Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Stabilny poziom cukru we krwi dzięki izomaltulozie

Kategoria: Składniki Żywności

„Inteligenty cukier”

Badanie przeprowadzone w Singapurze wykazało skuteczność palatynozy (izomaltulozy), „inteligentnego cukru” złożonego z glukozy oraz fruktozy, w stabilizacji poziomu cukru we krwi w ramach diety o niskim indeksie glikemicznym (IG). Koncept indeksu glikemicznego zakłada klasyfikację produktów bogatych w węglowodany w zależności od ich wpływu na poziom glukozy. Praca azjatyckich naukowców pozwala lepiej zrozumieć w jaki sposób dieta o niskim IG sprzyja regulacji gospodarki glukozowej, co otwiera nowe możliwości w leczeniu osób cierpiących na cukrzycę.

42 godziny eksperymentu

W badaniu wzięło udział 20 mężczyzn, których przydzielono do jednej z dwóch grup: spożywającą dietę o niskim IG bądź dietę o wysokim IG. Poziom cukru we krwi wszystkich uczestników monitorowany był na bieżąco, sprawdzano także ich przemianę materii. Eksperyment trwał 42 godziny – odpowiednio dużo czasu, by odwzorować typowy codzienny schemat odżywiania. Ładunek glikemiczny posiłków spożywanych przez osoby badane był modyfikowany poprzez dodatek sacharozy – w grupie z wysokim IG lub palatynozy – w grupie z niskim IG. Mierzono dwa główne parametry metaboliczne, tj. odpowiedź glikemiczną oraz utlenianie substratów energetycznych. Pierwszy z nich badano poprzez ciągły pomiar stężenia glukozy we krwi (co 5 min. przez 42 godz.), drugi natomiast metodą kalorymetrii pośredniej.

Korzystne efekty zdrowotne

W badaniu stwierdzono, że dieta o niskim IG niosła ze sobą szereg korzystnych efektów. Proces wytwarzania energii z pożywienia na poziomie komórkowym przebiegał sprawniej, przy jednoczesnym zwiększeniu wykorzystania tłuszczów, co w długofalowej perspektywie może sprzyjać utracie nadmiernej masy ciała. Ponadto wykazano wyraźne zmniejszenie wahań poziomu cukru we krwi.

Odpowiedź na potrzeby konsumentów

Obecnie obserwuje się wśród konsumentów świadomą chęć kontrolowania poziomu cukru poprzez spożywanie odpowiednich produktów. Wiele osób, nie tylko diabetyków lub zagrożonych rozwojem cukrzycy, może być podatnych na wystąpienie hiperglikemii – dłuższych okresów zbyt wysokiego stężenia glukozy we krwi. W przypadku braku interwencji żywieniowej, może to stwarzać ryzyko poważnych powikłań zdrowotnych.

Nowe produkty dietetyczne

„Doświadczenie singapurskich naukowców dowodzi jak korzystne może być wykorzystanie palatynozy w ramach diety o niskim indeksie glikemicznym. Unikalne połączenie stałego monitorowania poziomu glukozy oraz przemiany materii, pozwoliło na zbadanie rzeczywistej reakcji organizmu w zależności od typu diety”, mówi Anke Sentko, wicedyrektor Działu Regulacji i Komunikacji Żywieniowej Beneo, firmy produkującej palatynozę. „Biorąc pod uwagę fakt, że wysoki poziom cukru we krwi jest czynnikiem ryzyka rozwoju cukrzycy typu II, badanie to pokazuje jak palatynoza może przyczynić się do powstania nowych produktów spożywczych, nie tylko pomagających w regulowaniu stężenia glukozy, ale również sprzyjających utracie zbędnych kilogramów”, podsumowuje Sentko.

Źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28486426

http://www.nutritioninsight.com/news/blood-glucose-regulating-beneo-product-holds-potential-for-people-with-diabetes-study-finds.html

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.