Alergeny w żywności - zarządzanie alergenami
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. wyróżnia się 14 substancji alergennych, które objęte są obowiązkiem znakowania – gluten, mleko, soja, musztarda, seler, orzeszki ziemne, sezam, siarczyny, łubin, jaja, orzechy, skorupiaki, ryby i mięczaki.
Skala problemu
Alergeny stanowią poważny problem występowania zanieczyszczeń żywności. Na różnego rodzaju schorzenia o podłożu alergicznym cierpi rocznie ok 17 milionów ludzi. W ciągu ostatnich 10 lat liczba dzieci cierpiących na alergię podwoiła się (EAACI, 2012). Najczęstszą przyczyną (75%) alergii wśród najmłodszych stanowią jaja, orzechy ziemne, mleko krowie, ryby oraz inne orzechy. Wśród dorosłych (50%) – owoce egzotyczne i orzechy ziemne. Połowa wstrząsów anafilaktycznych powodowana jest orzechami ziemnymi.
Zgodnie z opinią EFSA, alergie wywołane żywnością w roku 2014 stanowiły 1% wszystkich alergii ogółem natomiast wstrząs anafilaktyczny wywołany alergenami z żywności stanowił 0,1/1,000,000 przypadków śmiertelnych w ciągu roku. Niestety problem ten wciąż stale rośnie.
W roku 2016 w systemie RASFF zarejestrowano 107 alertów związanych z alergenami. Zważając na istotę problemu, obecność alergenów musi być kontrolowana, a informacja o ich obecności obowiązkowo umieszczana na etykiecie produktu, tak aby dla każdego konsumenta była widoczna.
ZOBACZ: NAWIGATOR ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Jakie produkty spożywcze najczęściej były przedmiotem alertów RASFF w 2016 roku?
Najczęściej zgłaszanymi produktami były warzywa i owoce, ryby i przetwory, żywność dietetyczna, wzbogacana oraz suplementy. Częstym powodem zgłoszeń były również produkty zbożowe i piekarnicze, a także drób oraz mięso, małże, orzechy i mleko.
Najwięcej zgłoszeń odnotowano w takich państwach, jak Niemcy, Włochy, Hiszpania, Chiny, Turcja czy Stany Zjednoczone.
Poniżej przedstawiamy wykres produktów zanieczyszczonych alergenami zgłoszonych do systemu RASFF na podstawie danych z 2016 r.
Jak kontrolować ryzyko związane z występowaniem alergenów?
Zaczynając od samego początku – na poziomie gospodarstwa rolnego. Przede wszystkim istotna jest kontrola dostawców surowców, przechowywanie oraz transport. Należy również dobrze zorganizować harmonogramy produkcji oraz procedury oczyszczania. Wszystkie te zabiegi należy zastosować równocześnie, aby całkowicie wyeliminować ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego alergenami.
Na poziomie produkcji należy wdrożyć zintegrowany system zarządzania alergenami. Konieczne jest wprowadzenie szczegółowego planu kontroli dostawców, rozdzielenie linii produkcji z alergenami oraz tych linii, na których one nie występują. W przypadku konieczności istotna również jest procedura wycofania produktu. Należy także dbać o zgodność etykiety z obowiązującymi deklaracjami obecności alergenów w produkcie.
Na samym końcu łańcucha dostaw stoi konsument. Jego obowiązkiem powinno być sprawdzanie etykiet oraz informacji na opakowaniach w celu uniknięcia narażenia zdrowia lub życia w przypadku alergii.
Jeżeli zastosujemy środki zapobiegawcze na każdym etapie produkcji – „od pola do stołu” – jesteśmy w stanie zminimalizować ryzyko związane z występowaniem alergenów w produktach spożywczych.
Lista kontrolna alergenów w zakładzie:
Zapraszamy do pobrania listy kontrolnej alergenów w zakładzie przygotowanej przez Food Standards Agency (opracowane przez redakcję FoodFakty w języku polskim). Check-lista uwzględnia najlepsze praktyki stosowane przez przetwórców spożywczych. Poradnik, opisuje w sposób szczegółowy środki, które powinniśmy zastosować w celu minimalizacji ryzyka zakażenia produktu alergenami.
Lista kontrolna (Food Standards Agency) – zarządzanie alergenami w zakładzie produkcyjnym
Przeczytaj także
-
30.11.2020
Alergeny – jak nad nimi zapanować w praktyce?
Oznaczenia alergenów warto uwzględnić w procesie recepturowania. Xprinti Kalkulator to kompleksowy program do zarządzania recepturami, który umożliwia m.in. obliczanie wartości odżywczych, analizę kosztów oraz tworzenie specyfikacji uwzględniających oznaczenia alergenów. Współpracując z programem etykietującym Xprinti ETYKIETY zapewnia 100% gwarancję prawidłowego oznaczenia alergenów w wykazie składników na etykietach produktu.
-
25.02.2020
10 zasad które musisz znać podczas zarządzania alergenami żywności
Zidentyfikować, zmierzyć, zminimalizować, kontrolować, wyeliminować: zarządzanie alergenami nie jest łatwe, ale trzeba to zrobić, a wszystko bez przerywania produkcji. Martin Candia z Romer Labs podsumowuje 10 istotnych aspektów zarządzania alergenami pokarmowymi, bez których nie można się obejść.
-
17.07.2018
Najważniejsze alergeny pokarmowe – co warto o nich wiedzieć?
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Do najczęściej występujących zalicza się zaburzenia:żołądkowo-jelitowe (kolki, przewlekłe biegunki, zaparcia), skórne (pokrzywki, liszaje)...
-
05.03.2018
Zarządzanie alergenami - Narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności
Prawdziwa i praktyczna wiedza na temat zarządzania alergenami bardzo często jest pierwszym obszarem, który stanowi słabą stroną specjalistów ds. Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Spowodowane jest to istniejącymi różnicami...
-
20.02.2017
„Może zawierać śladowe ilości” – dlaczego NIE MOŻNA tak napisać?
Kwestia deklarowania obecności alergenów w produkcie została w sposób klarowny uregulowana w horyzontalnym rozporządzeniu unijnym dotyczącym etykietowania środków spożywczych (Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011).
-
17.12.2016
Alergeny w żywności i przestrzeni produkcyjnej
Alergeny to czynniki białkowe obecne w żywności, które mogą uruchomić reakcję immunologiczną u niektórych ludzi. Większość z tych reakcji jest łagodna i nie wymaga leczenia, jednak w niektórych przypadkach...