Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Alergeny w żywności - zarządzanie alergenami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. wyróżnia się 14 substancji alergennych, które objęte są obowiązkiem znakowania – gluten, mleko, soja, musztarda, seler, orzeszki ziemne, sezam, siarczyny, łubin, jaja, orzechy, skorupiaki, ryby i mięczaki.

Skala problemu

Alergeny stanowią poważny problem występowania zanieczyszczeń żywności. Na różnego rodzaju schorzenia o podłożu alergicznym cierpi rocznie ok 17 milionów ludzi. W ciągu ostatnich 10 lat liczba dzieci cierpiących na alergię podwoiła się (EAACI, 2012). Najczęstszą przyczyną (75%) alergii wśród najmłodszych stanowią jaja, orzechy ziemne, mleko krowie, ryby oraz inne orzechy. Wśród dorosłych (50%) – owoce egzotyczne i orzechy ziemne. Połowa wstrząsów anafilaktycznych powodowana jest orzechami ziemnymi.

Zgodnie z opinią EFSA, alergie wywołane żywnością w roku 2014 stanowiły 1% wszystkich alergii ogółem natomiast wstrząs anafilaktyczny wywołany alergenami z żywności stanowił 0,1/1,000,000 przypadków śmiertelnych w ciągu roku. Niestety problem ten wciąż stale rośnie.

W roku 2016 w systemie RASFF zarejestrowano 107 alertów związanych z alergenami. Zważając na istotę problemu, obecność alergenów musi być kontrolowana, a informacja o ich obecności obowiązkowo umieszczana na etykiecie produktu, tak aby dla każdego konsumenta była widoczna.

ZOBACZ: NAWIGATOR ALERGENY W ŻYWNOŚCI

Jakie produkty spożywcze najczęściej były przedmiotem alertów RASFF w 2016 roku?

Najczęściej zgłaszanymi produktami były warzywa i owoce, ryby i przetwory, żywność dietetyczna, wzbogacana oraz suplementy. Częstym powodem zgłoszeń były również produkty zbożowe i piekarnicze, a także drób oraz mięso, małże, orzechy i mleko.

Najwięcej zgłoszeń odnotowano w takich państwach, jak Niemcy, Włochy, Hiszpania, Chiny, Turcja czy Stany Zjednoczone.

Poniżej przedstawiamy wykres produktów zanieczyszczonych alergenami zgłoszonych do systemu RASFF na podstawie danych z 2016 r.

Jak kontrolować ryzyko związane z występowaniem alergenów?

Zaczynając od samego początku – na poziomie gospodarstwa rolnego. Przede wszystkim istotna jest kontrola dostawców surowców, przechowywanie oraz transport. Należy również dobrze zorganizować harmonogramy produkcji oraz procedury oczyszczania. Wszystkie te zabiegi należy zastosować równocześnie, aby całkowicie wyeliminować ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego alergenami.

Na poziomie produkcji należy wdrożyć zintegrowany system zarządzania alergenami. Konieczne jest wprowadzenie szczegółowego planu kontroli dostawców, rozdzielenie linii produkcji z alergenami oraz tych linii, na których one nie występują. W przypadku konieczności istotna również jest procedura wycofania produktu. Należy także dbać o zgodność etykiety z obowiązującymi deklaracjami obecności alergenów w produkcie.

Na samym końcu łańcucha dostaw stoi konsument. Jego obowiązkiem powinno być sprawdzanie etykiet oraz informacji na opakowaniach w celu uniknięcia narażenia zdrowia lub życia w przypadku alergii.

Jeżeli zastosujemy środki zapobiegawcze na każdym etapie produkcji – „od pola do stołu” –  jesteśmy w stanie zminimalizować ryzyko związane z występowaniem alergenów w produktach spożywczych.

Lista kontrolna alergenów w zakładzie:

Zapraszamy do pobrania listy kontrolnej alergenów w zakładzie przygotowanej  przez Food Standards Agency (opracowane przez redakcję FoodFakty w języku polskim). Check-lista uwzględnia najlepsze praktyki stosowane przez przetwórców spożywczych. Poradnik, opisuje w sposób szczegółowy środki, które powinniśmy zastosować w celu minimalizacji ryzyka zakażenia produktu alergenami. 

Lista kontrolna (Food Standards Agency) – zarządzanie alergenami w zakładzie produkcyjnym

 

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny RASFF

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.