Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wielu ludzi wybiera niskokaloryczne substancje słodzące jako "zdrową" alternatywę dla cukru. Nowe badanie sugeruje jednak, że mogą nie być one wcale tak korzystne. Naukowcy odkryli, że spożywanie dużych ilości niskokalorycznych substancji słodzących może sprzyjać tworzeniu się tłuszczu, szczególnie u osób, które już są otyłe.
Badania naukowe
Główny kordynator badania, Dr Sabyasachi Sen z Uniwersytetu George Washington w Waszyngtonie (USA) oraz jego współpracownicy doszli do takich ustaleń, analizując skutki sukralozy na komórki macierzyste pochodzące z ludzkiej tkanki tłuszczowej, a także na próbkach tłuszczowych z jamy brzusznej.
Odkrycie przedstawiono podczas odbywającego się niedawno ENDO 2017 - 99. rocznego spotkania Towarzystwa Endokrynnego, które odbyło się w Orlando, FL, USA.
Sukraloza - czy na pewno bezpieczna?
Sukraloza jest bezkalorycznym, sztucznym słodzikiem, który jest do 650 razy słodszy niż cukier. Jest stosowany jako substytut cukru w szerokiej gamie produktów, w tym w napojach dietetycznych, słodzikach stołowych, mieszankach do pieczenia, gumach do żucia, płatkach śniadaniowych, a nawet sosach sałatkowych.
Biorąc pod uwagę szeroko udokumentowane konsekwencje zdrowotne spożycia cukru, coraz większa liczba osób zwraca się do produktów zawierających sukralozę i inne sztuczne substancje słodzące, z myślą o lepszym zdrowiu.
"Jednak coraz więcej dowodów naukowych wskazuje, że te substancje słodzące promują dysfunkcję metaboliczną", zauważa dr Sen.
W swoich badaniach naukowcy starali się lepiej zrozumieć, sposób w jaki niskokaloryczne substancje słodzące wpływają na metabolizm organizmu na poziomie komórkowym.
Sukraloza prowadziła do tworzenia się kropelek tłuszczu w komórkach macierzystych pochodzących z tłuszczu. Początkowo, dr Sen i zespół doprowadzili sucralozę do komórek macierzystych pochodzących z ludzkiej tkanki tłuszczowej. Następnie komórki macierzyste wystawione zostały na działanie sztucznego środka słodzącego przez 12 dni w dawce 0,2 milimol - dawce porównywalnej do stężenia we krwi osób, które codziennie piją około czterech puszek dietetycznych napojów.
Wyniki badań
Naukowcy odkryli, że komórki macierzyste wykazały wzrost ekspresji genów, które są wskaźnikami wytwarzania się tłuszczu oraz powstawania zapalenia. Dodatkowo, komórki macierzyste wykazały wzrost akumulacji kropel tłuszczu, zwłaszcza gdy były narażone na wyższą dawkę sucralozy wynoszącą 1 milimol.
Następnie badacze przeprowadzili biopsje tłuszczu z jamy brzusznej od ośmiu dorosłych, z których cztery osoby były otyłe, a cztery zdrowe. Wszyscy uczestnicy zgłaszali spożywanie niskokalorycznych substancji słodzących, głównie sukralozy i aspartamu.
Próbki tłuszczu z jamy brzusznej porównywano z próbkami pobranymi od dorosłych, którzy nie spożywali słodzonych niskokalorycznych substancji słodzących.
Zespół odkrył, że u dorosłych, którzy spożywali niskokaloryczne substancje słodzące, nie tylko wykazany jest wzrost transportu glukozy do komórek, ale także wykazują oni nadekspresję genów związanych z produkcją tłuszczu.
Ponadto badacze zidentyfikowali nadekspresję receptorów smaku słodkiego, która była do 2,5 razy większa wśród próbek tłuszczu osób dorosłych, którzy spożywali niskokaloryczne substancje słodzące. Taka nadekspresja może odgrywać rolę w transporcie glukozy do komórek, skąd glukoza wchłaniana jest do krwiobiegu.
Jak zauważył zespół badawczy, skutki działania niskokalorycznych substancji słodzących były najsilniejsze wśród osób dorosłych, które byly otyłe.
Odkrycia te budzą szczególnie duże obawy dla osób z wcześniej istniejącym wysokim stężeniem glukozy we krwi.
Podsumowanie
Podsumowując, dr Sen i współpracownicy twierdzą, że ich odkrycia wskazują, że niskokaloryczne substancje słodzące mogą zaburzać metabolizm w sposób, który zwiększa tworzenie się tłuszczu.
Wzrost transportu glukozy do komórek może być szczególnie istotny dla dorosłych, którzy są w stanie przed cukrzycowym lub mają cukrzycę, ponieważ osoby te już mają wyższy poziom glukozy we krwi.
Mimo tych wyników naukowcy ostrzegają, że wymagane są dalsze badania na większej populacji ludzi, zanim będzie można wyciągnąć konkretne wnioski dotyczące wpływu niskokalorycznych substancji słodzących na metabolizm.
Źródła:
MedicalNewsToday: Low-calorie sweeteners increase fat formation, study finds
Przeczytaj także
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) po raz kolejny skonfrontował się z badaniami profesora Morando Soffriti i jego zespołu z Instytutu Ramazzini, ktróre powiązują sukralozę (E 955) z zachorowaniem na raka.
Co sprawia, ze stewia jest tak bardzo słodka? Jak to możliwe, że ten słodzik utrzymuje poziom cukru we krwi pod kontrolą? Naukowcy w końcu znaleźli odpowiedzi na te pytania.
Public Health England opublikowała raport, który określa dobrowolne wytyczne, w celu zmniejszenia zawartości cukru w dziewięciu głównych kategoriach żywności...