Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dobre Praktyki Laboratoryjne w analizie Mykotoksyn metodą paskową. Kto jest dobry? Kto jest zły? Znaczenie laboratoryjnych testów biegłości

Dobre Praktyki Laboratoryjne w analizie Mykotoksyn metodą paskową. Kto jest dobry? Kto jest zły? Znaczenie laboratoryjnych testów biegłości

Norma ISO/IEC 17025 ma na celu umożliwienie laboratoriom na całym świecie wykazania, że działają kompetentnie i cały czas generują prawidłowe wyniki.

Jak więc laboratoria zachowują „akredytację 17025”?

Odpowiedzią są tak zwane testy pierścieniowe, znane również jako badania biegłości lub badania międzylaboratoryjne.

Na czym one polegają? Zazwyczaj instytut referencyjny wysyła identyczne próbki do różnych laboratoriów, w których próbki muszą zostać przeanalizowane pod kątem określonego celu.

Jeśli chodzi o ocenę pracy laboratoriów w badaniach międzylaboratoryjnych, najczęściej stosowanym kryterium jest porównywalność, gdzie stosuje się model „z-score”. Im więcej laboratoriów zaangażowanych w badanie biegłości, tym znacznie lepsza reprezentacja generowanych wyników.

Jak więc często laboratorium powinno uczestniczyć w badaniach międzylaboratoryjnych, aby być wystarczająco dobrze ocenionym ze swoim produktem lub swoimi analizami?

Naszym zdaniem laboratorium, które regularnie wykonuje takie testy, ma możliwość wyprodukowania solidnego i niezawodnego produktu. Produktem może być zestaw testowy ELISA, zestaw testów paskowych, ale też obszerny raport z wykonywanych analiz.

W Prognosis Biotech definiujemy „Dobre Laboratorium” jako organizację, która stale kwestionuje swój własny system jakości, aby dostarczać swoim klientom jak najlepszy produkt, wiedząc, że pomaga on podejmować decyzje zmieniające życie każdego. W Prognosis Biotech uczestniczymy z badaniach biegłości każdego miesiąca.

Więcej informacji na temat Dobrych Praktyk Laboratoryjnych charakteryzujących rzetelne laboratoria znajdziecie Państwo w załączonym materiale opracowanym przez firmę Prognosis Biotech.

Spis treści

  1. Źródła błędów
  2. Formularz rozwiązywania problemów
  3. Jednorodność próbek
  4. Korzystanie z materiałów referencyjnych
  5. Zawartość zestawów i certyfikatów analizy

Materiał udostępniony przez: Prognosis Polska Sp. z o.o.

Materiał opublikowany dnia: 01.06.2023

Zaloguj się lub wypełnij formularz i pobierz materiał

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.