nowoopracowany test jest bezpieczniejszy i dokładniejszy od wyżej wspomnianych metod. Nazwany w skrócie MAT (Mast Activation Test), mógłby stanowić dobrą alternatywę dla OFC. Jak mówi dr Alexandra Santos, alergolog pediatra i główna autorka badania, „nasz test jest wysoce swoisty, zatem jeśli uzyskamy wynik pozytywny, możemy mieć pewność, że to alergia. Dzięki jego zastosowaniu moglibyśmy zmniejszyć o dwie trzecie liczbę kosztownych i stresujących dla pacjentów doustnych prowokacji.”
Aktywacja komórek tucznych
Podstawą działania MAT są mastocyty – komórki tuczne, które pełnią kluczową rolę w powstawaniu reakcji alergicznej. Są one aktywowane przez IgE, wytwarzając charakterystyczne biomarkery. Badacze wykorzystali próbki krwi pobrane od 174 dzieci, z których 73 były wrażliwe na orzeszki ziemne, a 101 tolerowało je bez problemu, i wystawili mastocyty na działanie białek pochodzących z orzechów arachidowych, po czym obserwowali ich aktywację przez IgE. MAT okazał się skutecznie wykrywać alergię na orzeszki ziemne ze swoistością rzędu 98%.
Zastosowanie w przemyśle
Jak podkreśla dr Santos, „planujemy przystosować naszą metodę do diagnozowania alergii na inne pokarmy, takie jak mleko, jaja, sezam czy orzechy laskowe.” Badacze są przekonani, że test MAT mógłby być stosowany również do innych celów, np. w przemyśle spożywczym do wykrywania obecności alergenów w produktach. Firmy farmaceutyczne mogłyby wykorzystywać go do monitorowania reakcji alergicznych na leki. Naukowcy planują przetestować nową metodę poza laboratorium w warunkach klinicznych.
Źródło: https://www.newfoodmagazine.com/news/66690/scientists-peanut-allergies/
Przeczytaj także
Prawdziwa i praktyczna wiedza na temat zarządzania alergenami bardzo często jest pierwszym obszarem, który stanowi słabą stroną specjalistów ds. Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Spowodowane jest to istniejącymi różnicami...
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. wyróżnia się 14 substancji alergennych, które objęte są obowiązkiem znakowania – gluten, mleko, soja, musztarda, seler, orzeszki...
Alergeny to czynniki białkowe obecne w żywności, które mogą uruchomić reakcję immunologiczną u niektórych ludzi. Większość z tych reakcji jest łagodna i nie wymaga leczenia, jednak w niektórych przypadkach...