Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Alergia na orzeszki ziemne – nowy test diagnostyczny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wysoka specyficzność

Naukowcy z Wielkiej Brytanii opracowali nowy test służący diagnozowaniu alergii na orzeszki ziemne. Metoda ma 98% specyficzność i, w przeciwieństwie do innych dostępnych obecnie narzędzi laboratoryjnych, nie stwarza ryzyka otrzymania fałszywie pozytywnych wyników ani wywołania u pacjenta szoku anafilaktycznego. Ten prosty test z krwi jest 5-krotnie tańszy niż standardowa doustna próba prowokacyjna (ang. Oral Food Challenge, OFC) i potencjalnie mógłby zostać również zaadaptowany do badania reakcji na alergeny w innych pokarmach.

Alternatywa dla testów doustnych

Alergia na orzeszki ziemne jest jedną z najczęściej występujących alergii pokarmowych u dzieci. Obecnie lekarze diagnozują tę przypadłość na podstawie testów skórnych lub oznaczenia w surowicy stężenia specyficznej IgE, jednak metody te cechuje niska swoistość, przez co łatwo o wynik fałszywie pozytywny. Nie pozwalają one również na rozróżnienie pomiędzy nadwrażliwością pokarmową a rzeczywistą alergią. W przypadku, gdy rezultaty uzyskane na podstawie tych dwóch testów nie są jasne, alergolodzy stosują OFC, która polega na podawaniu pacjentowi coraz większych dawek orzeszków ziemnych, w celu potwierdzenia występowania reakcji alergicznej.

Większa dokładność i bezpieczeństwo

Nowoopracowany test jest bezpieczniejszy i dokładniejszy od wyżej wspomnianych metod. Nazwany w skrócie MAT (Mast Activation Test), mógłby stanowić dobrą alternatywę dla OFC. Jak mówi dr Alexandra Santos, alergolog pediatra i główna autorka badania, „nasz test jest wysoce swoisty, zatem jeśli uzyskamy wynik pozytywny, możemy mieć pewność, że to alergia. Dzięki jego zastosowaniu moglibyśmy zmniejszyć o dwie trzecie liczbę kosztownych i stresujących dla pacjentów doustnych prowokacji.”

Aktywacja komórek tucznych

Podstawą działania MAT są mastocyty – komórki tuczne, które pełnią kluczową rolę w powstawaniu reakcji alergicznej. Są one aktywowane przez IgE, wytwarzając charakterystyczne biomarkery. Badacze wykorzystali próbki krwi pobrane od 174 dzieci, z których 73 były wrażliwe na orzeszki ziemne, a 101 tolerowało je bez problemu, i wystawili mastocyty na działanie białek pochodzących z orzechów arachidowych, po czym obserwowali ich aktywację przez IgE. MAT okazał się skutecznie wykrywać alergię na orzeszki ziemne ze swoistością rzędu 98%.

Zastosowanie w przemyśle

Jak podkreśla dr Santos, „planujemy przystosować naszą metodę do diagnozowania alergii na inne pokarmy, takie jak mleko, jaja, sezam czy orzechy laskowe.” Badacze są przekonani, że test MAT mógłby być stosowany również do innych celów, np. w przemyśle spożywczym do wykrywania obecności alergenów w produktach. Firmy farmaceutyczne mogłyby wykorzystywać go do monitorowania reakcji alergicznych na leki. Naukowcy planują przetestować nową metodę poza laboratorium w warunkach klinicznych.

 

Źródło: https://www.newfoodmagazine.com/news/66690/scientists-peanut-allergies/

Wybierz temat: Alergeny

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.