Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kontrowersje wokół słodzików cz. 1 - Czy niskokaloryczne substancje słodzące zwiększają formowanie otłuszczenia?

Kategoria: Składniki Żywności

Wielu ludzi wybiera niskokaloryczne substancje słodzące jako "zdrową" alternatywę dla cukru. Nowe badanie sugeruje jednak, że mogą nie być one wcale tak korzystne. Naukowcy odkryli, że spożywanie dużych ilości niskokalorycznych substancji słodzących może sprzyjać tworzeniu się tłuszczu, szczególnie u osób, które już są otyłe.

Badania naukowe

Główny kordynator badania, Dr Sabyasachi Sen z Uniwersytetu George Washington w Waszyngtonie (USA) oraz jego współpracownicy  doszli do takich ustaleń, analizując skutki sukralozy na komórki macierzyste pochodzące z ludzkiej tkanki tłuszczowej, a także na próbkach tłuszczowych z jamy brzusznej.

Odkrycie przedstawiono podczas odbywającego się niedawno ENDO 2017 - 99. rocznego spotkania Towarzystwa Endokrynnego, które odbyło się w Orlando, FL, USA.

Sukraloza - czy na pewno bezpieczna?

Sukraloza jest bezkalorycznym, sztucznym słodzikiem, który jest do 650 razy słodszy niż cukier. Jest stosowany jako substytut cukru w ​​szerokiej gamie produktów, w tym w napojach dietetycznych, słodzikach stołowych, mieszankach do pieczenia, gumach do żucia, płatkach śniadaniowych, a nawet sosach sałatkowych.

Biorąc pod uwagę szeroko udokumentowane konsekwencje zdrowotne spożycia cukru, coraz większa liczba osób zwraca się do produktów zawierających sukralozę i inne sztuczne substancje słodzące, z myślą o lepszym zdrowiu.

"Jednak coraz więcej dowodów naukowych wskazuje, że te substancje słodzące promują dysfunkcję metaboliczną", zauważa dr Sen.

W swoich badaniach naukowcy starali się lepiej zrozumieć, sposób w jaki niskokaloryczne substancje słodzące wpływają na metabolizm organizmu na poziomie komórkowym.

Sukraloza prowadziła do tworzenia się kropelek tłuszczu w komórkach macierzystych pochodzących z tłuszczu. Początkowo, dr Sen i zespół doprowadzili sucralozę do komórek macierzystych pochodzących z ludzkiej tkanki tłuszczowej.  Następnie komórki macierzyste wystawione zostały na działanie sztucznego środka słodzącego przez 12 dni w dawce 0,2 milimol - dawce porównywalnej do stężenia we krwi osób, które codziennie piją około czterech puszek dietetycznych napojów.

Wyniki badań

Naukowcy odkryli, że komórki macierzyste wykazały wzrost ekspresji genów, które są wskaźnikami wytwarzania się tłuszczu oraz powstawania zapalenia. Dodatkowo, komórki macierzyste wykazały wzrost akumulacji kropel tłuszczu, zwłaszcza gdy były narażone na wyższą dawkę sucralozy wynoszącą 1 milimol.

Następnie badacze przeprowadzili biopsje tłuszczu z jamy brzusznej od ośmiu dorosłych, z których cztery osoby były otyłe, a cztery zdrowe. Wszyscy uczestnicy zgłaszali spożywanie niskokalorycznych substancji słodzących, głównie sukralozy i aspartamu.

Próbki tłuszczu z jamy brzusznej porównywano z próbkami pobranymi od dorosłych, którzy nie spożywali słodzonych niskokalorycznych substancji słodzących.

Zespół odkrył, że u dorosłych, którzy spożywali niskokaloryczne substancje słodzące, nie tylko wykazany jest wzrost transportu glukozy do komórek, ale także wykazują oni nadekspresję genów związanych z produkcją tłuszczu.

Ponadto badacze zidentyfikowali nadekspresję receptorów smaku słodkiego, która była do 2,5 razy większa wśród próbek tłuszczu osób dorosłych, którzy spożywali niskokaloryczne substancje słodzące. Taka nadekspresja może odgrywać rolę w transporcie glukozy do komórek, skąd glukoza wchłaniana jest do krwiobiegu.

Jak zauważył zespół badawczy, skutki działania niskokalorycznych substancji słodzących były najsilniejsze wśród osób dorosłych, które byly otyłe.

Odkrycia te budzą szczególnie duże obawy dla osób z wcześniej istniejącym wysokim stężeniem glukozy we krwi.

Podsumowanie

Podsumowując, dr Sen i współpracownicy twierdzą, że ich odkrycia wskazują, że niskokaloryczne substancje słodzące mogą zaburzać metabolizm w sposób, który zwiększa tworzenie się tłuszczu.

Wzrost transportu glukozy do komórek może być szczególnie istotny dla dorosłych, którzy są w stanie przed cukrzycowym lub  mają cukrzycę, ponieważ osoby te już mają wyższy poziom glukozy we krwi.

Mimo tych wyników naukowcy ostrzegają, że wymagane są dalsze badania na większej populacji ludzi, zanim będzie można wyciągnąć konkretne wnioski dotyczące wpływu niskokalorycznych substancji słodzących na metabolizm.

KONTROWERSJE WOKÓŁ SŁODZIKÓW CZ. 2 - EFSA ODRZUCA BADANIA ŁĄCZĄCE SUKRALOZĘ Z RAKIEM

Źródła:

MedicalNewsToday: Low-calorie sweeteners increase fat formation, study finds

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.