Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Najważniejsze alergeny pokarmowe – co warto o nich wiedzieć?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Do najczęściej występujących zalicza się zaburzenia:

- żołądkowo-jelitowe (kolki, przewlekłe biegunki, zaparcia),

- skórne (pokrzywki, liszaje),

- układu oddechowego (przewlekły kaszel, nieżyt nosa, astma),

- wstrząs anafilaktyczny.

Objawy zawsze przyjmują tą samą postać i występują po spożyciu pokarmu, na który dana osoba jest uczulona.

Najlepszym rozwiązaniem dla osób cierpiących na alergię pokarmową jest staranne unikanie alergenów. Dla konsumenta, głównym źródłem informacji o obecności alergenów w produktach spożywczych są ich etykiety. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 wymaga, aby każdy ze składników uznanych za alergenny, był deklarowany na opakowaniu produktu. Dodatkowo, informacja ta musi wyraźnie odróżniać ją od reszty wykazu składników, np. za pomocą innej czcionki, podkreślenia lub koloru tła.

Dzięki poniższej liście 14 najważniejszych pokarmów uznanych za alergeny, konsument może zidentyfikować je w żywności oraz eliminować ze swojego jadłospisu. Co do nich zaliczamy?

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne)
Gluten znajduje się nie tylko w zbożach.  Produkty, które mogą być również jego źródłem to: pieczywo (np. chleby, bagietki, bułki), makarony, płatki śniadaniowe (muesli), wyroby piekarskie (drożdżówki, pączki), wyroby ciastkarskie i cukiernicze (herbatniki, krakersy, wafle), a także przekąski, jak chipsy i paluszki. Obecność glutenu stwierdza się również w przetworach mięsnych (wędliny, parówki, konserwy, pasztety), koncentratach spożywczych (zupy i sosy w proszku), w budyniach i kisielach oraz w gotowych do spożycia kluskach śląskich, kopytkach i pyzach.

2. Skorupiaki i produkty pochodne
Do skorupiaków należą m.in. krewetki, kraby, homary, langusty i raki. Mogą one stanowić dodatek w azjatyckich potrawach i sałatkach, sosach rybnych czy pastach.

3. Jaja i produkty pochodne

Białka jaj, głównie kurzych, są silnym alergenem. Jednak jaja innych ptaków, np. strusia, gęsi, czy kaczki, ze względu na podobieństwo białek do jaj kurzych, również mogą wywoływać reakcje alergiczne. Im mniej przetworzone termicznie białko jaja, tym większy posiada ono potencjał alergizujący. Produkty i przetwory, które mogą stanowić źródło białek jaj to m.in.: lody, desery, ciasta, torty i kremy cukiernicze, makarony, potrawy mączne, jak np. pierogi, kopytka, knedle czy kluski. Ponadto majonezy, sosy, dressingi, potrawy panierowane i gotowe posiłki w słoikach.

Chcesz poznać pozostałe alergeny pokarmowe i dowiedzieć się więcej na ich temat?
Sprawdź koniecznie nasz blog!

http://hortimex.pl/najwazniejsze-alergeny-pokarmowe-co-warto-o-nich-wiedziec/ 

Kluczowe obszary: Alergeny

Autor: Hortimex

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn