Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
„Inteligenty cukier”
Badanie przeprowadzone w Singapurze wykazało skuteczność palatynozy (izomaltulozy), „inteligentnego cukru” złożonego z glukozy oraz fruktozy, w stabilizacji poziomu cukru we krwi w ramach diety o niskim indeksie glikemicznym (IG). Koncept indeksu glikemicznego zakłada klasyfikację produktów bogatych w węglowodany w zależności od ich wpływu na poziom glukozy. Praca azjatyckich naukowców pozwala lepiej zrozumieć w jaki sposób dieta o niskim IG sprzyja regulacji gospodarki glukozowej, co otwiera nowe możliwości w leczeniu osób cierpiących na cukrzycę.
42 godziny eksperymentu
W badaniu wzięło udział 20 mężczyzn, których przydzielono do jednej z dwóch grup: spożywającą dietę o niskim IG bądź dietę o wysokim IG. Poziom cukru we krwi wszystkich uczestników monitorowany był na bieżąco, sprawdzano także ich przemianę materii. Eksperyment trwał 42 godziny – odpowiednio dużo czasu, by odwzorować typowy codzienny schemat odżywiania. Ładunek glikemiczny posiłków spożywanych przez osoby badane był modyfikowany poprzez dodatek sacharozy – w grupie z wysokim IG lub palatynozy – w grupie z niskim IG. Mierzono dwa główne parametry metaboliczne, tj. odpowiedź glikemiczną oraz utlenianie substratów energetycznych. Pierwszy z nich badano poprzez ciągły pomiar stężenia glukozy we krwi (co 5 min. przez 42 godz.), drugi natomiast metodą kalorymetrii pośredniej.
Korzystne efekty zdrowotne
W badaniu stwierdzono, że dieta o niskim IG niosła ze sobą szereg korzystnych efektów. Proces wytwarzania energii z pożywienia na poziomie komórkowym przebiegał sprawniej, przy jednoczesnym zwiększeniu wykorzystania tłuszczów, co w długofalowej perspektywie może sprzyjać utracie nadmiernej masy ciała. Ponadto wykazano wyraźne zmniejszenie wahań poziomu cukru we krwi.
Odpowiedź na potrzeby konsumentów
Obecnie obserwuje się wśród konsumentów świadomą chęć kontrolowania poziomu cukru poprzez spożywanie odpowiednich produktów. Wiele osób, nie tylko diabetyków lub zagrożonych rozwojem cukrzycy, może być podatnych na wystąpienie hiperglikemii – dłuższych okresów zbyt wysokiego stężenia glukozy we krwi. W przypadku braku interwencji żywieniowej, może to stwarzać ryzyko poważnych powikłań zdrowotnych.
Nowe produkty dietetyczne
„Doświadczenie singapurskich naukowców dowodzi jak korzystne może być wykorzystanie palatynozy w ramach diety o niskim indeksie glikemicznym. Unikalne połączenie stałego monitorowania poziomu glukozy oraz przemiany materii, pozwoliło na zbadanie rzeczywistej reakcji organizmu w zależności od typu diety”, mówi Anke Sentko, wicedyrektor Działu Regulacji i Komunikacji Żywieniowej Beneo, firmy produkującej palatynozę. „Biorąc pod uwagę fakt, że wysoki poziom cukru we krwi jest czynnikiem ryzyka rozwoju cukrzycy typu II, badanie to pokazuje jak palatynoza może przyczynić się do powstania nowych produktów spożywczych, nie tylko pomagających w regulowaniu stężenia glukozy, ale również sprzyjających utracie zbędnych kilogramów”, podsumowuje Sentko.
Źródło:
Przeczytaj także
Wielu ludzi wybiera niskokaloryczne substancje słodzące jako "zdrową" alternatywę dla cukru. Nowe badanie sugeruje jednak, że mogą nie być one wcale tak korzystne. Naukowcy odkryli, że spożywanie dużych ilości...
Co sprawia, ze stewia jest tak bardzo słodka? Jak to możliwe, że ten słodzik utrzymuje poziom cukru we krwi pod kontrolą? Naukowcy w końcu znaleźli odpowiedzi na te pytania.
EFSA w odpowiedzi na wspólny wniosek Danii, Finlandii, Szwecji oraz dwóch krajów spoza UE – Islandii i Norwegii, radzi w sprawie spożywania cukrów dodanych.